Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

16/8/22

Οι χρυσές φωνές – Golden voices

Μια ταινία για τη μετανάστευση, τις ελπίδες για μια νέα ζωή, για την προσαρμοστικότητα, τους συμβιβασμούς και την προσφορά. Μια τρυφερή ιστορία ενός γλυκόπικρου ταξιδιού με απροσδόκητες εκπλήξεις.
Ο Βίκτωρ και η Ράγια από τη Σοβιετική Ένωση είναι μαθημένοι στις μεταγλωτίσσεις Δυτικών ταινιών στη Ρωσική. Αγαπούν τη δουλειά τους. Τη θεωρούν λειτούργημα διότι «ο κινηματογράφος βοηθάει τους ανθρώπους να μπουν σε νέους κόσμους, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν», όπως λέει ο Βίκτωρ. Έχουν μάθει πολλούς ρόλους απέξω κι ανακατωτά. Όταν μεταναστεύουν στο Ισραήλ, οι γνώσεις τους αυτές δεν τους βοηθούν να προσαρμοστούν επαγγελματικά στη νέα τους ζωή. Ο Βίκτωρ θα γίνει δημοτικός υπάλληλος, η Ράγια επειδή έχει γλυκιά φωνή θα βρεθεί τυχαία, σε υπηρεσία παροχής τηλεφωνικού σεξ υποδυόμενη την 22χρονη Μαργαρίτα  (κι ας είναι 61 ετών), και θα βγάζει πιο πολλά λεφτά από εκείνον. Στη νέα της δουλειά, θα διαπιστώσει ότι εκτός από υποκριτικούς αναστεναγμούς οργασμών, μπορεί να προσφέρει και ελπίδες σε ανθρώπους μοναχικούς ή που αισθάνονται μόνοι (όπως και η ίδια).
Αν και με προβλεπόμενο φινάλε, η ταινία του Εβγκένι Ρούμαν ισορροπεί με λεπτότητα μεταξύ χιούμορ και δράματος και βυθίζεται με διακριτικότητα σε χαρακτήρες που έχουν ψυχολογικά προβλήματα.
Η Μαρίγια Μπέλκινα με λιτή εκφραστικότητα εκφράζει τη γυναίκα που υπομένει, αγαπά και προσφέρεται, γνωρίζει να προσαρμόζεται χωρίς να χάνει την αξιοπρέπειά της και ο Βλάντιμιρ Φρίντμαν κρατάει με συνέπεια το ρόλο του άντρα, που έχει μεγαλώσει σε ανδροκρατούμενη κοινωνία και προσπαθεί να εξελιχθεί, χωρίς όμως να εγκαταλείπει και την παράδοση. Και οι δύο χαρακτήρες, αγαπούν τον κινηματογράφο. Το άφησα τελευταίο, αλλά οι αναφορές σε κλασσικά φιλμ του Χόλιγουντ και του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που γίνονται στην ταινία κατά τις συζητήσεις του ζεύγους, δημιουργούν και ένα πρόσθετο ενδιαφέρον.
Η ταινία (παραγωγής 2019) κυκλοφόρησε στο Ισραήλ στις 5 Μαΐου 2022 και βλέπεται ευχάριστα και με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Προβάλλεται στο Cinobo
Είδος: Αισθηματικό, Δραμεντί (88΄)
Χώρα: Ισραήλ (2019)
Σκηνοθεσία: Εβγκένι Ρούμαν
Παίζουν: Μαρίγια Μπέλκινα, Βλάντιμιρ Φρίντμαν, Έβελιν Χάγκελ, Ούρι Κλάουζνερ
Σύνοψη: Ο Βίκτωρ και η Ράγια Φρένκελ ήταν για δεκαετίες οι Χρυσές Φωνές στην κινηματογραφική μεταγλώττιση της Σοβιετικής Ένωσης. Όλες οι δυτικές ταινίες που έφταναν τις Σοβιετικές οθόνες, είχαν τις φωνές τους. Το 1990, με την πτώση της ΕΣΣΔ, οι Φρένκελ αποφασίζουν να στραφούν στην Αλιγιά - να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ, όπως χιλιάδες Σοβιετικοί Εβραίοι. Όμως στο Ισραήλ δεν υπάρχει ζήτηση για Ρώσους μεταγλωττιστές, και οι προσπάθειές τους να εκμεταλλευτούν το ταλέντο τους θα φέρουν παράξενα και απρόσμενα αποτελέσματα, μετατρέποντας το ξεκίνημα αυτού του νέου κεφαλαίου της ζωής τους σε διασκεδαστική, οδυνηρή και παράλογη εμπειρία.