5/4/20

Η τέλεια ληστεία – La casa de papel (4ο μέρος)

Προχθές 3 Απριλίου ξεκίνησε στο Netflix το 4ο μέρος της αναμενόμενης σειράς La casa de papel στην οποία έχω αναφερθεί ήδη άλλες δυο φορές, στις 25/2/2019 (που είχα δει τα δύο πρώτα μέρη μαζί) και στις 30/8/2019 όταν κυκλοφόρησε το 3ο μέρος. 
Δεν θα επανέλθω με πληροφορίες για τη σειρά, είναι πασίγνωστη πλέον και αν πραγματικά θέλει κάποιος περισσότερες πληροφορίες, υπάρχει και η wikipedia που παρέχει άφθονες. Επιγραμματικά μπορώ να αναφέρω
ότι η βαθμολογία μου, όπως έχει επιβληθεί από τα media σε αστεράκια, κινήθηκε φθίνουσα: για τις δύο πρώτες περιόδους συνολικά ήταν 4 στα 5, ενώ για την 3η ήταν 2 στα 5. Μη σας φανερώσω από τώρα ποια θα είναι η βαθμολογία μου για το 4ο μέρος που το είδα μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Θα ξεκινήσω με το γεγονός ότι η ιστορία του εκτείνεται μόνο σε 8 επεισόδια (πού είναι εκείνα τα 15άρια των πρώτων περιόδων…), που σημαίνει ότι οι παραγωγοί κατάλαβαν πολύ καλά ότι δεν τους παίρνει άλλο να την τραβήξουν την ιστορία. Η «παρατραβηγμένη ληστεία» αποκτά διαστάσεις και ύφος σαπουνόπερας. Οι εσωτερικές τριβές και οι εναλλαγές συναισθημάτων μεταξύ των ληστών καθώς και οι κόντρες από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των εκπροσώπων του νόμου έξω από την Τράπεζα της Ισπανίας, όσο και η δημιουργία πολιτικού κλίματος και λαϊκής αγανάκτησης από τη συμπεριφορά τους απέναντι στους ληστές, δεν ελκύουν πλέον ακόμα και τον πιο καλόπιστο θεατή. 
Ο Προφεσόρ και ηγέτης της πιο καλά οργανωμένης ληστείας στον κόσμο (με plan B, C, D και πάει λέγοντας αν κάτι στραβώσει), εμφανίζεται να κινητοποιεί τόσο κόσμο, που ολόκληρο το ποσό της ληστείας δεν θα του φτάσει να καλύψει τα έξοδά του γι’ αυτήν, ενώ μεγάλο είναι και το ποσό των παραγωγών για την πραγματοποίηση της σειράς, η οποία παραμένει άρτια και πλούσια σε κινητοποίηση ηθοποιών, κομπάρσων, τεχνικών και μέσων για την ικανοποίηση του σεναρίου, το οποίο και πάλι διαθέτει τόσες ανατροπές, που ακόμα και ο πιο πιστός θεατής κάποια στιγμή θα φωνάξει «έλεος!» 
Με τη βεβαιότητα ότι τα προαναφερθέντα θα ελκύσουν την περιέργειά σας για το 4ο μέρος της διάσημης αυτής σειράς, μπορώ χωρίς ενοχές να αναφέρω ότι ήταν κατώτερη των προσδοκιών μου και την είδα «πηδώντας» σκηνές χωρίς να χάνω το κεντρικό νόημα (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Δημιουργός: Άλεξ Πίνα
Παίζουν: Προφεσόρ: Άλβαρο Μόρτε / Επιθεωρήτρια Ρακέλ Μουρίγιο: Ιτσιάρ Ιτούνιο / Τόκιο: Ούρσουλα Κορμπερό / Βερολίνο: Πέδρο Αλόνσο / Ναϊρόμπι:  Άλμπα Φλόρες / Μόσχα: Πάκο Τόους / Ντένβερ: Χάιμε Λορέντε / Ρίο: Μιγκέλ Εράν / Όσλο: Ρομπέρτο Γκαρσία / Ελσίνκι: Ντάρκο Πέριτς / Στοκχόλμη: Έσθερ Ασίμπο / Αρτουρίτο: Ενρίκε Αρς / Επιθεωρήτρια Αλίσια Σιέρρα: Νάτζουα Νίμρι / Μπογκοτά: Χόβικ Κεουχκεριάν
Προβάλλεται στο Netflix