17/8/22

Αποστροφή – Repulsion

Μια ταινία του Πολάνσκι, η οποία αποτελεί το πρώτο μέρος της άτυπης Τριλογίας των Διαμερισμάτων. Οι άλλες δυο είναι το «Μωρό της Ρόζμαρι» (1968) και ο «Ένοικος» (1976), οι οποίες είναι εξίσου ταινίες τρόμου που λαμβάνουν χώρα μέσα σε διαμερίσματα, έχουν δε κοινό στοιχείο τη διατάραξη του ανθρώπινου χαρακτήρα.
Επί του προκειμένου, η ταινία εξερευνά την αποστροφή που νιώθει η βασική ηρωίδα του φιλμ, για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Η Κάρολ (Κατρίν Ντενέβ), εργάζεται ως μανικιουρίστα σε ένα σαλόνι ομορφιάς στο Λονδίνο, μοιράζεται ένα διαμέρισμα με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Έλεν (Ιβόν Φουρνό) και ένας νεαρός, ο Κόλιν (Τζον Φρέιζερ), τη φλερτάρει χωρίς επιτυχία. Την ίδια ώρα, η αδερφή της, διατηρεί σχέση με έναν μεγαλύτερο και παντρεμένο άνδρα, τον Μάικλ (Ίαν Χέντρι). Όλα αυτά η Κάρολ δεν τα αποδέχεται με ευκολία. Όταν μάλιστα, η αδερφή της φεύγει με το φίλο της ταξίδι και μένει μόνη της, τα πράγματα δυσκολεύουν και η εσωστρεφής Κάρολ αρχίζει να έχει εφιαλτικές παραισθήσεις. 
Η Κατρίν Ντενέβ, όμορφη όπως πάντα, φαίνεται ακόμα πιο απειλητική όταν εξωτερικεύεται ως Κάρολ, τρομάζοντας και όλους εκείνους που την περιβάλλουν. Εξαιρετική ερμηνεία.
Ο Ρομάν Πολάνσκι ειδικός στα κλειστοφοβικά φιλμ και στον υποβόσκοντα τρόμο, χρησιμοποιεί κάποια κλισέ, όπως τοίχους ή ταβάνια που ραγίζουν, χέρια που βγαίνουν από τους τοίχους με αρπακτικές ή επιθετικές διαθέσεις και ήχους που ξαφνιάζουν εάν δεν εκνευρίζουν. Όλα στην προσπάθεια να αποδώσει το διαταραγμένο χαρακτήρα της Κάρολ. Το πετυχαίνει θαυμάσια. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 18/8/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Τρόμου (105΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (1965)
Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι
Παίζουν: Κατρίν Ντενέβ, Ιβόν Φουρνό, Ίαν Χέντρι, Τζον Φρέιζερ
Σύνοψη: Η Κάρολ, μια γυναίκα με σεξουαλικά απωθημένα, αποδοκιμάζει τον φίλο της αδερφής της βυθίζεται στην κατάθλιψη και έχει φρικτά οράματα βιασμού και βίας.
Διανομή: Bibliotheque