4/4/20

Unorthodox

Βασισμένη στα απομνημονεύματα της Ντέμπορα Φέλντμαν, η μίνι σειρά «Unorthodox» μας ταξιδεύει στο Ουίλιαμσμπουργκ του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου υπάρχει μια κοινότητα Χασιδικών Εβραίων πιστών που μιλούν τη δική τους γλώσσα και ζουν με τις δικές τους παραδόσεις ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις.

Εκεί συναντούμε την Έστι (χαϊδευτικό του Έσθερ), μια νεαρή κοπέλα η οποία ετοιμάζεται να «δραπετεύσει» από την κοινότητα προφανώς επειδή κάτι από όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν την αντιπροσωπεύει. Η Έστι, είναι παντρεμένη με τον επίσης νεαρό Γιάνκι και ενώ την βλέπουμε να φεύγει για το Βερολίνο, όπου ζει η μητέρα της, με flashback παρακολουθούμε τους λόγους που την οδήγησαν στη φυγή της και είναι πολλοί με κυριότερο ότι δεν θέλει να παίξει μόνο το ρόλο της υποτακτικής συζύγου και μητέρας. 
Ταυτόχρονα, την ακολουθούμε να φτάνει στο Βερολίνο, να μην μπορεί να συναντήσει τη μητέρα της και μόνη της να προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η κοινότητα, με ανάμικτα συναισθήματα (άλλοι την αγαπούν και άλλοι τη θεωρούν μαύρο πρόβατο), ετοιμάζει το πιο «κοσμογυρισμένο» μέλος της, τον Μόισε, να συνοδέψει τον άντρα της Γιάνκι στο Βερολίνο ώστε να τη βρουν και να τη φέρουν πίσω.
Στα flashback βλέπουμε την Έστι, να πιέζεται από μικρή ηλικία για να παντρευτεί, επειδή έτσι θέλουν οι παραδόσεις, ενώ η ίδια αισθάνεται ανεξάρτητη, να υποκύπτει στο προξενιό και να βιώνει οδυνηρές εμπειρίες από την πρώτη νύχτα του γάμου, από την πεθερά της που βιάζεται να δει εγγόνια και από την έλλειψη βούλησης του Γιάνκι, που κάνει ό,τι του λέει η μητέρα του. 
Η Σίρα Χάας που την υποδύεται είναι μια καταπληκτική ηθοποιός και εκφράζει όχι μόνον την απειρία και τις πιέσεις που δέχεται από την πατριαρχική της κοινότητα, αλλά και όλη την ιστορία τους που θεωρούν ότι ο γάμος είναι μια παραγωγική διαδικασία προκειμένου να τεκνοποιούν για να αναπληρώνουν τις χαμένες ζωές του Ολοκαυτώματος. Στο Βερολίνο θα εκφράσει το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της και θα προσπαθήσει να αλλάξει τη ζωή της, κυνηγώντας ακόμα και υποτροφία στο εθνικό ωδείο, χωρίς όμως να αλλάξει το βάθος των «πιστεύω» της.
Από την άλλη, ο άβουλος Γιάνκι (αρκετά καλός ο Αμίτ Ραχάβ) το άπειρο «παιδί της μαμάς» βλέπουμε ότι την αγαπά, αλλά από το ταξίδι του με τον «περπατημένο» ξάδερφο Μόισε στο Βερολίνο και τα σχετικά flashback διαπιστώνουμε ότι κι αυτός είναι δέσμιος των παραδόσεων και έτσι γίνεται καταπιεστικός, ενώ ο ξάδερφος (Τζεφ Γουίλμπους) αποδεικνύεται ότι είναι τζογαδόρος και «σκοτεινός» τύπος που έχει διασυνδέσεις μάλλον με τη Ρώσικη μαφία της πόλης. 
Το μεγάλο ατού αυτής της μίνι σειράς των τεσσάρων επεισοδίων (που θα μπορούσε να είναι μια δίωρη ταινία) είναι το παίξιμο της Σίρα Χάας με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια της, που κουβαλούν χρόνια εβραϊκής ιστορίας και συγκινούν, ανεξάρτητα εάν κάποιος αποδέχεται ή καταδικάζει τη στάση της ως Έστι απέναντι στην κοινότητα και στη θρησκεία της. Η Σίρα Χάας είτε σε κοιτάζει με απορία, είτε με οργή ή με αφέλεια ή δυσπιστία, σε κατακτά σε βαθμό που σκέφτεσαι πως ό,τι και να κάνει στο φινάλε θα έχει δίκιο. Γι’ αυτό και παρακολουθείς με αγωνία τον Γιάνκι με τον  Μόισε να προσπαθούν να τη βρουν και να την μεταπείσουν. Υπάρχει, σωστά δοσμένο, έντονο suspense.
INFO
Μίνι σειρά 4 επεισοδίων (2020)
Είδος: Δράμα, Κοινωνική
Δημιουργοί: Anna Winger - Alexa Karolinski
Παίζουν: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch, Alex Reid, Ronit Asheri
Σύνοψη: Η σειρά ακολουθεί την Έστι, μια νεαρή κοπέλα που φεύγει από την Εβραϊκή κοινότητα του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης όπου ζει παντρεμένη κάτω από αυστηρές παραδόσεις και πάει στο Βερολίνο να ανακαλύψει τον εαυτό της και το μέλλον της 
Προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix