17/8/22

Έχω δικαίωμα να ζήσω - You only live once

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις αμερικανικές ταινίες του Φριτς Λανγκ μετά την ταινία «Νέμεσις»  (Fury, του 1936) και σύμφωνα με τους κριτικούς εκείνης της περιόδου, ήταν το καλύτερο σκηνοθετικό του εγχείρημα. 
Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα εξπρεσιονιστικό φιλμ νουάρ, που ξεκινά ανάλαφρα σαν δραμεντί, εξελίσσεται σε αισθηματικό δράμα και καταλήγει σκοτεινό μελόδραμα.  
Ο Χένρι Φόντα με τη μόνιμα σοβαρή, στιβαρή του φυσιογνωμία και βλέμμα που αποπνέει ανθρωπιά, εδώ υποδύεται έναν ληστή, για τον οποίο η φίλη του Τζόαν, λαβαίνοντας υπόψη την εικόνα που προαναφέρθηκε, είναι ερωτευμένη μαζί του και πεισμένη ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Γι’ αυτό και κάνει ό,τι μπορεί για να τον βγάλει από τη φυλακή. Η Σίλβια Σίντνεϊ είναι αρκετά καλή στο ρόλο και οι δύο μαζί προσφέρουν καλές ερμηνείες έχοντας τη σωστή χημεία μεταξύ τους.
Για τον Φριτς Λανγκ («Μετρόπολις» και «Μ»), βασικό εκπρόσωπο του γερμανικού εξπρεσιονισμού (και  Master of Darkness, όπως τον αποκαλεί το Ινστιτούτο Βρετανικού Κινηματογράφου), δεν χρειάζονται περισσότερες συστάσεις. Στην ταινία αυτή χρησιμοποιεί όλα τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει (και δυο πολύ καλούς ηθοποιούς) και εκμεταλλεύεται με μαεστρία το σενάριο, που έχει και suspense και στιγμές τραγικής ειρωνείας.
Η φωτογραφία του Λεόν Σαμρόι (πρώην Σαμροϊγιέφσκι) και η μουσική του Άλφρεντ Νιούμαν συμβάλλουν στη σκοτεινή ατμόσφαιρα του έργου. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 18/8/2022 στους  κινηματογράφους
Είδος: Αστυνομική, Δράμα (86΄)
Χώρα: ΗΠΑ (1937)
Σκηνοθεσία: Φριτς Λανγκ
Παίζουν: Σίλβια Σίντνεϊ, Χένρι Φόντα, Μπάρτον Μακ Λέιν, 
Σύνοψη: Η Τζόαν (Σίλβια Σίντνεϊ) είναι η γραμματέας του δικηγόρου Στίβεν Γουίτνεϊ (Μπάρτον Μακ Λέιν) σε μια μεγάλη πόλη. Είναι ερωτευμένη με έναν εγκληματία που ονομάζεται Έντι (Χένρι Φόντα), και πιστεύει ότι βασικά είναι καλός άνθρωπος που είχε μερικές δυσκολίες. Χρησιμοποιεί την επιρροή της για να τον απελευθερώσει και εκείνος προσπαθεί να ξεφύγει από την παρανομία αφού την παντρευτεί, αλλά τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.
Διανομή: Neo Films