8/11/22

Όσα φέρνει η ζωή – To Leslie

Άλλη μια ταινία για κάποιον αλκοολικό χαρακτήρα. Ή μια ταινία για τη συγχώρηση και τη λύτρωση.Το «Όσα φέρνει η ζωή» πάντως, είναι ένας λάθος-τίτλος. Ο ορίτζιναλ τίτλος, αφιερωμένος «Στη Λέσλι» είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκει ο σκηνοθέτης. Να ξεδιπλώσει τις πτυχές του χαρακτήρα της Λέσλι και μάλιστα χωρίς μελοδραματισμούς και διδακτισμό.
Τη Λέσλι, του τίτλου λοιπόν, τη συναντάμε για πρώτη φορά επτά χρόνια μετά από ένα λαχείο που είχε κερδίσει και πίστευε ότι θα της αλλάξει τη ζωή. Τα χρήματα έχουν τελειώσει και η Λέσλι έχει ξεμείνει να παλεύει με τον εθισμό της στο ποτό, στην προσπάθεια να αποφύγει τον πόνο που άφησε πίσω της (έχει προηγηθεί ένας γάμος και ένας γιός). Με την γοητεία της να εξαντλείται και δίχως να έχει πού να πάει, η Λέσλι έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων της, αναζητώντας μια δεύτερη ευκαιρία για εκείνη κοντά στο γιο της Τζέιμς (ένας υπέροχος Όουεν Τιγκ) που δεν είναι χαρούμενος που τη ξαναβλέπει. Και γιατί να είναι; Είναι αλκοολική και μη αποδεκτή…
Ταινία χαρακτήρων, αφιερωμένη αποκλειστικά στην αυτοκαταστροφική Λέσλι, η οποία αποδίδεται υπέροχα από την Άντρεα Ράισμπορο και ειδικά όταν ο φακός του Μάικλ Μόρις κάνει ζουμ στο πρόσωπό της. Νομίζω ότι σπάνια έχω δει τόσο δραματικά close-up και τόση εκφραστικότητα, όπως αυτή της Ράισμπορο. Έρχονται στιγμές που βλέπεις στα μάτια της την απόγνωση και μαζί την ελπίδα για κάτι καλύτερο. 
Όμως, δεν παύει να είναι ένα στερεοτυπικό φιλμ, ενός αυτοκαταστροφικού αλκοολικού χαρακτήρα που προσπαθεί -χωρίς να τα καταφέρνει- να βρει συγχώρεση και τη λύτρωση, με μια εξέλιξη της ιστορίας που από ένα σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται προβλέψιμη και με μια σημαντική ερμηνεία, από την Άντρεα Ράιζμπορο. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 10/11/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (120΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μόρις
Φωτογραφία: Λάρκιν Σάιπλ
Παίζουν: Αντρεα Ράιζμπορο, Αντρε Ρόγιο, Οουεν Τιγκ, Στίβεν Ρουτ, Τζέιμς Λάνρι Χέμπερτ
Διανομή: Odeon