4/12/19

Τα άγρια αγόρια - Les garçons sauvages

Πέντε παιδιά, αντί να τιμωρηθούν αυστηρά για ένα έγκλημα που έχουν διαπράξει παραδίδονται σε έναν «καπετάνιο» που διαθέτει ένα σαπιοκάραβο, ώστε να τα συμμορφώσει, να τα σωφρονίσει. Αυτός θα τα οδηγήσει σε ένα μυστηριώδες νησί, όπου τα παιδιά επιδίδονται σε κάθε είδους δραστηριότητες με θεματική γύρω από την απόλαυση, τη σεξουαλικότητα και τον αυτοπροσδιορισμό. 

Αναφέρομαι με ήπιους χαρακτηρισμούς, διότι η ταινία αυτή (που είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους) του Μπερτράν Μαντικό είναι τολμηρή, άγρια, με σουρεαλιστικά στοιχεία, ίσως και αλληγορικά εάν προηγουμένως έχεις διαβάσει τι θέλει να πει ο σκηνοθέτης, ο οποίος απευθύνεται σε ορισμένο κοινό χρησιμοποιώντας πότε έγχρωμο και πότε ασπρόμαυρο φιλμ σε μια προσπάθεια να της προσδώσει καλλιτεχνική χροιά.
Δεν αμφιβάλλω ότι πολλοί ίσως τη χαρακτηρίσουν από τα πρώτα της πλάνα ως αριστούργημα. Θεωρώ ότι είναι από τις ταινίες «έξω από τα στερεότυπα» που ή θα σε κερδίσουν από τα πρώτα λεπτά ή θα σε απωθήσουν. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/12/19
Είδος: Δράμα, Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μαντικό
Παίζουν: Πολίν Λοριγιάρ, Βιμάλα Πονς, Ντιάν Ρουξέλ, 
Αναέλ Σνεκ, Ματίλντ Βαρνιέρ, Σαμ Λουβιτσκ, Ελίνα Λέβενσον, Ναταλί Ρισάρ 
Σύνοψη: Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο μικρό νησί Reunion του Ινδικού ωκεανού, πέντε έφηβοι καλών οικογενειών γοητευμένοι από τον αποκρυφισμό, διαπράττουν ένα άγριο έγκλημα. Ένας Ολλανδός καπετάνιος αναλαμβάνει τη συμμόρφωσή τους και τους παίρνει ως πλήρωμα στο στοιχειωμένο σαπιοκάραβό του. Οι μέθοδοι σωφρονισμού του ναυτικού σοκάρουν τα πέντε αγόρια που ετοιμάζονται για ανταρσία. Προορισμός του ταξιδιού είναι ένα μαγικό νησί με οργιώδη βλάστηση. (Διανομή: Carousel Films)