12/12/21

Κάποιες ταινίες με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό

Εκεί που έψαχνα το Netflix μια μέρα για κάποια ταινία έξω από τις καθιερωμένες, που το χαρακτηρίζουν, βρήκα την ταινία «Σταβίσκι» με πρωταγωνιστή τον Ζαν Πολ Μπελμοντό και επειδή την είχα δει πολύ παλιά σκέφτηκα να τη ξαναδώ. Πολύ ωραία πολιτικο-κοινωνική και με τον Μπελμοντό να υποδύεται τον Σταβίσκι, υπαρκτό πρόσωπο που είχε απασχολήσει την παρισινή κοινωνία γύρω στο 1933 – 1934. Όταν τελείωσε η ταινία, διαπίστωσα ότι ο αλγόριθμος του Netflix είχε να μου προτείνει κάποιες ακόμα με τον Μπελμοντό. Τσεκάρισα μερικές για τη λίστα μου και σε λίγες μέρες μου πρότεινε κι άλλες. Βρήκα συνολικά οκτώ.
Σκέφτηκα λοιπόν, ότι εάν έχετε Netflix και είστε λάτρεις του γαλλικού κινηματογράφου και του Μπελμοντό ταυτόχρονα, ίσως να βρείτε ενδιαφέρον σε κάποια από αυτές, που φιλοξενεί η γνωστή πλατφόρμα. Καλή διασκέδαση:
1. Ο εφημέριος (1961) Ζαν Πιέρ Μελβίλ. Μια μοιραία ερωτική έλξη στα χρόνια της Κατοχής ανάμεσα σε μια νεαρή αντικομφορμίστρια χήρα και μητέρα που βλέπει με σκεπτικισμό τη θρησκεία κι έναν αινιγματικό αλλά εγκρατή στους πειρασμούς νεαρό εφημέριο. Οι εξελίξεις της εποχής τους φέρνουν αναπάντεχα κοντά. Ο εφημέριος ιντριγκάρει πολλαπλά αυτή τη γυναίκα, η οποία βρίσκει στο πρόσωπό του το υποκατάστατο του συζύγου, του φίλου και του πατέρα του παιδιού της.
2. Το σώμα του εχθρού μου (1971) του Ανρί Βερνέιγ. Περνώντας χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ένας πρώην κατάδικος προσπαθεί να εκδικηθεί την ευκατάστατη οικογένεια ευγενών που τον παγίδευσε.
3. Ο κληρονόμος (1973) Φιλίπ Λαμπρό. Ένας πάμπλουτος γάλλος σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Όταν ο γιος του καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για δυστύχημα αλλά για δολοφονία, αποφασίζει να βρει τους ενόχους.
4. Σταβίσκι (1974) του Αλέν Ρενέ. Το Σκάνδαλο Σταβίσκι αφορούσε ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο κυριάρχησε στην γαλλική πολιτική σκηνή το χρονικό διάστημα 1933-1934
5. Μπάτσος ή αλήτης (1979) του Ζορζ Λοτνέρ. Ο αστυνόμος Στανισλάς Μπόροβιτς, που χρησιμοποιεί ανορθόδοξους μεθόδους πηγαίνει στη Νίκαια για να διαλευκάνει τη δολοφονία ενός διεφθαρμένου Επίτροπου μεταμφιεσμένος σε έναν κακοποιό που ονομάζεται Αντόνιο Τσερούτι, για να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των δύο τοπικών μεγάλων συμμοριών.
6. Ο μάγκας με τα 1000 πρόσωπα (1980) του Ζορζ Λοτνέρ. Ο Αλεξάντερ Ντιπρέ είναι ένας απατεώνας ο οποίος άθελά του βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα κυνηγητό για έναν χαρτοφύλακα που του έδωσε ένας συνεπιβάτης, ο οποίος πυροβολείται με το που φθάνουν στην Βενετία.
7. Ριψοκίνδυνος διαρρήκτης (1985) του Αλεξάντρ Αρκαντί.  Ένας διάσημος τυχοδιώκτης - χαρτοπαίκτης ετοιμάζεται για μια μεγάλη ληστεία. Συνεταίροι του ένας παλιός του φίλος και μια όμορφη γυναίκα. Στόχος τους η ληστεία δυο εκατομμυρίων δολαρίων από μια τράπεζα του Μόντρεαλ.
8. Αμαζόνιος (2000) του Φιλίπ ντε Μπροκά. Επιστημονικής φαντασίας φιλμ στο οποίο ένα ιπτάμενο αντικείμενο από τα βάθη του σύμπαντος προσγειώνεται στη μέση ενός τροπικού δάσους. Μια ενθουσιώδης νεαρή που ηγείται της ερευνητικής ομάδας, αποφασίζει να πάει στο σημείο και να ελέγξει αυτό το φαινόμενο. Ενώ, ο ήρωάς μας, που μελετά τη χλωρίδα και την πανίδα στο τροπικό δάσος ανακαλύπτει ένα γυμνό δωδεκάχρονο κοριτσάκι και τη ρωτάει πώς βρέθηκε εκεί, για να λάβει απάντηση σε άπταιστα γαλλικά «Έρχομαι από άλλο κόσμο».