12/10/23

Νέες ταινίες από 12/10/2023: Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 12/10/2023 στους κινηματογράφους: Ξερά χόρτα / Dogman / Shayda / Περασμένες ζωές / Ο εξορκιστής: Πιστός / Anselm (Ντοκ.) / Η φανταστική μου χώρα (Ντοκ.) / Το μεγάλο ταξίδι του μικρού Γκρίζλι (Anim.) / Πολίτης Κέιν (Επαν.)
Ξερά χόρτα - About dry grasses
Δράμα χαρακτήρων από τον Τούρκο Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, σκηνοθέτη των «Κάποτε στην Ανατολία» (Once Upon A Time In Anatolia, 2011) και «Χειμέρια νάρκη» (Winter Sleep, 2014).
Ο Σαμέτ ένας νεαρός δάσκαλος (Nτενίζ Τσελίλογλου) ελπίζει πως θα διοριστεί στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την 4ετή υποχρεωτική του θητεία σε ένα μακρινό χωριό της Ανατολίας, στο οποίο συγκατοικεί με έναν άλλο δάσκαλο, τον Κενάν (Μουσάμπ Εκίτσι). Ο χρόνος κυλάει βασανιστικά αργά και για τους δύο, διαφορετικούς χαρακτήρες, των οποίων το μόνο κοινό ενδιαφέρον είναι η συνάδελφός τους Νουράι (Μέρβε Ντιζντάρ), η οποία τυχαίνει να έχει χάσει το ένα της πόδι σε τρομοκρατικό χτύπημα και αντιμετωπίζει κι αυτή τα δικά της προβλήματα. Ταυτόχρονα, ο Σαμέτ έχει και εμμονή με μια μαθήτριά του, με την οποία φαίνεται να έχουν αμοιβαία συμπάθεια. Ο σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν με αυτή την ταινία και χάρη στις εντυπωσιακές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών, εμβαθύνει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, εξερευνώντας την ηθική πολυπλοκότητα και την πολύπλευρη φύση των ανθρώπινων σχέσεων. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 193΄
Χώρες: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, 2023
Σκηνοθεσία: Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν
Παίζουν: Nτενίζ Τσελίλογλου, Μέρβε Ντιζντάρ, Μουσάμπ Εκίτσι
Διανομή: Weird Wave 

Dogman
Έχοντας μόλις συλληφθεί, ο Ντάγκλας ανοίγει την καρδιά του για να πει τη συγκινητική ιστορία της ζωής του. Ως επιζών ενός παιδικού τραύματος, με έναν βίαιο πατέρα που τον αναγκάζει να ζει στο οικογενειακό περιθώριο, αναπτύσσει έναν πολύ μεγάλο δεσμό με τα σκυλιά. Από αυτή την κόλαση, ανακαλύπτει την αγάπη, το θέατρο και τα καμπαρέ, αλλά και την απογοήτευση από την αδικία του ανθρώπινου κόσμου. Σε μια ζωή που έχει ραγίσει χιλιάδες φορές, η αγάπη ενός σκύλου μόνο, μπορεί να φέρει τη σωτηρία.
INFO 
Είδος: Περιπέτεια, 113΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Παίζουν: Κέιλεμπ Λάντρι Τζόουνς, Κρίστοφερ Ντέναμ, Γκρέις Πάλμα
Διανομή: Spentzos Film

Shayda
Η ταινία επιδιώκει να φωτίσει την εμπειρία των Ιρανών γυναικών, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να αποκτήσει μια εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα από μία ανθρώπινη ματιά, αποφεύγοντας την στερεοτυπική προσέγγιση των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Μια ταινία χωρίς διδακτισμό, που σου επιτρέπει να στοχαστείς.
Μια νεαρή Ιρανή μητέρα και η εξάχρονη κόρη της βρίσκουν καταφύγιο στην Αυστραλία στη διάρκεια των δύο εβδομάδων της Ιρανικής Πρωτοχρονιάς. Μητέρα και κόρη βρίσκουν παρηγοριά στις τελετουργίες του Νορούζ, αλλά η επανεμφάνιση του εν διαστάσει συζύγου της Σάιντα, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της.
INFO
Είδος: Δράμα, 
Χώρα: 2023
Σκηνοθεσία: Νούρα Νιασάρι
Παίζουν: Ζαρ Αμίρ Εμπραχίμι, Οσάμα Σάμι, Ρίνα Μουσάβι
Διανομή: The Film Group

