13/12/22

Χειροπαλαιστής

Μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Μαγνητικά Πεδία» (που τιμήθηκε με 6 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2021 -ανάμεσά τους και ο Χρυσός Αλέξανδρος- και με 5 βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2022 -ανάμεσά τους κι αυτό Καλύτερης Ταινίας), ο Γιώργος Γούσης επιστρέφει με τη  δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «Χειροπαλαιστής». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, γύρω τον αθέατο κόσμο του μπρα-ντε-φερ.
Ο Παναγιώτης, είναι ένας αθλητής του μπρα-ντε-φερ που ζει στην επαρχία, δεν αντέχει άλλο τη νοοτροπία της μικρής κοινωνίας και αποφασίζει να μετακομίσει στην Αθήνα για να κυνηγήσει τα όνειρά του και να ασχοληθεί πιο επαγγελματικά με το άθλημα του μπρα-ντε-φερ. Εκεί, οι επιλογές του και τα νέα προβλήματα που θα συναντήσει, θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον εαυτό του.
Ο Γιώργος Γούσης, ακολουθεί την πορεία ενός arm-wrestler (ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ο αδερφός του) και σκιαγραφεί το πορτραίτο-ψυχογράφημα ενός ονειροπόλου ταξιδευτή της ζωής που μοιάζει να έχει κολλήσει προσωρινά στην ίδια θέση. Οι σκέψεις, τα όνειρα και όλη η διαδρομή του κεντρικού ήρωα, ξεδιπλώνονται μελαγχολικά χάρη και στη μουντή φωτογραφία του (και συν-σεναριογράφου) Γιώργου Κουτσαλιάρη, αλλά όχι με απαισιόδοξη διάθεση, όπως ακριβώς και στα Μαγνητικά Πεδία του, αναδεικνύοντας τη δημιουργική επιμονή στην αναζήτηση και κατάκτηση των -όποιων- ονείρων ενός ανθρώπου. 
Συνολικά, έχουμε μια αρκετά καλή και ενδιαφέρουσα ταινία. (Κριτική μου στο MYFILM)
INFO
Προβάλλεται: από 15/12/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφικό (77΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης
Παίζουν: Παναγιώτης Γούσης, Στεφανία Καλομοίρη
Διανομή: Cinobo