6/4/20

Όζαρκ (3ος κύκλος)

Στη σειρά  Όζαρκ αναφέρθηκα για πρώτη φορά όταν ολοκλήρωσα  το δεύτερο κύκλο της (που αποτελείτο από 10 επεισόδια όπως και ο πρώτος) στις 2/9/2018 και επανέρχομαι τώρα που έχω ολοκληρώσει και τον τρίτο (ξεκίνησε 27/3/2020). Πρόκειται για μια 
εξαιρετική σειρά της οποίας η ιστορία εξελίσσεται στις λίμνες Όζαρκ, ένα εξαιρετικής φυσικής καλλονής θέρετρο, το οποίο προέκυψε μετά από την κατασκευή ενός φράγματος στο Μιζούρι, νότια της Άιοβα και βόρεια του Άρκανσο.
Εκεί εγκαταστάθηκε η οικογένεια Μπερντς. Ο Μάρτι οικονομικός σύμβουλος επενδύσεων και αναλυτής, με ειδικότητα στη «δημιουργική λογιστική», η γυναίκα του Σαρλότ νοικοκυρά, η οποία όπως μαθαίνουμε από τα πρώτα επεισόδια είχε προϋπηρεσία ως σύμβουλος προεκλογικών εκστρατειών και τα δυο τους παιδία Σάρλοτ και Τζόνα σε ηλικίες εφηβείας. 
Η εγκατάστασή τους στο Όζαρκ ήταν αποτέλεσμα βίαιων καταστάσεων που προέκυψαν ύστερα από το θάνατο του συνεταίρου του Μάρτι, ο οποίος ξέπλενε χρήματα ενός καρτέλ ναρκωτικών. Ο Μάρτι θα αναγκαστεί  να συνεχίσει τη δουλειά του συνεταίρου του, προσπαθώντας να ξεμπλέξει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν τα καταφέρνει στήνοντας συνεχώς μπίζνες με το καρτέλ με συνέπεια να μπει στο στόχαστρο του FBI.
Ο Τζέισον Μπέιτμαν και η Λόρα Λίνεϊ στο ρόλο του ζεύγους είναι καταπληκτικοί, ενώ και οι Σοφία Χούμπλιτζ και ο Σκάιλαρντ Γκέρτνερ στους ρόλους των παιδιών δεν πάνε πίσω. Σημαντικό ρόλο έχει επίσης και η Τζούλια Γκάρνερ στο ρόλο της Ρουθ του πιο «σκληρού» χαρακτήρα της σειράς, για την ηλικία της. Η Ρουθ, είναι μια ντόπια έξυπνη, πανούργα και αδίστακτη κοπέλα από οικογένεια ντόπιων κακοποιών, που πρώτα φροντίζει τον εαυτό της και ύστερα τα αδέρφια της.
Οι Μπερντς γνωρίζοντας καλά να διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό, τις αδυναμίες και τις ατέλειές του, καταφέρνουν να εκμεταλλεύονται καταστάσεις, να χειραγωγούν ανθρώπους κάθε είδους (οι τοπικές συμμορίες είναι πολυπληθείς και αδίστακτες) και να αντιμετωπίζουν κρίσεις. Κάτι που δεν είναι σπάνιο στην εξέλιξη της ιστορίας και κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη σειρά. 
Το σενάριο έχει ανατροπές, δεν κάνει κοιλιές και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι σήμερα, ενώ οι εναλλαγές στη ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων αποδίδονται θαυμάσια από τους πρωταγωνιστές. Πράγματι χρειάζονται γερά νεύρα να ζεις μέσα στο ψέμα, στην υποκρισία, μεταξύ ανθρώπων που δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη και ταυτόχρονα να τους συμπεριφέρεσαι σα είναι οι πιο πιστοί σου συνεργάτες.
Η προδοσία, οι αδυναμίες των χαρακτήρων, τα πρόσωπα που εμφανίζονται και «χάνονται» προκειμένου οι Μπερντς να επιβιώνουν και να τα έχουν καλά με όλους, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το αποτέλεσμα είναι ότι στον 3ο κύκλο (που είναι εξίσου ενδιαφέρων με τους δύο προηγούμενους), η οικογένεια θα περάσει κρίση και τα παιδιά θα ενηλικιωθούν απότομα, με συνέπεια ο Μάρτι να αντιμετωπίζει τη συμπεριφορά της γυναίκας του (που εξελίσσεται σε ανταγωνίστρια στις επιχειρήσεις του) και των δυο παιδιών του (που τον αμφισβητούν ανοιχτά πλέον), ταυτόχρονα με τον επικεφαλής του καρτέλ (που του στέλνει ως μόνιμη συγκάτοικο τη δικηγόρο του) και το FBI (που θα εγκατασταθεί μόνιμα στο ξενοδοχείο του, ως οικονομικός επιθεωρητής) - Κριτική μου στο myfilm.gr
INFO
Σειρά 3 κύκλων των 10 επεισοδίων 
Δημιουργοί: Bill Dubuque - Mark Williams 
Παίζουν: Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner, Julia Garner
Προβάλλεται στο Netflix