18/10/23

Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού - Killers of the flower moon

Ένα νέο-γουέστερν δράμα βασισμένο στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Γκραν (που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και στη  χώρα μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λαβύρινθος), γύρω από τη χειραγώγηση, την εκμετάλλευση, το ρατσισμό και την εγκληματικότητα εις βάρος των αυτόχθονων αμερικανών. 
Ένα έπος του Σκορτσέζε, διάρκειας περίπου 3,5 ωρών, που μας μεταφέρει, με αυθεντικό τρόπο, στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920. Εκεί όπου μέλη της φυλής Οσέιτζ, η οποία είχε πλουτίσει από το 1894 λόγω του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στη γη τους, αρχίζουν να δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας επισταμένη έρευνα του νεοϊδρυθέντος FBI. Μια ταινία στην οποία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο παίζει ίσως τον καλύτερο μέχρι τώρα ρόλο του πλάι στον σοβαρό Ρόμπερτ Ντε Νίρο, απαγκιστρωμένο από τους κωμικούς ρόλους, που μας συνήθισε τα τελευταία χρόνια. 
Ο Ντι Κάπριο ως Έρνεστ ένας τραγικός ανιψιός του Γουίλιαμ Χέιλ (Ντε Νίρο), χειραγωγείται από αυτόν και «ερωτεύεται» μια πλούσια ινδιάνα της φυλής Οσέιτζ (μια εξαιρετική Λίλι Γκλάντστοουν), της οποίας οι αδερφές πεθαίνουν -η μια μετά την άλλη- και το κληροδότημα με τα πετρέλαια στο υπέδαφος, φτάνει μέχρι εκείνη τα παιδιά της και τον Έρνεστ, ο οποίος δεν μπορεί να υποψιαστεί το δικό τους μέλλον, κατάλληλα χειραγωγημένος από τον θείο του. Παρόμοιοι θάνατοι έχουν συμβεί και σε άλλες οικογένειες λίγο παλιότερα, με το πετρέλαιο πλέον να βρίσκεται στα χέρια των λευκών τυχοδιωκτών που είχαν παντρευτεί ινδιάνες επίσης. 
Πλούσια σε χαρακτήρες (πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες) και ηθογραφικά στοιχεία, η ταινία είναι ταυτόχρονα και ένα βραδυφλεγές ψυχολογικό θρίλερ με τραγικούς ήρωες, η μοίρα των οποίων φαίνεται προδιαγεγραμμένη στον θεατή, και εδώ βρίσκεται η ειρωνεία της τραγωδίας. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, Ιστορικό, 206΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε 
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λίλι Γκλάντστοουν, Τζέσε Πλέμονς, Μπρένταν Φρέιζερ, Τζον Λίθγκοου
Διανομή: Feelgood