19/9/23

Το λιμάνι των απόκληρων - Le quai des brumes (Επαν.)

Μια από τις πρώτες ταινίες film-noir και ένα ποίημα μελαγχολικού ρεαλισμού. Μια ιστορία αποξένωσης και καταδικασμένης αγάπης με πρωταγωνιστή τον Ζαν Γκαμπέν στα καλύτερά του και την αποκαλυπτική Μισέλ Μοργκάν, που τότε στα 17 της είχε ακριβώς τα μισά του χρόνια, αλλά στεκόταν επάξια δίπλα του.
Ένας λιποτάκτης του γαλλικού αποικιακού στρατού (Ζαν Γκαμπέν) προσπαθεί να φύγει από τη Γαλλία, για να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Βενεζουέλα. Με το που φτάνει στο λιμάνι της Χάβρης, ερωτεύεται τη Νέλι (Μισέλ Μοργκάν) μια 17χρονη η οποία είναι το αντικείμενο του πόθου των ανδρών του λιμανιού. Η γνωριμία τους θα πυροδοτήσει πρωτόγνωρες εξελίξεις σε όλο τον μικρόκοσμο του λιμανιού.
Η ποιητικότητα του Μαρσέλ Καρνέ, εκείνη την εποχή, που απεικονίζονταν μέσα από την ατμοσφαιρική, ασπρόμαυρη, υγρή και ομιχλώδη φωτογραφία, ήρθε σε μεγάλη αντίθεση με τις απόψεις των κριτικών εκείνης της εποχής που δεν ήθελαν να βλέπουν την μεταπολεμική παρακμή της κοινωνίας (η ταινία είχε λογοκριθεί μάλιστα ως προς το σημείο της «λιποταξίας», επειδή δυσφήμιζε το Γαλλικό στρατό), αλλά κατάφερε να φτάσει μέχρι τις μέρες μας, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του θέματος.
Σήμερα, το «Λιμάνι των σκιών» (όπως είναι ο αρχικός τίτλος) βλέπεται με ενδιαφέρον όχι μόνο χάρη της ερμηνείας των βασικών πρωταγωνιστών, αλλά και για την πλαστικότητα των φωτοσκιάσεων της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και για την εν γένει ατμόσφαιρα που δημιουργεί. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/9/2023 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, 91΄
Χώρα: Γαλλία, 1938
Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Καρνέ
Παίζουν: Ζαν Γκαμπέν, Μισέλ Σιμόν, Πιέρ Μπρασέρ, Μισέλ Μοργκάν
Διανομή: New Star