13/12/22

Μήδεια

Μια πρωτότυπη, σύγχρονη προσέγγιση της αριστουργηματικής τραγωδίας του Ευριπίδη, που διατηρείται σχεδόν αυτούσια, αλλά με κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις του Δημήτρη Αθανίτη και τομές στη δομή του αρχικού έργου. 
Σύμφωνα με το σενάριο, η Μήδεια και ο Ιάσων με τα δύο παιδιά τους, είναι πρόσφυγες στην Κόρινθο. Ο Ιάσων τους εγκαταλείπει για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Μετά από αυτό, η Μήδεια διατάζεται επί ποινή θανάτου να φύγει αμέσως, μαζί με τα παιδιά της.
Η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία ανήκει στο παρελθόν, όχι όμως και στο απώτερο, ενώ στο πρόσωπο της Μήδειας (εξαιρετική η Αλεξάνδρα Καζάζου), απεικονίζονται όλες εκείνες οι γυναίκες του σήμερα, οι φίλες, οι μητέρες, οι εργαζόμενες που αντιστέκονται στον ανδροκρατούμενο κόσμο και δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να «τιμωρήσουν» την προκατάληψη εις βάρος τους. Η Μήδεια στο φιλμ του Δημήτρη Αθανίτη τιμωρεί, δεν εκδικείται. Πρώτα παλεύει μέσα  της και ύστερα εκρήγνυται σαν ηφαίστειο κατά της ανδρικής εξουσίας, φέρνοντας την κάθαρση με έναν τρόπο, που δεν τον υποψιάζονταν οι αλαζόνες φορείς της εξουσίας. (Κριτική μου στο MYFILM)
INFO
Προβάλλεται: από 15/12/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (82΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Παίζουν: Αλεξάνδρα Καζάζου. Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κώστας Καζανάς, Λευτέρης Τσάτσης, Ελένη Τζαγκαράκη, Νικολίτσα Ντρίζη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Στέλιος Δημόπουλος
Διανομή: New Star