24/1/22

Όζαρκ - Ozark (4η σεζόν, 1ο μέρος)

 Στις 21/1/2022 έγινε η πρεμιέρα του 1ου μέρους της 4ης σεζόν της σειράς «Όζαρκ», μιας από τις πιο επιτυχημένες του Netflix στην κατηγορία του θρίλερ αστυνομικού ενδιαφέροντος με κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις. Μια σειρά της οποίας οι δύο βασικοί χαρακτήρες αποτελούν το αντρόγυνο Μπερντ. Ένα ζευγάρι με δυο παιδιά σε προεφηβική και εφηβική ηλικία. 
Ο Μάρτι (Τζέισον Μπέιτμαν) είναι οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων και αναλυτής, με ειδικότητα το «ξέπλυμα χρήματος ύποπτης προέλευσης». Από αυτά που λέει, μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί η οικονομία και η παραοικονομία στις ΗΠΑ. Η γυναίκα του Γουέντι (Λόρα Λίνεϊ), είναι  μια νοικοκυρά θλιμμένη στην αρχή της σειράς (είχε εραστή το συνεταίρο του Μάρτι, τον οποίο σκότωσε ένα καρτέλ ναρκωτικών), η οποία όπως μαθαίνουμε από τα πρώτα επεισόδια είχε προϋπηρεσία ως σύμβουλος στις πρώιμες πολιτικές καμπάνιες του Μπάρακ Ομπάμα. Είναι φανερό, από τα πρώτα επεισόδια ότι και οι δύο γνωρίζουν καλά να διαχειρίζονται τον ανθρώπινο παράγοντα, τις αδυναμίες και τις ατέλειές του. Είναι καλοί υποκριτές και γνωρίζουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις ή να αντιμετωπίζουν κρίσεις, κάτι που κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη σειρά. 
Στην πρώτη σεζόν, η δολοφονία του συνεταίρου του και οι υποθέσεις του Μάρτι αναγκάζουν το ζευγάρι να εγκαταλείψει νύχτα το Σικάγο, μαζί με τα παιδιά του την έφηβη Σαρλότ (Σοφία Χούμπλιτς) και τον κατά 4 χρόνια μικρότερό της Τζόνα (Σκάιλαρ Γκέρτνερ) και να εγκατασταθούν στην περιοχή των λιμνών Όζαρκ, ένα εξαιρετικής φυσικής καλλονής θέρετρο στα βάθη της αμερικανικής ενδοχώρας, το οποίο προέκυψε μετά από την κατασκευή ενός φράγματος στο Μιζούρι, νότια της Άιοβα και βόρεια του Άρκανσο (κάτι σαν τη λίμνη Πλαστήρα, στα καθ’ ημάς). 
Εκεί, ο Μάρτι θα εξαναγκαστεί να «ξεπλύνει» μέσω διάφορων fast track επενδύσεων, ένα ποσό οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, αφού πίσω από τον εντολέα του Μάρτι βρίσκεται ένα ισχυρό («το δεύτερο μεγαλύτερο», όπως αναφέρεται) καρτέλ ναρκωτικών.
Τα πράγματα δεν θα κυλήσουν εύκολα. Οι ντόπιοι μπορεί να είναι «χωριάτες», όμως με τις δικές τους μικροκαλλιέργειες ναρκωτικών είναι υποψιασμένοι και έχουν τις εμπειρίες τους και τον τρόπο τους απέναντι σε «γενναιόδωρους» επενδυτές που εμφανίζονται από το πουθενά.  Όμως ο Μάρτι ως ψυχρός αναλυτής και η Γουέντι ως έμπειρη στις δημόσιες σχέσεις, έχουν το δικό τους τρόπο να αποφεύγουν τις κακοτοπιές χάρη στην ψυχραιμία τους και τον συγκροτημένο και συγκρατημένο λόγο τους. 
Αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας των ντόπιων είναι η Ρουθ Λάνγκμορ (Τζούλια Γκάρνερ), μια έξυπνη, ατίθαση, φιλόδοξη και πολύ σκληρή κοπέλα, την οποία θα προσλάβει ο Μάρτι στο καζίνο που ανοίγει στην περιοχή. 
* * *
Στην τέταρτη σεζόν, βρίσκουμε την οικογένεια Μπερντ να βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης. Ο μικρός Τζόνα έχει ωριμάσει και ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του έχει αυτονομηθεί δημιουργώντας off shore εταιρίες και φεύγει από το σπίτι για να βοηθήσει τη Ρουθ στο ξενοδοχείο της που έχει αγοράσει από τα υπερβολικά ποσά που κέρδιζε ως υπάλληλος του Μάρτι Μπερντ. Ο Μάρτι βρίσκεται μπλεγμένος με το νέο αφεντικό του καρτέλ, που έχει έναν φιλόδοξο και αδίστακτο ανιψιό, ενώ η γυναίκα του Γουέντι βρίσκει ευκαιρία να κινηθεί αυτόνομα στο χώρο των διεφθαρμένων γερουσιαστών για να ικανοποιήσει μια παλιά φιλοδοξία της: να γίνει πρόεδρος φιλανθρωπικού ιδρύματος (βιτρίνα για το ξέπλυμα) και να κινεί τα νήματα στην πολιτική. Τα χρήματα ρέουν άφθονα και αλλάζουν χέρια με ασύλληπτες ταχύτητες, ενώ νέα πρόσωπα εμφανίζονται (πράκτορες του FBI, έμποροι ναρκωτικών και όπλων, πολιτικοί) και παλιά εξαφανίζονται στον κλίβανο του γραφείου κηδειών που έχει προλάβει να δημιουργήσει με ξεπλυμένα λεφτά ο Μάρτι Μπερντ, αλλά και στα χώματα του Όζαρκ.
Το σενάριο είναι άψογο χωρίς κενά, με σωστά δομημένους χαρακτήρες  και η αφήγηση είναι γραμμική και πυκνή. Υπάρχει ένταση και διαρκές ενδιαφέρον λόγω των ανατροπών που είναι πολλές και ώρες-ώρες απρόβλεπτες, με κορύφωση το έβδομο επεισόδιο που είναι και το τελευταίο του 1ου μέρους της σεζόν. 
Συνιστώ τη σειρά ανεπιφύλακτα. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται από 21/1/22 στο Netflix
Είδος: Σειρά, Θρίλερ, Αστυνομική (4η σεζόν, 7 ωριαία επεισόδια)
Δημιουργοί: Μπιλ Ντουμπουκέ, Μαρκ Γουίλιαμς
Παίζουν: Τζέισον Μπέιτμαν, Λόρα Λίνεϊ, Σοφία Χούμπλιτς, Σκάιλαρ Γκέρτνερ, Τζούλια Γκάρνερ
Σύνοψη: Ο Μάρτι και η Γουέντι βρίσκονται σε δίλλημα απέναντι σε μια περίεργη προσφορά. Η Ρουθ αυτονομείται, όπως και ο Τζόνα γιός του Μάρτι. Η Σάρλοτ θέλει να ακολουθήσει κι αυτή το δικό της δρόμο. Ένας ντετέκτιβ εμφανίζεται που δυσκολεύει τη ζωή τους, ενώ ο Ναβάρο αρχηγός του Καρτέλ θέλει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση τοποθετώντας στη θέση του τον ανιψιό του.
(Έχουν προηγηθεί συνολικά 30 ωριαία επεισόδια) 
Η πρώτη κριτική μου (2/9/18, 1ος & 2ος κύκλος) ΕΔΩ
Η δεύτερη κριτική μου (6/4/20, 3ος κύκλος) ΕΔΩ