18/9/23

Ο κόμης – El conde

Ο Πάμπλο Λαρέν, ο Χιλιανός μεγαλοπαραγωγός συνιδρυτής της Fabula στη χώρα του και σκηνοθέτης, που μας έχει δώσει παλαιότερα τα γνωστά «Νο» (2013), «Neruda» (2015) «Jackie» (2016) και «Spencer» (2021), επανέρχεται με μια μαύρη κωμωδία και πολιτική αλληγορία, στην οποία χτυπάει αλύπητα το καθεστώς Πινοσέτ, που ρούφηξε στην κυριολεξία το αίμα των Χιλιανών συμπατριωτών του. 
Σύμφωνα με το -πραγματικά ευρηματικό- σενάριο που κέρδισε Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας 2023, ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο δικτάτορας που έδιωξε τον Αλιέντε και εδραίωσε την εξουσία του πνίγοντας στο αίμα τη χώρα του (από 1973 ως 1990 θεωρείται ότι «εξαφάνισε» πάνω από 40.000 αντιφρονούντες), εμφανίζεται ως βαμπίρ που έχει καταφύγει στη Χιλή, από τη Γαλλία όπου το 1789 ζούσε ως Ογκούστ Πινό φτωχός επαναστάτης. Εκεί γεύεται το πρώτο του αίμα κατά τον αποκεφαλισμό της βασίλισσας  Μαρίας Αντουανέτας, το κεφάλι της οποίας παίρνει μαζί του -ως αναμνηστικό- στη Χιλή όπου καταφεύγει για να την κυβερνήσει και μετά να πεθάνει ήσυχα. Πλην όμως είχε γίνει απέθαντος και αυτό του κοστίζει ψυχολογικά, διότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι όλοι τον χαρακτηρίζουν «κλέφτη», ενώ αυτός μόνον σκότωνε. 
Σε ηλικία πλέον 250 ετών, ο Κόμης Πινοσέτ (Χάιμε Βαντέλ) και ενώ όλοι τον θεωρούν νεκρό, αποσύρεται σε ένα ερημικό μέρος και έχοντας ως πιστό υπηρέτη του τον Φιοντόρ (Αλφρέντο Κάστρο). Ένα άλλο βαμπίρ, που ντύνεται με τα ρούχα του αφεντικού του και βγαίνει στο κυνήγι «για φρέσκες καρδιές» (που ύστερα τις χτυπάει στο μπλέντερ). Εκεί στην ερημιά, δέχεται την επίσκεψη των παιδιών του, που προσβλέπουν στην τεράστια κληρονομιά που ίσως τους αφήσει και μιας καλόγριας η οποία υποδύεται τη λογίστρια που θα κάνει εκκαθάριση της περιουσίας του, ενώ στη βαλίτσα της κουβαλάει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν να τον παλουκώσει, πλην όμως ο Κόμης την ερωτεύεται.
Άφθονο χιούμορ και δη κατάμαυρο, σκληρές σκηνές, αποκαλυπτικά στοιχεία από το βίο και την πολιτεία του Πινοσέτ, ωραία ασπρόμαυρη φωτογραφία (εκτός του τελευταίου έγχρωμου δίλεπτου) από τον Έντουαρντ Λάχμαν, υπέροχες ερμηνείες και μια έξοχη ειρωνική αφήγηση στα Αγγλικά (σε όλη την ταινία μιλούν Ισπανικά και Γαλλικά),  η οποία εξηγείται από το απίστευτο φινάλε, κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή την αλληγορική και καθαρά πολιτική ταινία. Μια ταινία, που θα εκτιμηθεί καλύτερα από όσους έχουν δει τα ντοκιμαντέρ του Πατρίσιο Γκουσμάν «Νοσταλγώντας το φως», «Μαργαριταρένιο κουμπί» και «Οροσειρά των ονείρων» που αναφέρονται στο καθεστώς Πινοσέτ. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/4/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Κωμωδία, Φρίκης, 111΄
Χώρα: Χιλή, 2023
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέν
Παίζουν: Χάιμε Βαντέλ, Γκλόρια Μουνχμάιερ, Αλφρέντο Κάστρο, Καταλίνα Γκουέρα, 
Προβάλλεται στο Netflix