10/10/23

Το φάντασμα της ελευθερίας – Le fantôme de la liberté (Επαν.)

Μια από τις πιο «άτακτες», ίσως και η πιο αντισυμβατική ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ, ο οποίος μέσα από μια ασύνδετη σουρεαλιστική αφήγηση και παραλογισμό, ασκεί κριτική στην αστική τάξη, την ηθική της και τις ιδέες της, από την Ισπανία του 1808 μέχρι μια σύγχρονη διαδήλωση στη Γαλλία. 
«Οι τουφεκισμοί της 3ης Μαΐου», ένας πίνακας του Γκόγια που ανοίγει την ταινία, μετατρέπεται αμέσως σε live κινηματογραφικό πλάνο. Στη συνέχεια, η υπόθεση δεν παίζει σημαντικό ρόλο και καμία ιστορία δεν μοιάζει να ολοκληρώνεται. Τα γεγονότα που παρακολουθούμε δεν έχουν λογική ακολουθία, είναι εξωφρενικά, γκροτέσκα και ενίοτε κωμικά, όμως όλα παρουσιάζονται με μεγάλη φυσικότητα, χωρίς να σχολιάζονται ποτέ. Ένας άντρας φαίνεται να πουλάει πορνογραφικά καρτ-ποστάλ σε κοριτσάκια, τα οποία όμως τελικά απεικονίζουν αξιοθέατα. Στην εξοχή, στρατιώτες επιδίδονται στο κυνήγι αλεπούς. Σε ένα επαρχιακό ξενοδοχείο, μια νοσοκόμα παίζει χαρτιά με μια παρέα καλόγερων, που χρησιμοποιούν εκκλησιαστικά αντικείμενα για μάρκες. Στο ίδιο ξενοδοχείο, άλλοι φιλοξενούμενοι είναι αιμομίκτες και άλλοι σαδομαζοχιστές. Πίσω, στο Παρίσι, ένα κοριτσάκι αγνοείται ενώ βρίσκεται συνέχεια δίπλα στους γονείς του, ενώ ένας ελεύθερος σκοπευτής που σκοτώνει περαστικούς αθωώνεται από το δικαστήριο.
Η αταξία, είναι και η ομορφιά της ταινίας, της οποίας οι εικόνες επιδέχονται πολλές και διαφορετικές αναγνώσεις. Υπομονή να έχετε και θα την απολαύσετε. (Κριτική μου για το myFilm
INFO
Προβάλλεται από 12/10/23 στους κινηματογράφους
Είδος: Κομεντί, 104΄
Χώρες: Ιταλία, Γαλλία, 1974
Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ
Παίζουν: Ζαν-Κλοντ Μπριαλί, Μόνικα Βίτι, Αντριάνα Άστι, Ζαν Ροσφόρ, Μισέλ Πικολί, Μιλένα Βούκοτιτς
Διανομή: New Star