19/10/23

Νέες ταινίες από 19/10/2023 - Παρουσίαση και σχόλια

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από 19/10/2023 στους κινηματογράφους: Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού / Στο γραφείο καθηγητών / Η κόρη του Βασιλιά του Βάλτου / Paw Patrol: The mighty movie / Η Κινέζα (Επαν.)

Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού - Killers of the flower moon
Ένα νέο-γουέστερν δράμα βασισμένο στο δημοφιλές ομότιτλο best-seller μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Γκραν (που κι αυτό στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα), γύρω από τη χειραγώγηση, την εκμετάλλευση, το ρατσισμό και την εγκληματικότητα εις βάρος των αυτόχθονων αμερικανών. 
Ένα σχεδόν τετράωρο έπος του Σκορτσέζε που μας μεταφέρει, με αυθεντικό τρόπο, στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920. Εκεί όπου μέλη της φυλής Οσέιτζ, η οποία είχε πλουτίσει από το 1894 λόγω του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στη γη τους, αρχίζουν να δολοφονούνται το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας επισταμένη έρευνα του νεοϊδρυθέντος FBI. Μια ταινία στην οποία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο παίζει ίσως τον καλύτερο μέχρι τώρα ρόλο του πλάι στον σοβαρό Ρόμπερτ Ντε Νίρο, απαγκιστρωμένο από τους κωμικούς ρόλους, που μας συνήθισε τα τελευταία χρόνια. 
Ο Ντι Κάπριο ως Έρνεστ τραγικός ανιψιός του Γουίλιαμ Χέιλ (Ντε Νίρο), χειραγωγείται από αυτόν και «ερωτεύεται» μια πλούσια ινδιάνα της φυλής Οσέιτζ (μια εξαιρετική Λίλι Γκλάντστοουν), της οποίας οι αδερφές πεθαίνουν -η μια μετά την άλλη- και το κληροδότημα με τα πετρέλαια στο υπέδαφος φτάνει μέχρι εκείνη, τα παιδιά της και τον Έρνεστ, ο οποίος δεν μπορεί να υποψιαστεί το δικό τους μέλλον, κατάλληλα χειραγωγημένος από τον θείο του. Παρόμοιοι θάνατοι έχουν συμβεί και σε άλλες οικογένειες λίγο παλιότερα, με το πετρέλαιο πλέον να βρίσκεται στα χέρια των λευκών τυχοδιωκτών που είχαν παντρευτεί ινδιάνες επίσης. 
Πλούσια σε ηθογραφικά στοιχεία η ταινία και ταυτόχρονα ένα ψυχολογικό θρίλερ με τραγικούς ήρωες, η μοίρα των οποίων φαίνεται προδιαγεγραμμένη. (Πιο αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Αστυνομικό, Δράμα, Ιστορικό, 206΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορτσέζε 
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λίλι Γκλάντστοουν, Τζέσε Πλέμονς, Μπρένταν Φρέιζερ, Τζον Λίθγκοου
Διανομή: Feelgood
===
Στο γραφείο καθηγητών - The teachers’ lounge
Ψυχολογικό θρίλερ με φόντο ένα σχολείο, τη μικρογραφία της κοινωνίας με όλες τις παθογένειές της.
Η Νόβακ (έξοχη η Λεόνι Μπένες), μια αφοσιωμένη, ιδεαλίστρια δασκάλα ξεκινά την πρώτη της δουλειά σε ένα σχολείο. Όταν ένας από τους μαθητές της θεωρείται ύποπτος για μια σειρά από κλοπές και πιέζεται από το συμβούλιο των δασκάλων να ομολογήσει, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το θέμα. Τοποθετεί ως «δόλωμα» τη ζακέτα της με το πορτοφόλι της σε μια τσέπη, απέναντι από την κάμερα του λάπτοπ της και ύστερα από την κλοπή του πορτοφολιού της, βλέπει στο βίντεο τον πραγματικό κλέφτη. Προσπαθώντας αρχικά να συμβιβάσει και στη συνέχεια να μεσολαβήσει ανάμεσα ισχυρογνώμονες συναδέλφους, σε αγανακτισμένους γονείς και επιθετικούς μαθητές, έρχεται αντιμέτωπη με τις δομές του σχολικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει και τους μαθητές-δημοσιογράφους της σχολικής εφημερίδας. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να καταρρεύσει ψυχολογικά.
