8/11/22

Απέραντη αγάπη - L’ immensità

Μια συγκινητική και τρυφερή ταινία με θέμα την αναζήτηση ταυτότητας που κατ’ ομολογία του σκηνοθέτη περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία. Αντλώντας από την προσωπική του εμπειρία -ο Κριαλέζε γεννήθηκε κορίτσι- ο σκηνοθέτης, αφηγείται τη γλυκόπικρη ιστορία μιας 12χρονης που βιώνει δυσφορία φύλου μέσα σε ένα ήδη κλονισμένο οικογενειακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την υπόθεση, βρισκόμαστε στη Ρώμη τη δεκαετία 1970. Η Κλάρα (Πενέλοπε Κρουζ) και ο Φελίτσε (Βιντσέντζο Αμάτο) έχουν μόλις μετακομίσει σε ένα καινούριο διαμέρισμα. Ο γάμος τους έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή:  δεν είναι πια ερωτευμένοι, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον γάμο. Τα παιδιά τους είναι το μόνο που τους κρατάει μαζί. Η Αντριάνα (Λουάνα Τζουλιάνι), η μεγαλύτερη κόρη που μοιάζει με αγόρι, έγινε μόλις 12 χρονών και η ολοένα και μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στους γονείς της διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια της. Η ίδια νιώθει δυσφορία με το όνομα και την ταυτότητα της και η επίμονη προσπάθεια της να πείσει τους πάντες ότι είναι αγόρι, κλυδωνίζει την ήδη εύθραυστη ισορροπία της οικογένειας. Είναι χαρακτηριστική η σκηνή, κατά την οποία ο γιατρός της οικογένειας μπαίνει στο δωμάτιό της και της απευθύνει το λόγο «Καλημέρα νεαρέ» και εκείνη δεν τον διορθώνει, όταν δε τη ρωτάει «πώς σε λένε», του απαντά «Αντρέα» προκαλώντας την παρέμβαση της μητέρα της ότι «το Αντρέα προέρχεται από το Αντριάνα». Παράλληλα, κρύβει το φύλλο της και από την Σάρα μια νεαρή Ρομά που νομίζει ότι έχει να κάνει με αγόρι, και τη συμπαθεί ιδιαιτέρως. Όλα τα παιδιά αναζητούν καθοδήγηση από το περιβάλλον τους, είτε από μία φωνή από ψηλά, όπως η Άντρι, είτε από ένα τραγούδι στην τηλεόραση. Όλα αλλάζουν, «μέσα και έξω» όπως προβληματίζεται και η Άντρι.
Ο σκηνοθέτης δεν δίνει μεγάλο βάρος στο θέμα της έμφυλης  ταυτότητας. Ενδιαφέρεται κυρίως στη σκιαγράφηση των σχέσεων της οικογένειας, που σχεδόν βρίσκεται υπό διάλυση όπου ενώ η Κλάρα προσπαθεί να κρατά τις ισορροπίες, ο Φελίτσε όχι μόνον συμπεριφέρεται πατριαρχικά, αλλά απατά και την Κλάρα με τη γραμματέα του. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα παιδιά μαθαίνουν από μόνα τους τι στάση πρέπει να κρατήσουν και ποιες συμπεριφορές να ακολουθήσουν. 
Ο σκηνοθέτης δεν επιχειρεί εμβάθυνση στους χαρακτήρες και το μόνο που απομένει από το φιλμ, είναι η ερμηνεία της Πενέλοπε Κρουζ και εκείνη της νεαρής Λουάνα Τζουλιάνι, η οποία επελέγη για το ρόλο της Αντριάνα με το κριτήριο ότι «είναι πρωταθλήτρια στην οδήγηση μηχανής και ανταγωνίζεται με αγόρια σε τουρνουά» (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 10/11/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Αισθηματική (94΄)
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλε Κριαλέζε
Παίζουν: Πενέλοπε Κρουζ, Λουάνα Τζουλιάνι, Βιντσέντζο Αμάτο, Πατρίτσιο Φραντιόνι, Μαρία Κιάρα Γκορέτι
Διανομή: Tanweer