28/10/19

«Κορόνα κερδίζεις» του Jeffrey Archer

Το «Κορόνα κερδίζεις» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του Τζέφρι 'Aρτσερ που διαβάζω από την εποχή του «Κάιν & 'Αβελ». Τα άλλα δύο ήσαν τα «Αμαρτίες πατέρων» και «Αιχμάλωτος της τύχης» (όλα από τις εκδόσεις Bell) και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η γραφή του συνεχίζει να με συναρπάζει. 

Ο Άρτσερ είναι πολυγραφότατος, αφού μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 24 μυθιστορήματα και 8 συλλογές διηγημάτων του, που έχουν εκδοθεί σε ενενήντα εφτά χώρες και σε τριάντα εφτά γλώσσες (όπως βλέπω στο οπισθόφυλλο) και αυτό που τον χαρακτηρίζει, τουλάχιστον από τα τέσσερα βιβλία που έχω διαβάσει, είναι το γεγονός ότι αναμειγνύει τα ιστορικά στοιχεία με τα μυθιστορηματικά με τέτοια μαεστρία που νομίζεις ότι οι φανταστικοί χαρακτήρες των ιστοριών του μπορεί να υπήρξαν στην πραγματικότητα και να συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πραγματικής ιστορίας. 
Είναι επινοητικός στη σύλληψη της κεντρικής του ιδέας, ιδιοφυής στην ανάπτυξή της και πάντοτε καταφέρνει να εκπλήσσει τον αναγνώστη του με ένα ανατρεπτικό φινάλε, όπως συμβαίνει και στο «Κορόνα κερδίζεις»
Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, η ιστορία του οποίου ξεκινά το 1968 στο Λένινγκραντ, ο κεντρικός χαρακτήρας Αλεξάντερ Καρπιένκο από την εφηβεία του ονειρεύεται να εκλεγεί κάποια μέρα πρόεδρος της χώρας του. Αλλά όταν ο πατέρας του δολοφονείται από την Κα-Γκε-Μπε, επειδή ήθελε να φτιάξει ένα σωματείο εργαζομένων, μαζί με τη μητέρα του δεν έχουν άλλη επιλογή αν θέλουν να επιζήσουν, παρά μόνον να δραπετεύσουν από τη Ρωσία.
Δεν θα αποκαλύψω την εκπληκτική πρωτοτυπία στην αφήγηση του Άρτσερ. Μπορώ όμως να αποκαλύψω ότι στο λιμάνι της λαθραίας αναχώρησής τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καθοριστικό δίλημμα: να κρυφτούν σε ένα εμπορικό πλοίο που πηγαίνει στην Αμερική; ή σε ένα που πηγαίνει στη Μεγάλη Βρετανία; Ο Αλεξάντερ αποφασίζει να παίξει το δίλημμα κορόνα-γράμματα και έτσι το στροβίλισμα του νομίσματος στον αέρα αποφασίζει το μέλλον του. 
Στη διάρκεια της επικής ιστορίας που ακολουθεί σχετικά με το ρόλο της μοίρας και της τύχης, που διαδραματίζεται σε δύο ηπείρους και καλύπτει τριάντα χρόνια, παρακολουθούμε τους θριάμβους και τις ήττες του, τον αγώνα να κατακτήσει, ως μετανάστης, τον καινούργιο κόσμο του και καθώς η συναρπαστική ιστορία ξεδιπλώνεται, ο Αλεξάντερ αντιλαμβάνεται ότι το πεπρωμένο του, είναι να αντιμετωπίσει το παρελθόν που άφησε πίσω του, στη Ρωσία.