3/11/22

Άγριος είναι ο άνεμος - Wild is the wind

Η ταινία του σκηνοθέτη Fabian Medea για το Netflix, προσπαθεί να τονίσει τον ρατσισμό που υπάρχει ακόμα σε μια κοινότητα της Νότιας Αφρικής.
Από το πρώτο πλάνο της ταινίας καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να δούμε: ο Βούσι (Mothusi Magano) ένας διεφθαρμένος αστυνομικός που έχει συνειδητά επιλέξει να αγνοεί την καταπίεση γύρω του, σταματά ένα αυτοκίνητο που έχει υπερβεί το όριο ταχύτητας,  «λαδώνεται» θρασύτατα και αφήνει τον παραβάτη να φύγει, ρίχνοντας μια τελευταία ματιά στο αυτοκίνητο που φεύγει. Δευτερόλεπτα αργότερα διαπιστώνουμε ότι στο πορτμπαγκάζ του παραβάτη υπάρχει δεμένη και φιμωμένη μια έγχρωμη γυναίκα που μουγκρίζει και χτυπιέται, την οποία από την κίνηση του σώματος του Βούσι υποψιαζόμαστε ότι την είχε ακούσει, αλλά «έκανε τα στραβά μάτια». Στη συνέχεια, διαπιστώνουμε ότι ο Βούσι θέλει απλά να βγάζει χρήματα συμμετέχοντας και σε παράνομο εμπόριο ναρκωτικών για να εγκατασταθεί κάπου αλλού με την έγκυο γυναίκα του. 
Ωστόσο, σύντομα, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη συνείδησή του και να βοηθήσει την κοινότητά του, όταν θα κληθεί να ερευνήσει για έναν κατά συρροή δολοφόνο που πρόσφατα έχει σκοτώσει ένα λευκό κορίτσι, ενώ ένας έγχρωμος κατηγορείται άδικα για τα εγκλήματα και φυλακίζεται.
Το Άγριος Είναι ο Άνεμος είναι ένα αστυνομικό (προς το γουέστερν) θρίλερ που εστιάζει περισσότερο στον ρατσισμό, τη διαφθορά και την εσωτερική σύγκρουση που περνά ο πρωταγωνιστής, αλλά και στη σχέση του με τη γυναίκα του και τον συνεργάτη του Τζον (Frank Rautenbach), με τον οποίο έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στην αντιμετώπιση του εγκλήματος.
Η σκηνοθεσία διεκπεραιώνει τυπικά το θέμα, η δράση αρκείται στα βασικά και οι ερμηνείες ωθούνται προς το μελόδραμα, αλλά το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων περνάει εύκολα στο θεατή, που παρακολουθεί ένα νοτιο-αφρικανικό δράμα σε περιοχές που πραγματικά γοητεύουν μέσα από τα κάδρα του Bert Haitsma (έναν Netflix original director of photography).
Ενδιαφέρουσα ταινία. (Κριτική μου για το Myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Αστυνομικό Δράμα (123΄)
Χώρα: Νότιος Αφρική (2022)
Σκηνοθεσία: Fabian Medea
Παίζουν: Mothusi Magano, Frank Rautenbach, Chris Chameleon, Izel Bezuidenhout