27/9/23

Η μάγισσα

Τηλεοπτική περιπετειώδης και βίαιη σειρά εποχής, η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται λίγο πριν την Επανάσταση του 1821, σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, ένα χωριό το οποίο δεν έχει υποταχθεί στους Τούρκους, αλλά χαρακτηρίζεται από τη διαμάχη δυο πατριαρχικών οικογενειών.  
Το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με μια γυναίκα, η οποία ξυπνά από μια αναταραχή που συμβαίνει στον πύργο που βρίσκεται. Άνδρες πολεμιστές μάχονται χωρίς η έντρομη γυναίκα να καταλαβαίνει ποιοι σκοτώνουν ποιους και για ποιο λόγο. Μια φορά μάλιστα θα σωθεί από απόπειρα βιασμού, όταν ο επίδοξος βιαστής της θα σκοτωθεί από τη σπάθα κάποιου αντίπαλου. Η γυναίκα παραπαίει μέχρι το χείλος του τείχους του κάστρου στο οποίο βρίσκεται. Από εκεί θα κάνει άλμα στο κενό. Σκοτάδι απόλυτο και μια φιγούρα πλησιάζει την πεσμένη γυναίκα που κινεί σπασμωδικά τα δάχτυλά της. Έχει ζήσει από την πτώση, αλλά τα πολύ περιποιημένα νύχια της, αποσπούν την προσοχή μας και δεν αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς της λέει η μαυροφορεμένη φιγούρα που την πλησίασε. Σε δευτερόλεπτα, της φωνάζει «ξύπνα» και εκείνη ξυπνάει, στο δωμάτιο ενός πύργου. Όλη η αιματοβαμμένη μάχη ήταν ένα κακό όνειρο, ένας εφιάλτης (ή ένας προάγγελος). Η Θεοφανώ, η νεαρή υπηρέτρια της οικογένειας των Λασκαραίων, που είδε τον εφιάλτη βρίσκεται σε σύγχυση. 
Τα επόμενα πλάνα μας ταξιδεύουν στη Μάνη του 1817. Εκεί, δύο οικογένειες προσπαθούν να μονιάσουν για χάρη του Αγώνα, ενώνοντας τα δύο παιδιά τους με τα δεσμά του γάμου. Ο καρπός του νέου ζευγαριού όμως, ένα αγοράκι, θα χαθεί λίγο μετά τη γέννησή του. Η Θεοφανώ, η οποία έχει το χάρισμα της διαίσθησης, θα οραματισθεί ότι το παιδί βρίσκεται στις όχθες του ποταμού της Άρνας, όπου εν τέλει θα το εντοπίσουν νεκρό. Έτσι ξεκινά ο εφιάλτης της, γιατί όλοι τη θεωρούν μάγισσα και το χάρισμά της στρέφεται εναντίον της. Εκεί βρίσκεται και το suspense της σειράς, της οποίας οι πρωταγωνιστές έρχονται σε άγριες συγκρούσεις. 
Αν εξαιρέσω τη λεπτομέρεια των τέλειων νυχιών της Θεοφανώς, των ξανθών κομμώσεων των γυναικών και των επιτηδευμένων κουρεμάτων των αντρών (προσωπική διαστροφή παρατήρησης των λεπτομερειών), το πρώτο επεισόδιο πείθει για την αρτιότητα των κοστουμιών, των ντεκόρ (μερικά είναι και πραγματικά αφού έχει γυριστεί στη Βάθεια και στον Πύργο Μούρτζινου στην Καρδαμύλη αλλά και στο Κτήμα Νάσιουτζικ αρκετά «πειραγμένο») και της γενικής ατμόσφαιρας που επιτυγχάνεται χάρη στη σκοτεινή και υποβλητική φωτογραφία του Βασίλη Κασβίκη.
Το σενάριο της Μελίνας Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη δεν ξέρω πού μπορεί να μας οδηγήσει, αλλά ελπίζω να μην κάνει «κοιλιές» και να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ του πραγματικού και του μεταφυσικού, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις για το ύφος της σειράς. Όσο για τη βία και το σεξ, ίσως θα πρέπει να μελετηθεί (αν δεν έγινε ήδη) η αλλαγή της προβολής της σειράς από την prime time ζώνη του καναλιού. 
Προς το παρόν, η σκηνοθεσία του Λευτέρη Χαρίτου δείχνει ότι γνωρίζει να φτιάχνει μια «επική σειρά» ακόμα και χωρίς τους τεράστιους προϋπολογισμούς των ξένων παραγωγών «τύπου Game of Thrones», επειδή στα social media πήρε το μάτι μου ότι έγινε κάποια σύγκριση. Εγώ είμαι επιφυλακτικός. 
Το καστ διαθέτει πολλούς και καλούς ηθοποιούς, αλλά και αρκετούς κομπάρσους, που φαίνονται να έχουν καθοδηγηθεί σωστά. Θεωρώ πολύ καλό το ξεκίνημα της σειράς και την εντάσσω στις αξιοπρεπείς προσπάθειες για κάποια αλλαγή στις καθιερωμένες που έχουμε συνηθίσει. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στον ΑΝΤ1
Είδος: Σειρά, Ηθογραφική, Δραματική, Περιπέτεια  
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος
Παίζουν: Έλλη Τρίγγου, Γιώργος Γάλλος, Κατερίνα Λέχου, Νίκος Ψαρράς, Τάσος Νούσιας, Αναστάσης Ροϊλός, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Νινίκας, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Θεοδόσης Φυλακτός