9/4/20

Φρόιντ - Freud

Αυστριακή σειρά, η οποία μέσα από οκτώ επεισόδια διάρκειας περίπου μιας ώρας το καθένα, επιχειρεί να ρίξει φως σε μια –υποτίθεται- άλλη πτυχή της ζωής του νεαρού Σίγκμουντ Φρόιντ. Μέσα από τα επεισόδια, που θα μπορούσαν να είναι και αυτοτελή, παρακολουθούμε το νεαρό Φρόιντ να ασχολείται με σκοτεινές, αλλά σχετικές με το επιστημονικό του αντικείμενο δραστηριότητες.

Βρισκόμαστε στη Βιέννη του 19ου αιώνα και ένα φριχτό έγκλημα (αιμοσταγής κακοποίηση μιας νεαρής πόρνης σε βιεννέζικο «σπίτι») δημιουργεί προβλήματα στις αστυνομικές αρχές. Έτσι θα ζητηθεί η συνδρομή του νεαρού επιστήμονα, ο οποίος φαίνεται να έχει τις ικανότητες να βρει την άκρη του νήματος στην σκοτεινή υπόθεση. 
Ντετέκτιβ λοιπόν, ο πατέρας της Ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος μάλιστα χρωστάει στον σπιτονοικοκύρη του τρία ενοίκια, βρίσκεται αντιμέτωπος με πάσης φύσεως προβλήματα στην αρχή της καριέρας του: από το να αποδείξει στους βιεννέζους συναδέλφους του γιατρούς ότι η ύπνωση έχει θεραπευτικές ιδιότητες, μέχρι τη θεραπεία υστερικών κυρίως πελατισσών του από τα φαντάσματα που τις βασανίζουν και προσφέρουν στιγμές αγωνίας ή και τρόμου στο θεατή της σειράς. 
Η σειρά συνολικά διαθέτει μπόλικους συμβολισμούς και μηνύματα, από το ρατσισμό κατά των εβραίων, το τέλος των ελέω Θεού αυτοκρατοριών, θεωρίες συνωμοσίας, αποκρυφισμό και τέλος ψυχανάλυση. Για να μη ξεχνάμε ότι βλέπουμε Φρόιντ, ένα ψυχαναλυτή που παρουσιάζεται ως πρωτοπόρος ερευνητής και επαναστάτης της ιατρικής, αλλά και ως ένας περιθωριακός τύπος, με τα παιδικά του βιώματα και τις ανασφάλειές του αφού θεωρείται τσαρλατάνος, ο οποίος βρίσκει ανακούφιση στην κοκαΐνη και στα γράμματα της αγαπημένης του.  
Σκοτεινή, αργή και σχετικά τρομακτική η σειρά του Μάρβιν Κρεν συνδέει το ρεαλιστικό ψυχαναλυτικό υπόβαθρο (Υπνοβασία, Υστερία, Ασυνείδητο κλπ) με την απειλητική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η παρουσία ενός στυγερού δολοφόνου στην Βιέννη του 1886, πόλη που απεικονίζεται πολύ πειστικά και με παρακμιακά στοιχεία όσον αφορά την αριστοκρατική τάξη, μέσα στην οποία κινείται ο ντετέκτιβ Φρόιντ. Ενδιαφέρουσα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Σειρά οκτώ επεισοδίων (2020)
Είδος: Αστυνομική, Δράμα
Δημιουργοί: Μάρβιν Κρεν, Μπένιαμιν Χέσλερ, Στέφαν Μπρούνερ
Παίζουν: Ρόμπερτ Φίνστερ, Έλα Ρουμπφ, Γκέοργκ Φρίντριχ
Σύνοψη: Θέλοντας να γίνει γνωστός στη Βιέννη του 19ου αιώνα, ο φιλόδοξος νεαρός Ζίγκμουντ Φρόιντ συνεργάζεται με ένα μέντιουμ κι έναν επιθεωρητή για να λύσει αιματηρά μυστήρια.
Προβάλλεται στο Netflix