Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

16/12/21

Αμνός - Dýrið - Lamb

Πρωτότυπο θρίλερ με μεταφυσικές νύξεις και ηθικό δίδαγμα πως η φύση... δεν σηκώνει παρεμβάσεις.
Στη πρώτη σεκάνς, σαν σε όνειρο, έχουμε ένα κοπάδι αλόγων που τρέχουν και ξαφνικά κάτι να τα ενοχλεί και αλλάζουν κατεύθυνση τρομαγμένα. Ύστερα, μετά από ένα έξοχα φωτογραφημένο τοπίο μεταφερόμαστε σε μια απομακρυσμένη φάρμα αιγοπροβάτων κάπου στην Ισλανδία, όπου ένα ζευγάρι ρουτινιέρικα εκτρέφει γίδια και πρόβατα (Φροντίδα, τροφή, άρμεγμα και περιστασιακές γέννες με τη Νούμι Ραπάς εκπαιδευμένη άρτια στα δυο τελευταία). 
Από το ραδιόφωνο ακούμε το Ράδιο-Ρέικιαβικ να εύχεται «Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα» και η Μαρία ξεγεννάει μια προβατίνα που φέρνει στον κόσμο ένα προβατάκι το οποίο της προκαλεί, όπως και στον άντρα της Ίνγκβαρ, κάποια έκπληξη («θείο δώρο» θα το χαρακτηρίσει η Μαρία αργότερα). Ο θεατής δεν διακρίνει για ποιό λόγο εκπλήσσονταο. Βλέπει όμως ότι το παίρνουν μέσα στο σπίτι μακριά από τη μητέρα του και το μεγαλώνουν σαν παιδί τους μιας και οι ίδιοι δεν έχουν.
Πριν το τέλος του 1ου κεφαλαίου (η ταινία είναι χωρισμένη σε τρία) και ενώ η προβατίνα τους ενοχλεί με το βέλασμά της καθημερινά κάτω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς τους, ο θεατής καταλαβαίνει ότι το ζευγάρι δεν θα έχει καλά ξεμπερδέματα με αυτή την ιστορία, η οποία παίρνει αλλόκοτη τροπή. Πέραν του γεγονότος ότι στη συνέχεια καταφθάνει στο κτήμα και ο Πιέτουρ, αδελφός του Ίνγκβαρ που θα ξύσει παλιές πληγές.
Η σκηνοθεσία καταφέρνει να δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αόρατης απειλής και αγωνίας που κορυφώνεται όσο εξελίσσεται το πραγματικά πρωτότυπο (και όχι φλύαρο) σενάριο και οι πολύ καλές ερμηνείες (η Νούμι Ράπας, μαγνητίζει με την εκφραστική τραγικότητά της) συμβάλλουν πολύ σ’ αυτό. Όπως άλλωστε συμβάλλουν η υποβλητική μουσική (by Þórarinn Guðnason) καθώς και η φωτογραφία του αχανούς τοπίου (by Eli Arenson) που τονίζει το αίσθημα της απομόνωσης και του φόβου για το άγνωστο και αναδεικνύει τη δύναμη της φύσης. 
Ένα πολύ καλό θρίλερ μυστηρίου. (Κριτική μου στο MyFilm
INFO
Προβάλλεται από 16/12/2021
Είδος: Μυστηρίου, Δράμα (106΄)
Χώρες: Ισλανδία, Σουηδία, Πολωνία (2021)
Σκηνοθεσία: Βαλντιμάρ Γιόχανσον
Παίζουν: Νούμι Ραπάς, Χίλμιρ Σνερ Γκούντνασον, Μπιόρν Χλίνουρ Χάραλντσον
Σύνοψη:  Σε μια απομονωμένη γωνιά της Ισλανδίας, ένα παντρεμένο ζευγάρι κτηνοτρόφων ζουν με το κοπάδι τους σε μια φάρμα. Κάποια στιγμή αποφασίζουν να κρατήσουν ένα νεογέννητο και να το μεγαλώσουν σαν παιδί τους. Η ενέργεια αυτή, θα τους φέρει χαρά, αλλά στην πορεία όλα θα ανατραπούν... (Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Πρωτοτυπίας στο «Ένα κάποιο βλέμμα» των φετινών Καννών).
Διανομή: Weirdwave