17/8/22

Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και… άνοιξη

Ο κύκλος της ζωής του ανθρώπου μέσα από μια λυρική αλληγορία του Κιμ Κι-Ντουκ, που χρησιμοποιεί έναν δάσκαλο και έναν μαθητή, που ζουν αποκομμένοι από τα εγκόσμια και παρόλα ταύτα, δεν μπορούν να αποφύγουν τα βάσανα της ζωής. 
Ο Δάσκαλος και ο Μαθητής με τους αντικρουόμενους χαρακτήρες διδάσκουν και διδάσκονται, λιτά και λακωνικά, ο πρώτος πλησιάζοντας την ολοκλήρωση   ως Βουδιστής και ο δεύτερος προσπαθώντας να αποκτήσει εμπειρίες που δεν είναι όλες ανώδυνες. Οι εποχές έρχονται και παρέρχονται, αλλά ο ανθρώπινος χαρακτήρας δεν είναι στατικός. Συμφιλιώνεται με το χρόνο, τις αλλαγές και προσαρμόζεται.
Σε δεύτερο επίπεδο (και λαβαίνοντας υπόψη ότι η ταινία δεν είναι σημερινή για να θεωρηθεί ότι «στέλνει μηνύματα για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση»), ο Κιμ Κι-Ντουκ απεικονίζει ένα παρθένο φυσικό περιβάλλον, ονειρικό, ήρεμο, γαλήνιο, με διακριτό το διαχωρισμό των εποχών (που σήμερα με την κλιματική «αταξία», έχουμε πλήρη απουσία των ενδιάμεσων εποχών άνοιξης και φθινοπώρου). Ένα διαχωρισμό που επιδρά στη ψυχοσύνθεση. Ειδικά του Μαθητή, που ανδρώνεται με τα έντονα χρώματα της άνοιξης, φουντώνει με τα ζεστά χρώματα του καλοκαιριού και περνάει στο μουντό φθινόπωρο της αυτοσυγκέντρωσης και το χειμώνα της ενηλικίωσης και της γνώσης.
Η φωτογραφία του Ντονγκ Χιέο Μπαεκ, υμνεί στην κυριολεξία τη φύση μέσα από ποιητικά κάδρα και μια τεράστιας ποικιλίας χρωματική παλέτα, ενώ στη γενική ατμόσφαιρα του φιλμ συμβάλλει και η ιδιαίτερη μουσική του Γι Γονγκ Παρκ.
Μια αριστουργηματική (και κλασσική πλέον) ταινία. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 18/8/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα, Αισθηματική 
Χώρα: Νότια Κορέα (2003)
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι-Ντουκ
Παίζουν: Γιενγκ-Σου Ο, Κιμ Κι-Ντουκ, Κιμ Γιουνγκ-Μιν, Σέο Τζάε-Κιουνγκ, Χα Φέο-Τσιν
Σύνοψη: Στη μέση της κορεατικής ερημιάς, ένας βουδιστής δάσκαλος εκπαιδεύει υπομονετικά ένα νεαρό αγόρι για να μεγαλώσει με σοφία και συμπόνια, μέσα από εμπειρία και ατελείωτες ασκήσεις. Ο κύκλος των τεσσάρων εποχών συνθέτουν τον δρόμο που καλείται να διανύσει.
Διανομή: New Star