16/10/23

Στο γραφείο καθηγητών - The teachers’ lounge

Ψυχολογικό θρίλερ με φόντο ένα σχολείο, τη μικρογραφία της κοινωνίας με όλες τις παθογένειές της.
Η Νόβακ (έξοχη η Λεόνι Μπένες), μια αφοσιωμένη, ιδεαλίστρια δασκάλα ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο. Όταν ένας από τους μαθητές της θεωρείται ύποπτος για μια σειρά από κλοπές και πιέζεται από το συμβούλιο των δασκάλων να ομολογήσει, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το θέμα. Τοποθετεί ως «δόλωμα» τη ζακέτα της με το πορτοφόλι της σε μια τσέπη, απέναντι από την κάμερα του λάπτοπ της και ύστερα από την κλοπή του πορτοφολιού της, βλέπει στο βίντεο τον πραγματικό κλέφτη. Προσπαθώντας αρχικά να συμβιβάσει και στη συνέχεια να μεσολαβήσει ανάμεσα ισχυρογνώμονες συναδέλφους, σε αγανακτισμένους γονείς και επιθετικούς μαθητές, έρχεται αντιμέτωπη με τις δομές του σχολικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει και τους μαθητές-δημοσιογράφους της σχολικής εφημερίδας. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να καταρρεύσει ψυχολογικά.
Αριστουργηματική αλληγορία και αιχμηρό σχόλιο, μέσα από τη σχολική κοινότητα, η ταινία μιλάει για το ρατσισμό, την πολιτική ορθότητα, τις προκαταλήψεις, τις ψευδείς καταγγελίες και τα… fake news. Tο σχολείο, οι δάσκαλοι και οι μαθητές αποτελούν ένα ιδανικό μοντέλο για να απεικονίσει την κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει ο αρχηγός κράτους που ασκεί εξουσία, ορισμένα όργανα αυτού του κράτους που κινούνται στο πλαίσιο της «πολιτικής ορθότητας» και όχι της ουσίας, ο αγανακτισμένος λαός με τη μορφή των μαθητών (που συνεχώς επικαλούνται τα δικαιώματά τους: την ιδιωτικότητα και την απόκρυψη «προσωπικών δεδομένων» για το παραμικρό)  και ένα όργανο Τύπου μέσω της σχολικής εφημερίδας, με μαθητές-δημοσιογράφους που δεν διστάζουν να θυσιάζουν υπολήψεις στο βωμό της δήθεν αντικειμενικότητας και των «πωλήσεων».
Συνολικά, μια αριστουργηματική ταινία για τις σχέσεις εξουσίας και τις ολέθριες επιπτώσεις που έχουν οι φαινομενικά μικρές αποφάσεις στη ζωή. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 19/10/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 98΄
Χώρα: Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ
Παίζουν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου, Μίχαελ Κλάμερ
Διανομή: Cinobo