24/1/22

Αγάπη παράνομη

Με φόντο την Κέρκυρα τού 1906, η μίνι αυτή δραματική σειρά εποχής της ΕΡΤ1, βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Κωσταντίνου Θεοτόκη και το αποδίδει με αριστοτεχνικό τρόπο, διαθέτοντας δύο εξαίρετους πρωταγωνιστές: την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και το Νίκο Ψαρρά.
Η «Αγάπη παράνομη» είναι ένα διήγημα ερωτικού πάθους που διαδραματίζεται στο χωριό Δαφνύλα, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και μεγάλο κομμάτι της αφήγησης αποτελούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις του κεντρικού ηρώα Στάθη Θεριανού, ενός εργατικού νοικοκύρη, που αποφασίζει να παντρέψει τον γιο του, τον Γιώργη (Μιχαήλ Ταμπακάκης), με τη Χρυσαυγή την περιζήτητη κόρη ενός εύπορου συγχωριανού του.
Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο ο θεατής καταλαβαίνει ότι ο Στάθης Θεριανός (Νίκος Ψαρράς), όχι μόνο θεωρεί μεγάλη τύχη για το γιο του την Χρυσαυγή (Ευγενία Ξυγκόρου), αλλά και ο ίδιος διακατέχεται από ανομολόγητο πάθος για εκείνη. Η γυναίκα του Διαμάντω (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη) κάτι υποψιάζεται από τις κινήσεις του και από το γεγονός ότι οι νύχτες του στο κρεβάτι του δεν είναι ήσυχες, αλλά δεν θέλει να το πιστέψει. Έχει εφιάλτες και βασανίζεται από τους εσωτερικούς του δαίμονες που δεν τον αφήνουν ούτε στιγμή ήσυχο.
Η σειρά είναι φροντισμένη και η σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη δεν εστιάζει αποκλειστικά στον χαρακτήρα του Στάθη Στεριανού, αλλά παρακολουθεί σφαιρικά όλους τους χαρακτήρες του δίνοντας μια γενική εικόνα του πατριαρχικού κλίματος που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Κέρκυρα (και όχι μόνον). 
Από τις βασικές ερμηνείες, ξεχωρίζει ιδιαίτερα της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη στο ρόλο της τραγικής μάνας, που προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί από την οικογένειά της, που τη βλέπει να διαλύεται από το πάθος του άντρα της. Η σκηνή που προσπαθεί να πείσει το νεαρό ζευγάρι να φύγει από το σπίτι -ενώ δεν το θέλει κατά βάθος και ούτε το πιστεύει- είναι συγκλονιστική. 
Γενικά έχουμε ένα σεναριακά καλογραμμένο ηθογραφικό δράμα, που μετά βίας αγγίζει τα όρια του μελοδράματος, με γενικά πολύ καλές ερμηνείες και εξαιρετική φωτογραφία.
INFO
Προβάλλεται στην ERTFLIX
Είδος: Σειρά, Δραματική, Εποχής (6 επεισοδίων)
Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Ψαρράς, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Ευγενία Ξυγκόρου, Γιάννης Νταλιάνης, Μαριάνθη Σοντάκη, Γιώργος Ζιόβας, Μαρία Αθανασοπούλου, Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά, Παντελής Παπαδόπουλος, Μιχάλης Αρτεμισιάδης, Δημήτρης Αριανούτσος, Ελένη Φίλιππα, Σαβίνα Τσάφα, Τάσος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Παντούλη, Έλλη Νταλιάνη, Κατερίνα Αμυγδαλιά Θεοφίλου, Κώστας Βελέντζας.
Σύνοψη: Μια ιστορία εγκληματικού πάθους, σε μια καταπιεστική πατριαρχική κοινωνία, που δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ηρώων. Κάθε ένας από τους ήρωες έρχεται αντιμέτωπος με τα πιο επικίνδυνα μυστικά, που δεν τολμάει να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του.