26 Οκτ 2019

Ενήλικοι στην αίθουσα του Τζόκερ

«Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου το Τζόκερ», αυτοσαρκάστηκε στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μετά την παρέμβαση αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας, έπειτα από καταγγελία για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες κι έγινε χαμός. Επόμενο είναι. Πόσοι κατάλαβαν τον σαρκασμό; 

* * *
Δεν πρόκειται για σοβαρή δήλωση υπουργού αυτή. Εκτός και αν δεν είχε διαβάσει τι είδους ταινία είναι ο Τζόκερ και νόμιζε ότι είναι κόμικ με τον Μπάτμαν ως περιπέτεια για χαβαλέ και σαματά. Αλλά ακόμα και να μην είχε διαβάσει κάτι για το Τζόκερ δεν μου κάνει εντύπωση. Δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο το οποίο είχε υπερψηφίσει, αν θυμάστε.
* * *
Από την άλλη, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη σχολίασε: «Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος. Αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο. Το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις, ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία που προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την τιμωρία τους». Σωστή.
* * *
Δεν μπορείτε κυρίες μου να μπουκάρετε μέσα στην αίθουσα την ώρα της προβολής και να αναστατώνετε τον κόσμο. Έλεγχος δεν σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά επισημαίνω παραβάσεις και βάζω πρόστιμα στους αιθουσάρχες.
* * *
Επίσης, δεν καταλαβαίνω και τους αιθουσάρχες. Κόλλησαν την ταμπέλα «Ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 18 ετών» στην προθήκη και καθάρισαν. Δεν μας είπαν όμως ποια επιτροπή τους το είπε αυτό; Διότι η επιτροπή κινείται σε νομικό πλαίσιο.
* * *
Το 2011 εκδόθηκε η με αριθ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/75336 (ΦΕΚ 1920 τ. Β’) υπουργική απόφαση με θέμα «Συγκρότηση και λειτουργία Γνωμοδοτικών Επιτροπών αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων», στο άρθρο 2 της οποίας ορίζονται οι ηλικίες καταλληλότητας και κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες. Τις εξής: (α) κατάλληλη για όλους, (β) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών (γ) κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και (δ) ακατάλληλη για ανηλίκους. 
* * *
Άσε που προϋπάρχει από το 2010 και ο Νόμος 3905 (ΦΕΚ 219 τ. Α’) στο άρθρο 37 του οποίου (βλ.φωτο) προβλέπεται ακριβώς η ίδια κατάταξη. Οπότε γιατί τόση συζήτηση για τα 18; Ξεχάσαμε ότι οι νέοι σήμερα ψηφίζουν από τα 17 έτη; Καλύτερα λοιπόν να συζητάμε ως ενήλικες, γιατί ο Νόμος δεν προβλέπει τον τρόπο ελέγχου της εφαρμογής του. 
(Από τη μόνιμη στήλη μου στη σημερινή έντυπη Αμαρυσία)