26/9/23

Γυρίσματα της τύχης - Coup de chance

Μια ταινία για τις συμπτώσεις στη ζωή και το παμπάλαιο ερώτημα εάν αυτές ρυθμίζουν τη ζωή μας ή εμείς φτιάχνουμε τη τύχη μας. Ο Γούντι Άλεν στο Match Point είχε θίξει πάλι το ίδιο θέμα, μόνον που αυτή τη φορά ο χώρος που διαδραματίζεται η υπόθεση το Παρίσι (για το οποίο μας είχε δείξει την αδυναμία του στο Midnight in Paris). Ο ίδιος χαρακτήρισε την ταινία του «μια ερωτική ιστορία, πάθους και βίας στο σύγχρονο Παρίσι»
Η Φανί (Λου ντε Λάαζ) και ο Ζαν (Μελβίλ Πουπό) φαίνονται να είναι το ιδανικό παντρεμένο ζευγάρι. Είναι και οι δύο επαγγελματικά καταξιωμένοι, ζουν σε ένα πανέμορφο διαμέρισμα σε μια προνομιούχο γειτονιά του Παρισιού και δείχνουν ερωτευμένοι σαν νιόπαντροι. Μέχρι τη στιγμή που η Φανί συναντά τυχαία στο δρόμο τον Αλέν (Νιλς Σνάιντερ), έναν πρώην συμμαθητή της από το γυμνάσιο, που ήταν ερωτευμένος μαζί της αλλά δεν τολμούσε να της το πει τότε. Η Φανί κολακεύεται από την… αναδρομική ερωτική εξομολόγησή του, παρασύρεται και σύντομα θα αρχίσουν να συναντιόνται κρυφά. Η αφηρημάδα όμως και η αμηχανία της θα κινήσουν υποψίες στον Ζαν, ο οποίος θα αναγκαστεί να προσλάβει ντετέκτιβ, για να την παρακολουθεί. Τότε όλα θα αλλάξουν…
Αν και προβλέψιμη, από την ελληνική απόδοση του τίτλου, η ταινία διαθέτει έντονο suspense (για το οποίο ο Χίτσκοκ είχε πει ότι δεν λείπει από καμία σωστή ταινία) ειδικά κατά το δεύτερο μέρος, αφού το πρώτο μέρος αναλώνεται κυρίως στην εξέλιξη της σχέσης της Φανί (και των εσωτερικών της συγκρούσεων) και του επίμονου και ανυπόμονου Αλέν. Επίσης, διαθέτει και καλές ερμηνείες (να μη ξεχάσουμε και τον καταλυτικό ρόλο της μητέρας της Φανί, που την υποδύεται η Βαλερί Λεμερσιέ), με φόντο πάντοτε το όμορφα φωτογραφισμένο Παρίσι από τον Βιτόριο Στοράρο. 
Μιάμιση ώρα πάντως και δεν καταλαβαίνεις πώς περνάει. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Αισθηματικό, Θρίλερ, 93΄
Χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν
Παίζουν: Λου ντε Λαάζ, Βαλερί Λεμερσιέ, Μελβίλ Πουπό, Νιλς Σνάιντερ 
Διανομή: Spentzos Film