11/10/23

Ξερά χόρτα - About dry grasses

Δράμα χαρακτήρων από τον Τούρκο Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, σκηνοθέτη των «Κάποτε στην Ανατολία» (Once Upon A Time In Anatolia, 2011) και «Χειμέρια νάρκη» (Winter Sleep, 2014).
Ο Σαμέτ ένας νεαρός δάσκαλος (Nτενίζ Τσελίλογλου) ελπίζει πως θα διοριστεί στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από την 4ετή υποχρεωτική του θητεία σε ένα μακρινό χωριό της Ανατολίας, στο οποίο συγκατοικεί με έναν άλλο δάσκαλο, τον Κενάν (Μουσάμπ Εκίτσι). Ο χρόνος κυλάει βασανιστικά αργά και για τους δύο, διαφορετικούς χαρακτήρες, των οποίων το μόνο κοινό ενδιαφέρον είναι η συνάδελφός τους Νουράι (Μέρβε Ντιζντάρ), η οποία τυχαίνει να έχει χάσει το ένα της πόδι σε τρομοκρατικό χτύπημα και αντιμετωπίζει κι αυτή τα δικά της προβλήματα.
Η ταινία στην αρχή φαίνεται να επικεντρώνεται σε μια καταγγελία, που έχει φτάσει στη διεύθυνση του σχολείου για ανάρμοστη συμπεριφορά του Σαμέτ και του Κενάν, λεπτομέρειες της οποίας τις λεπτομέρειες (ποιος ή ποια την έκανε και για τι είδους συμπεριφορά) ουδέποτε θα μάθουν οι δύο δάσκαλοι, διότι όλοι οι ανώτεροί τους θέλουν να κλείσει η υπόθεση. Να κλείσει μεν, αλλά ο Σαμέτ βασανίζεται από το γεγονός ότι έχει δείξει τη συμπάθειά του προς μια μαθήτρια, της οποίας μάλιστα μια ερωτική επιστολή (με άγνωστο παραλήπτη) ανακαλύπτεται κατά την επιθεώρηση της τάξης και περνάει στα χέρια του Σαμέτ. Αυτός και υπό το βάρος της καταγγελίας, της οποίας το περιεχόμενο δεν γνωρίζει, αλλάζει συμπεριφορά απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριές του. Και ενώ η υπόθεση του έργου δείχνει να οδηγείται προς κάποιο δικαστικό δράμα, ξαφνικά αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις του Σαμέτ και του συγκάτοικού του Κενάν, με τη συνάδελφό τους Νουράι.
Ο σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν με αυτή την ταινία και χάρη στις εντυπωσιακές ερμηνείες των τριών βασικών πρωταγωνιστών, εμβαθύνει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, εξερευνώντας την ηθική πολυπλοκότητα και την πολύπλευρη φύση των ανθρώπινων σχέσεων. Οι λεπτομέρειες του (285 σελίδων) σεναρίου, σε συνδυασμό με τη λογοτεχνική του ποιότητα, την εξαίρετη χειμωνιάτικη αλλά και μουντή εσωτερική φωτογραφία των Τσεβαχίρ Σαχίν και Κούρσατ Γιούρεσιν, καθώς και τη μουσική του Φίλιπ Τιμοφέγιεφ δημιουργούν ένα κινηματογραφικό αριστούργημα διαρκείας τριών ωρών και 17 λεπτών, που δεν καταλαβαίνεις πώς περνούν (σε αντίθεση με το φετινό «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν) και ταυτόχρονα σε βάζουν σε σκέψεις, ειδικά ύστερα από τον καταπληκτικό -και καταλυτικό- διάλογο μεταξύ της Νουράι και του Σαμέτ.
Αν έχετε δει τις δυο ταινίες του Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν που προανέφερα, αυτή εδώ είναι καλύτερη. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 12/10/2023 τους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 193΄
Χώρες: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, 2023
Σκηνοθεσία: Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν
Παίζουν: Nτενίζ Τσελίλογλου, Μέρβε Ντιζντάρ, Μουσάμπ Εκίτσι
Διανομή: Weird Wave