7/4/20

«Πυραμίδα» του David Gibbins

Ο David Gibbins είναι ένας βραβευμένος συγγραφέας, βασικά αρχαιολόγος και παγκόσμια αυθεντία στην εξερεύνηση αρχαίων ναυαγίων και καταποντισμένων πόλεων. Πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή ιστορικών και με βάση την αρχαιολογία μυθιστορημάτων, είχε διατελέσει καθηγητής πανεπιστημίου στην Αγγλία διδάσκοντας, Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία των Πολιτισμών. Τα μυθιστορήματά του, κάτι μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας είναι «επιστημονικά» τεκμηριωμένα και γι' αυτό είναι εξαιρετικά αληθοφανή.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ως αρχαιολόγος θα μπορούσε να έχει ανατρεπτικές θεωρίες πάνω σε πολλά θέματα που βασανίζουν την ανθρωπότητα και για να μη θεωρηθεί αιρετικός, περνάει τις απόψεις του στα μυθιστορήματά του (Ατλαντίς, Θησαυρός των Σταυροφόρων, Το χειρόγραφο, Οι φύλακες του μυστικού και Η μάσκα της Τροίας είναι τα προηγούμενά του). Βασικός ήρωάς του είναι ο αρχαιολόγος Τζακ Χάουαρντ. Κάτι σαν Ιντιάνα Τζόουνς –για να καταλάβετε- αλλά σε υποβρύχιες έρευνες.
Στην «Πυραμίδα» ο Τζακ Χάουαρντ και η ομάδα του έχουν συγκεντρώσει τα κομμάτια ενός εκπληκτικού γρίφου, η επίλυση του οποίου απειλεί την ίδια τους τη ζωή. Βρίσκεται μπροστά σε ένα μυστήριο κρυμμένο μέσα στη μεγάλη πυραμίδα, έπειτα από μια ανακάλυψη στην Ερυθρά Θάλασσα και τη μαρτυρία ενός άντρα. Βασικά, ανατρέπει τη θεωρία της εξόδου του Μωυσή από την Αίγυπτο και δημιουργεί την αρχή ενός άλλου κεφαλαίου για την ανθρωπότητα. 
Το κακό είναι ότι η ομάδα του Τζακ γι αυτή της την ανακάλυψη που είναι ικανή να αλλάξει όλα όσα ξέραμε για την πιο θαυμαστή ιστορία που έχει ειπωθεί ποτέ, μπαίνει στο φονικό στόχαστρο μιας βίαιης εξτρεμιστικής οργάνωσης που είναι αποφασισμένη να καταστρέψει οποιονδήποτε της σταθεί εμπόδιο. Το χειρότερο είναι ότι η ανακάλυψη αυτή έρχεται όταν οι δρόμοι του Καΐρου δονούνται από τη βία της πολιτικής αναταραχής που συγκλονίζει τη χώρα. 
Πυκνή αφήγηση, αδρές περιγραφές επίγειων και υποβρύχιων τοποθεσιών και αρχαιοτήτων, ανάπτυξη γνώσεων πάνω στην αρχαιολογία και τις ανασκαφές και χαρακτήρες έτοιμοι για όλα, μεταξύ των οποίων και ο Κώστας Καζαντζάκης ένας Έλληνας συνεργάτης του Τζακ Χάουαρντ ειδικός τεχνικός στις υποβρύχιες έρευνες. Γενικά πολύ καλό και ενδιαφέρον.
(Εκδόσεις Διόπτρα, 2016, μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης, σελίδες 440)