31/10/19

Ορεινές συμφωνίες

Μένοντας μακριά από τα στενά πρότυπα των ντοκιμαντέρ, η ταινία επιχειρεί να ρίξει φως στην μακρά και περιπετειώδη διαδρομή του πολίτη και πολιτικού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με ένα κενό που αφορά στο χρονικό διάστημα λίγων ετών πριν από τη δικτατορία του 1967. 

Κατά τα άλλα, οι «Ορεινές Συμφωνίες» μεταφέρουν στον θεατή, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες διηγήσεις της οικογένειας, των συνεργατών, αλλά και κάποιων πολιτικών του αντιπάλων, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά απόσπασμα της τελευταίας συνέντευξης που είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είκοσι μέρες πριν τον θάνατό του.
Ρόλο καταλύτη στο εγχείρημα του σκηνοθέτη, έχει η σχέση σεβασμού και αγάπης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη Φύση. Αναδεικνύεται η σημασία που έδινε στην προστασία του περιβάλλοντος και μάλιστα σε μια εποχή που η έννοια της οικολογικής συνείδησης ήταν σχεδόν άγνωστη.
Η ταινία «Ορεινές Συμφωνίες» του Βαγγέλη Ευθυμίου, συγκρινόμενη μόνον με την «αγιογραφία» του Γιάνη Βαρουφάκη από τον Κώστα Γαβρά (Ενήλικοι στο δωμάτιο) είναι σαφώς αρτιότερη τεχνικά και κινηματογραφικά. 
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από την ταινία, που είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, θα διατεθούν για την προστασία και αναγέννηση της Αμπελιτσιάς, ενός ενδημικού δένδρου των Λευκών Ορέων Κρήτης. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/10/2019
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυμίου
Σύνοψη: Η ταινία επιχειρεί να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της σύνθετης προσωπικότητάς του τόσο γνωστού, αλλά ταυτόχρονα και τόσο «άγνωστου» Έλληνα πολιτικού. Σ’ αυτήν αποτυπώνονται στιγμές ζωής του εμβληματικού  Έλληνα πολιτικού, μέσα από σπάνιο υλικό και συνεντεύξεις. (Από τη Feelgood)