28/9/23

Νέες ταινίες από 28/9/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 28/9/2023 στους κινηματογράφους: Γυρίσματα της τύχης / Ο Δημιουργός / Μια αιωνιότητα και μια μέρα (Επαν.) / Άμλετ (Επαν.) / Saw X (προβάλλεται από 27/9/23)
Γυρίσματα της τύχης - Coup de chance 
Η Φανί (Λου ντε Λάαζ) και ο Ζαν (Μελβίλ Πουπό) φαίνονται να είναι το ιδανικό παντρεμένο ζευγάρι. Είναι και οι δύο επαγγελματικά καταξιωμένοι, ζουν σε ένα πανέμορφο διαμέρισμα σε μια προνομιούχο γειτονιά του Παρισιού και δείχνουν ερωτευμένοι σαν νιόπαντροι. Μέχρι τη στιγμή που η Φανί συναντά τυχαία στο δρόμο τον Αλέν (Νιλς Σνάιντερ), έναν πρώην συμμαθητή της από το γυμνάσιο, που ήταν ερωτευμένος μαζί της αλλά δεν τολμούσε να της το πει τότε. Η Φανί κολακεύεται και σύντομα θα αρχίσουν να συναντιόνται κρυφά κινώντας υποψίες στον Ζαν, ο οποίος θα αναγκαστεί να προσλάβει ντετέκτιβ, για να την παρακολουθεί. Τότε όλα θα αλλάξουν…
Έντονο suspense (για το οποίο ο Χίτσκοκ είχε πει ότι δεν λείπει από καμία σωστή ταινία) και καλές ερμηνείες με φόντο το όμορφα φωτογραφισμένο Παρίσι από τον Βιτόριο Στοράρο. Μιάμιση ώρα και δεν καταλαβαίνεις πώς περνάει. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αισθηματικό, Θρίλερ, 93΄
Χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Λου ντε Λαάζ, Βαλερί Λεμερσιέ, Μελβίλ Πουπό, Νιλς Σνάιντερ 
Διανομή: Spentzos Film
===
Ο Δημιουργός - The Creator 
Μια αλληγορική (όπως σχεδόν οι περισσότερες της σωστής επιστημονικής φαντασίας) ταινία που ερευνά τα όρια της ηθικής, της πίστης και της σχέσης Ανθρώπου-Τεχνητής Νοημοσύνης σε ένα πλαίσιο περιπέτειας και δράσης που φέρνει στο νου πολλά κινηματογραφικά είδη. 
Ο Τζόσουα (Τζον Ντέιβις Ουάσινγκτον), ένας σκληροτράχηλος πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων που θρηνεί την εξαφάνιση της συζύγου του (Τζέμα Τσαν), επιστρατεύεται για να βρει και να σκοτώσει τον Δημιουργό, τον μόνιμα ασύλληπτο αρχιτέκτονα ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει κατασκευάσει ένα μυστηριώδες όπλο με τη δύναμη όχι μόνο να τερματίσει τον πόλεμο αλλά και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Ο Τζόσουα μαζί με μία ομάδα από ελίτ πράκτορες θα διανύσουν εχθρικά εδάφη και θα βρεθούν στη σκοτεινή καρδιά μιας περιοχής που κατοικείται από δημιουργήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Εκεί θα ανακαλύψουν πως το θανάσιμο όπλο που μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο δεν είναι παρά ένα δημιούργημα ΤΝ με τη μορφή μικρού παιδιού (Μαντλέν Γιούνα Βόιλς).
INFO
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας, Περιπέτεια, Δραματική, 133΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Γκάρεθ Έντουαρντς
Παίζουν: Τζον Ντέιβις Ουάσινγκτον, Μαντλέν Γιούνα Βόιλς, Τζέμα Τσαν, Κεν Γουατανάμπι
Διανομή: Feelgood
===
Μια αιωνιότητα και μια μέρα (Επαν.)