Περασμένες ζωές - Past lives
Μια χαμηλών τόνων τρυφερή και συγκινητική ταινία, για την πρώτη αγάπη και τις επιλογές που καθορίζουν μία ζωή.
Η Νόρα και ο Χε-Σαν, δύο βαθιά συνδεδεμένοι παιδικοί φίλοι, χωρίζονται όταν η οικογένεια της Νόρα μεταναστεύει από τη Νότια Κορέα. Δύο δεκαετίες μετά, επανασυνδέονται στη Νέα Υόρκη και περνάνε μία μοιραία εβδομάδα καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με το πεπρωμένο, τα συναισθηματικά διλλήματα την πρώτη αγάπη που σε βασανίζει μια ζωή και τις επιλογές που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον.
INFO
Είδος: Αισθηματική,106΄
Χώρες: HΠΑ, Νότια Κορέα, 2023
Σκηνοθεσία: Σελίν Σονγκ
Παίζουν: Γκρέτα Λι, Τέο Γιο, Τζον Μαγκάρο
Διανομή: Tanweer

Ο εξορκιστής: Πιστός – Exorcist: The Believer
Μετά τον τραγικό θάνατο της εγκύου συζύγου του στον φονικό σεισμό στην Αϊτή πριν από 12 χρόνια, ο Βίκτορ Φίλντινγκ έχει μεγαλώσει μόνος του την κόρη τους Άντζελα (Λίντια Τζουέτ). Αλλά όταν η Άντζελα και η φίλη της Κάθριν (Ολίβια Μάρκουμ) εξαφανίζονται στο δάσος και επιστρέφουν τρεις μέρες μετά χωρίς καμία ανάμνηση του τι συνέβη, ξεκινάει μία σειρά από αλυσιδωτά γεγονότα που θα αναγκάσουν τον Βίκτορ να αντιμετωπίσει το απόλυτο κακό και, μέσα στην απόγνωση και τον τρόμο του, να αναζητήσει το μοναδικό άτομο που έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο: την Κρις ΜακΝιλ (Έλεν Μπέρστιν, η μητέρα, από την πρώτη ταινία) 
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, 101΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθέτης: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν 
Παίζουν: Λέσλι Όντομ Τζούνιορ, Αν Ντάουντ, Τζένιφερ Νέτλες, Νόρμπερτ Λίο Μπατζ, Λίντια Τζουέτ, Ολίβια Μάρκουμ, Έλεν Μπέρστιν
Διανομή: Tanweer

Anselm
Ο Βιμ Βέντερς δημιουργεί το πορτραίτο ενός από τους σημαντικότερους και πιο πρωτοποριακούς ζωγράφους και γλύπτες του καιρού μας, του Άνσελμ Κίφερ. Η ταινία βυθίζει το κοινό σε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ταξίδι που διαπερνά το δημιουργικό έργο ενός άντρα που εμπνέεται από την λογοτεχνία, την ποίηση, την ιστορία, την φιλοσοφία, την επιστήμη, την μυθολογία και την θρησκεία, ώστε να εξερευνήσει την ανθρώπινη ύπαρξη και την κυκλική φύση της ιστορίας. Για περισσότερο από δύο χρόνια, ο Βέντερς ακολούθησε την καλλιτεχνική πορεία του Άνσελμ Κίφερ, συνδέοντας στάδια της ζωής του με σημαντικά μέρη της καριέρας του, η οποία μετράει ήδη πάνω από πέντε δεκαετίες.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφικό, 93΄
Χώρα: Γερμανία, 2023
Σκηνοθεσία: Βιμ Βέντερς
Διανομή: The Film Group

