26/1/22

Μόναχο: Στα πρόθυρα πολέμου – Munich: The edge of war

Βασισμένη στο διεθνές μπεστ σέλερ του Ρόμπερτ Χάρις, η ταινία του Κρίστιαν Σουότσοου είναι ένα κατασκοπευτικό θρίλερ «παλαιάς κοπής». 
Είναι φθινόπωρο του 1938 και η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ ετοιμάζεται να εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεν αναζητά απεγνωσμένα μια ειρηνική λύση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Χίτλερ. 
Ο φακός του Σουότσοου ακολουθεί ταυτόχρονα δύο ήρωες, τον Χιου Λέγκατ και τον Πάουλ Χάρτμαν που κάποτε ήταν συμφοιτητές στο Όξφορντ, αλλά τώρα βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Λέγκατ (Τζορτζ ΜακΚέι) είναι κρατικός λειτουργός, φιλόδοξος και εργάζεται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού Τσάμπερλεν (Τζέρεμι Άιρονς), προσπαθώντας να αναδειχθεί στην ιεραρχία. 
Από την άλλη, ο Χάρτμαν (Γιάνις Νίβεναρ) είναι Γερμανός διπλωμάτης και βρίσκεται στην αποστολή του Χίτλερ για το Μόναχο, όπου πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις ενόψει της εισβολής του Χίτλερ στη Τσεχοσλοβακία.
Οι δυο πρώην συμφοιτητές θα βρεθούν στο επίκεντρο ενός πλέγματος πολιτικών διαβουλεύσεων και πραγματικού κινδύνου, αφού αν και βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, οι απόψεις τους κάπου συγκλίνουν και ανταλλάσσουν απόρρητα έγγραφα με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο Κρίστιαν Σουότσοου σκηνοθετεί με νεύρο μια κλασική κατασκοπευτική περιπέτεια, που αν και ιστορικά έχει γνωστό τέλος, παρακολουθείται με ενδιαφέρον και αγωνία, χάρη και στις καλές ερμηνείες των δύο κεντρικών χαρακτήρων, αλλά και του Τζέρεμι Άιρονς που είναι εξαιρετικός στο ρόλο του «άτυχου» Τσάμπερλεν του οποίου η προσωπικότητα εξωραΐζεται από το σενάριο και αφήνει λίγα περιθώρια στους ιστορικούς επικριτές του. 
Στην ταινία, όπως και στην πραγματικότητα, μετά τη συνομολόγηση του παραπάνω Συμφώνου Μονάχου, ο Τσάμπερλεν, πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, είχε μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Χίτλερ όπου και συνομολόγησαν και προσυπέγραψαν μία διμερή συμφωνία, με την οποία διακήρυτταν την αμοιβαία επιθυμία επίλυσης των όποιων διαφορών πάντα μέσω διαβουλεύσεων. Μετά από αυτή, ο Τσάμπερλεν επέστρεψε ως θριαμβευτής από τα πλήθη που του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, διακηρύσσοντας ότι απομάκρυνε την όποια απειλή πολέμου. Όταν όμως τον επόμενο χρόνο ο Χίτλερ κατέλαβε και προσάρτησε όλη τη Τσεχοσλοβακία, η αξιοπιστία του Τσάμπερλεν είχε πλέον οριστικά χαθεί. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Θρίλερ, Κατασκοπία, Ιστορική (131΄)
Χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Κρίστιαν Σουότσοου
Παίζουν: Τζορτζ ΜακΚέι, Γιάνις Νίβεναρ, Τζέρεμι Άιρονς
Σύνοψη: Το 1938, στη Διάσκεψη του Μονάχου, πρώην φίλοι που πλέον ανήκουν σε αντίπαλες κυβερνήσεις μετατρέπονται σε κατασκόπους με σκοπό να αποκαλύψουν ένα μυστικό των Ναζί.