O Αλέξανδρος, είναι ένας μεσόκοπος συγγραφέας, που ασχολείται με το ημιτελές έργο του Σολωμού, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Από το ποίημα λείπουν λέξεις, κι ο Αλέξανδρος αποπειράται να τις συγκεντρώσει. Είναι όμως λέξεις που μπαίνοντας στο παζλ στοιχειώνουν και τη ζωή του Αλέξανδρου. O χρόνος που του απομένει ανήκει στις αναμνήσεις, στον απολογισμό μιας ζωής γεμάτης χαμένες ευκαιρίες και λάθος κινήσεις. Μια όμως τυχαία συνάντηση μ’ ένα άστεγο αγόρι θα του δώσει νέα ώθηση.  (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Κοινωνικό, Δράμα, 137΄
Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, 1988
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Παίζουν: Μπρούνο Γκανς, Ιζαμπέλ Ρενό, Αχιλλέας Σκέβης, Ελένη Γερασιμίδου, Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο
Διανομή: New Star
===
Άμλετ – Hamlet (Επαν.)
Μεταφορά του Σαιξπηρικού έργου στον κινηματογράφο από τον Γκριγκόρι Κόζιντσεφ (Lenfilm, 1964). Ο σοβιετικός σκηνοθέτης μένοντας πιστός στο θεατρικό κείμενο, ερμηνεύει τις πράξεις του διασημότερου σαιξπηρικού ήρωα κάτω από μια ιστορική όσο και υπαρξιακή οπτική. Η ταινία κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1964 και το 1967 προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία της Καλύτερης Ξένης Ταινίας. Αξιομνημόνευτη είναι η ερμηνεία του Σμοκτουνόφσκι, που συχνά αντιπαρατίθεται με τον Άμλετ του Λόρενς Ολίβιε, η απόδοση των διαλόγων από τον Μπορίς Πάστερνακ, καθώς και η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
INFO
Είδος: Δράμα, 140΄
Χώρα: Σοβιετική Ένωση, 1964
Σκηνοθεσία: Γκριγκόρι Κόζιντσεφ
Παίζουν: Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι, Μιχαήλ Ναζβάνοφ, Έλσα Ράντσινα, Γιούρι Τολουμπέγιεφ Αναστάζια Βερντίσκαγια 
Διανομή: New Star
===
Saw X 
Η δέκατη ταινία του franchise τρόμου και μυστηρίου Saw, που ξεκίνησε το 2004. Ανάμεσα στα γεγονότα του Saw I και II, ένας άρρωστος και απελπισμένος Τζον ταξιδεύει στο Μεξικό για μια επικίνδυνη και πειραματική ιατρική διαδικασία με την ελπίδα μιας θαυματουργής θεραπείας για τον καρκίνο του -για να ανακαλύψει ότι ολόκληρη η επέμβαση είναι μια απάτη για την εξαπάτηση των πιο ευάλωτων. Οπλισμένος με έναν καινούργιο σκοπό, επιστρέφει στη δουλειά του, ανατρέποντας τα σχέδια των απατεώνων με το χαρακτηριστικό του «σπλαχνικό τρόπο» μέσα από μια σειρά από έξυπνες και τρομακτικές παγίδες. 
Για μένα παραμένει «άγνωστος Χ», το πώς αυτή η σειρά των ταινιών έφτασε τον αριθμό 10. Προσωπικά, έχοντας δει την πρώτη ταινία, διέκοψα στη μέση τη δεύτερη και αυτό ήταν. 
Μόνο για τους φίλους του είδους.
INFO
Προβάλλεται από 27/9/2023 
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 118΄
Χώρες: ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς, 2023
Σκηνοθεσία: Κέβιν Γκριούτερ
Παίζουν: Στίβεν Μπραντ, Σίνοβ Μάκοντι Λουντ,  Τόμπιν Μπελ
Διανομή: Spentzos Film