Η φανταστική μου χώρα - My imaginary country
Η αφήγηση του Γκουζμάν («Νοσταλγώντας το φως», «Μαργαριταρένιο κουμπί») για το κοινωνικό Estallido, μια σειρά από μαζικές διαδηλώσεις που προέκυψαν από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Σαντιάγο που διαμαρτύρονταν για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, οδηγώντας σε ένα κοινωνικό ξέσπασμα που η χώρα δεν είχε ξαναδεί και του οποίου η διάσταση και οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθούν.
INFO
Είδος: Ντοκιμαντέρ, 83΄
Χώρες: Χιλή, Γαλλία, 2022
Σκηνοθεσία: Πατρίσιο Γκουζμάν
Διανομή: Ama Films από Δευτέρα 9/10/2023

Το μεγάλο ταξίδι του μικρού Γκρίζλι - Big trip: Special delivery
Οι μέρες περνούν μες στη χαλάρωση για τον αξιαγάπητο αρκούδο Μικ Μικ και τον πανέξυπνο λαγό Όσκαρ. Αλλά δεν είναι γραφτό τους να απολαύσουν την ηρεμία τους για πολύ καιρό, γιατί μια μέρα η περιπέτεια τούς χτυπά την πόρτα: το κλάμα ενός γλυκύτατου νεογέννητου αρκουδομωρού ακούγεται κοντά στο σπίτι τους κι εκείνοι δεν πιστεύουν στα αυτιά τους. Άλλη μια λανθασμένη μωρό-παράδοση από τον πελαργό έχει γίνει πια δικός τους μπελάς! Με τη βοήθεια παλιών και νέων φίλων, θα βάλουν μπρος για να παραδώσουν το μωρό στους γονείς του στην άλλη άκρη του κόσμου,  χωρίς να λογαριάζουν έναν παμπόνηρο γύπα, που θα κάνει τα πάντα για να τους σταματήσει…
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή, 90΄
Χώρες: Ρωσία, Ουγγαρία, 2022
Σκηνοθεσία: Νατάλια Νίλοβα και Βασίλι Ροβένσκι
Διανομή: Rosebud.21

Πολίτης Κέιν - Citizen Kane (Επαν.)
Μια ταινία που έσπασε όλους τους κανόνες και εισήγαγε νέους, με τη συναρπαστική ιστορία της ανόδου ενός μεγαλοεκδότη, που παρέπεμπε στον Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Ξεκινάει με το θάνατο του μεγιστάνα και μεγαλοεκδότη Τσαρλς Φόστερ Κέιν (τον υποδύεται ο ίδιος ο σκηνοθέτης). Λίγο πριν το θάνατό του, ο Κέιν ψιθυρίζει τη λέξη «Rosebud» (Ροδανθός, μια λέξη που δεν λέει τίποτα, αλλά στο φινάλε της ταινίας εξηγεί τα πάντα) και ξεψυχά αφήνοντας να του πέσει από το χέρι μια γυάλινη διακοσμητική σφαίρα. 
Ένας νεαρός δημοσιογράφος (Τζόζεφ Κότεν), προσπαθώντας να καταλάβει το νόημα της λέξης Rosebud, θα ξεκινήσει μία έρευνα για να ανακαλύψει ποιος ήταν πραγματικά ο Τσαρλς Φόστερ Κέιν. Στην έρευνά του θα αναζητήσει και θα μιλήσει με ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή του μεγιστάνα, καθένας από τους οποίους έχει κάτι να προσθέσει στο μυστηριώδες παζλ της ζωής του. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 119΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1941
Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Παίζουν: Όρσον Γουέλς, Τζόζεφ Κότεν, Ντόροθι Κόμινγκορ, Έβερετ Σλόαν, Τζορτζ Κουλούρης, Άνιες Μούρχεντ, Ροθ Γουόρικ, Έρκσαϊν Σάνφορντ, Γουίλιαμ Άλαντ
Διανομή: New Star
(Από τη σελίδα μου στην έντυπη Αμαρυσία)