31/1/19

Η θετική πλευρά της ζωής – The upside

Η αμερικανική εκδοχή (και δεύτερο στη σειρά remake), της μεγάλης επιτυχίας «Οι άθικτοι» (2012) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς με τους Φρανσουά Κλουζέ και Ομάρ Σι. Το πρώτο remake, ήταν το μεξικανικό «Λατίνοι και άθικτοι» (2016) του Μάρκος Καρνεβάλε με τους Όσκαρ Μαρτίνεζ και Ροντρίγκο Ντε Λα Σέμα.

Η πραγματική ιστορία πάνω στην οποία στηρίχτηκαν και οι τρεις αυτές ταινίες είναι αυτή του δισεκατομμυριούχου παραπληγικού, που αποφασίζει να προσλάβει έναν προσωπικό φροντιστή πέρα για πέρα αντισυμβατικό γι’ αυτή τη δουλειά, ο οποίος μάλιστα δεν διαθέτει και λευκό ποινικό μητρώο, μόνο και μόνον επειδή του προσφέρει ζωντάνια.
Το σενάριο βασίζεται στο πρωτότυπο της πρώτης και εδώ πλασάρεται με ελάχιστες παραλλαγές, χωρίς όμως να χάνει τη σπιρτάδα του. Όπως και η γαλλική, η ταινία αντιμετωπίζει το θέμα του παραπληγικού με σεβασμό, τρυφερότητα και χιούμορ και τελικά χαρίζει γέλιο, γνήσια συγκίνηση και αισιοδοξία για τη ζωή.
Μοιραία συγκρίνονται αυτές οι τρεις ταινίες και φυσικά η πρώτη ήταν καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αμερικανικό κοινό προς το οποίο –κυρίως- απευθύνεται η ταινία του Νιλ Μπούργκερ δεν θα μείνει ικανοποιημένο. 
Άλλωστε η ερμηνεία του Μπράιαν Κράνστον (ο γνωστός Γουόλτερ Γουάιτ του σήριαλ Breaking Bad) είναι αρκετά καλή, ενώ και ο Κέβιν Χαρτ ως φροντιστής με την Νικόλ Κίντμαν ως γραμματέας του δισεκατομμυριούχου, δεν τα πάνε κι άσχημα. (Κριτική μου στο myFilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/1/19
Είδος: Δράμα, Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Νιλ Μπέργκερ 
Παίζουν: Μπράιαν Κράνστον, Κέβιν Χαρτ, Νικόλ Κίντμαν, Τζουλιάνα Μάργκουλις, Άτζα Ναόμι Κινγκ 
Σύνοψη: Ένας τετραπληγικός δισεκατομμυριούχος προσλαμβάνει για βοηθό του έναν πρώην κατάδικο που είναι ελεύθερος υπό όρους και μια ιδιαίτερη σχέση αρχίζει να αναπτύσσεται. Βασισμένη στην τεράστια επιτυχία των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς «Άθικτοι», αυτό το δεύτερο remake (έχει προηγηθεί και ένα μεξικάνικο με τίτλο «Λατίνοι και άθικτοι») είναι μια τρυφερή και ειλικρινής κωμωδία για τη φιλία, από τον σκηνοθέτη Νιλ Μπέργκερ και με τους Μπράιαν Κράνστον, Κέβιν Χαρτ και Νικόλ Κίντμαν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. (Από την Odeon)