Αριστουργηματική αλληγορία για τις σχέσεις εξουσίας και τις ολέθριες επιπτώσεις που έχουν οι φαινομενικά μικρές αποφάσεις στη ζωή και ένα αιχμηρό σχόλιο, στο οποίο το σχολείο, οι δάσκαλοι και οι μαθητές αποτελούν το ιδανικό μοντέλο για να απεικονιστεί η κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει ο αρχηγός κράτους που ασκεί εξουσία, ορισμένα όργανα αυτού του κράτους που κινούνται στο πλαίσιο της «πολιτικής ορθότητας» και όχι της ουσίας, ο αγανακτισμένος λαός με τη μορφή των μαθητών (που συνεχώς επικαλούνται τα δικαιώματά τους: την ιδιωτικότητα και την απόκρυψη «προσωπικών δεδομένων» για το παραμικρό)  και ένα όργανο Τύπου μέσω της σχολικής εφημερίδας, με μαθητές-δημοσιογράφους που δεν διστάζουν να θυσιάζουν υπολήψεις στο βωμό της δήθεν αντικειμενικότητας και των «πωλήσεων». (Πιο αναλυτική κριτική ΕΔΩ
===
Η κόρη του Βασιλιά του Βάλτου - The Marsh King's Daughter
Ψυχολογικό θρίλερ βασισμένο στο ομώνυμο best-seller μυθιστόρημα της Κάρεν Ντιόν. 
Όταν δραπετεύσει από τη φυλακή, η Ελένα (Ντέιζι Ρίντλει), μια γυναίκα με κρυφό παρελθόν, θα επιστρέψει στο δάσος που μεγάλωσε για να αντιμετωπίσει τον πιο επικίνδυνο άντρα της ζωής της: τον πατέρα της, το διαβόητο Βασιλιά του Βάλτου (Μπεν Μέντελσον), τον άνθρωπο που κράτησε όμηρο εκείνη και την μητέρα της για χρόνια. Γνωρίζοντας πως εκείνος θα κυνηγήσει την ίδια και την οικογένεια της, η Ελένα πρέπει να βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τους δαίμονες της και να υπερνικήσει αυτόν που της έμαθε να επιβιώνει στην άγρια φύση. 
INFO
Είδος: Ψυχολογικό, Θρίλερ, 108
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία: Νίλ Μπέρτζερ 
Παίζουν: Ντέιζι Ρίντλεϊ, Μπεν Μέντελσον, Κάρεν Πιστόριους, Γκάρετ Χέντλαντ 
Διανομή: The  Film  Group
===
Paw Patrol: The mighty movie
Μια μαγική συντριβή ενός μετεωρίτη που προσγειώνεται στην Adventure City, δίνει στα κουτάβια της Paw Patrol υπερδυνάμεις, μετατρέποντάς τα σε Σούπερ Κουτάβια και με συνέπειες που δεν περίμεναν.
INFO
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Οικογενειακή, 88΄
Χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, 2023
Σκηνοθεσία: Καρλ Μπρούνκερ
Διανομή: Feelgood
===
Η Κινέζα - La Chinoise (Επαν.)
Με την ταινία αυτή ο Ζαν-Λiκ Γκοντάρ αναδεικνύει το κύμα αμφισβήτησης που σάρωσε τη Γαλλία στα μέσα της δεκαετίας του ’60, το οποίο και κατέληξε στην εξέγερση του Μάη του ’68.
Παρίσι, 1967. Ο επαναστατικός αναβρασμός που επικρατεί στα πανεπιστήμια της γαλλικής πρωτεύουσας θα φέρει κοντά τέσσερις νεαρούς φοιτητές, που αναζητούν, μέσα από τις διακηρύξεις του μαρξισμού-λενινισμού για την αταξική κοινωνία, το νόημα της ζωής. Απογοητευμένοι από το γαλλικό Κ.Κ. και τον Υπαρκτό Σοσιαλισμό, που παρουσιάζει συμπτώματα φθοράς, στρέφονται προς την μορφή κομμουνιστικής ιδεολογίας, την οποία ενσαρκώνει στα μάτια τους η Κίνα του Μάο Τσε Τουνγκ.
INFO
Είδος: Δράμα, 96΄
Χώρα: Γαλλία, 1967
Σκηνοθεσία: Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Παίζουν: Αν Βιαζέμσκι, Ζαν-Πιέρ Λεό, Μισέλ Σεμενιάκο 
Διανομή: New Star