Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

14/12/21

Ασυγχώρητη - The unforgivable

Μελόδραμα της Νόρα Φίνγκσαϊτ, με τη Σάντρα Μπούλοκ τσαλακωμένη, αμακιγιάριστη, θλιβερή και τραγική όπως η Σαρλίζ Θερόν στο Monster. Μόνο που η Σαρλίζ Θερόν ήταν ερμηνεύτρια ολκής, ενώ η Σάντρα Μπούλοκ είναι απλώς η  παραγωγός της «Ασυγχώρητης» και κράτησε τον πρώτο και άχαρο ρόλο της Ρουθ Σλέιτερ για τον εαυτό της.
Στις πρώτες σκηνές του φιλμ βλέπουμε τη Ρουθ να βγαίνει από τη φυλακή έχοντας εκτίσει την ποινή της με επιείκεια λόγω καλής συμπεριφοράς. Σκότωσε έναν αστυνομικό και τους λόγους του εγκλήματος τους βλέπουμε σταδιακά σε flashback. Είναι μετανιωμένη, αγέλαστη και τραγική. Δυσκολεύεται να ενταχθεί σε μια κοινωνία που συνεχώς της θυμίζει ότι «έχει σκοτώσει μπάτσο» και προσπαθεί –άκομψα- να βρει δουλειά και στη συνέχεια τη μικρή αδελφή της, που τώρα είναι νεαρή έφηβη.
Ξαφνικά, και ενώ είμαστε στο στάδιο της μετανοίας, το φιλμ κάνει στροφή και αποκτά δικαστική μορφή, όταν η Μπούλοκ βρίσκει τους ανάδοχους της αδελφής της (Βαϊόλα Ντέιβις και Βίνσεντ Ντ’ Ονούφριο), οι οποίοι δεν της επιτρέπουν τη συνάντηση μαζί της. Δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο που επιμένει μια «δολοφόνος μπάτσου» να θέλει να χαλάσει τη ησυχία ενός κοριτσιού, που ήταν 5 χρονών όταν έγινε το έγκλημα και δεν θυμάται καλά-καλά τι είχε συμβεί.
Ο  θεατής θα το καταλάβει αυτό (και ομολογουμένως είναι συγκλονιστικό), στο τρίτο μέρος της ταινίας που έχει κάνει νέα μεταστροφή και έχει εξελιχθεί σε θρίλερ απαγωγής. Σ’ αυτό το τμήμα του φιλμ, ο γιός του δολοφονημένου μπάτσου –που δεν έχει ξεχάσει- απαγάγει ένα αθώο κορίτσι νομίζοντας ότι είναι η μικρή αδελφή της Ρουθ και θέλει να τη σκοτώσει για να πάρει την εκδίκησή του πληγώνοντας τη Ρουθ. 
Είναι το σημείο που ξυπνάς από τη βαρεμάρα των δύο προηγούμενων μελοδραματικών ιστοριών της ταινίας, αλλά τι να το κάνεις; Πλησιάζεις στο προβλεπόμενο φινάλε.
Από την άνιση αυτή ταινία της Νόρα Φίνγκσαϊτ, σου έχει μείνει μόνον η επίπεδη και ανέκφραστη ερμηνεία της Μπούλοκ, που δεν σε έχει συνηθίσει σε τέτοιους ρόλους καθώς και οι υποστηρικτικοί ρόλοι της Βαϊόλα Ντέιβις και του Βίνσεντ Ντ’ Ονούφριο, που απορείς πώς βρέθηκαν να παίζουν σ’ αυτή την ταινία.(Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Δράμα, Αστυνομική (102΄)
Χώρες: Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο (2021)
Σκηνοθεσία: Νόρα  Φίνγκσαϊτ
Παίζουν: Σάντρα Μπούλοκ, Βαϊόλα Ντέιβις, Βίνσεντ Ντ’ Ονούφριο 
Σύνοψη: Η Ρουθ Σλέιτερ (Μπούλοκ), που αποφυλακίζεται μετά την έκτιση της ποινής της για ένα βίαιο έγκλημα, επιστρέφει σε μια κοινωνία η οποία αρνείται να συγχωρήσει το παρελθόν της. Αντιμετωπίζοντας αυστηρή κριτική από την κοινωνία, η μόνη της ελπίδα για λύτρωση είναι να βρει την μικρότερη αδερφή της που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει.