18/4/22

Η ανατομία ενός σκανδάλου - Anatomy of a scandal

Μίνι σειρά (που βασίζεται στο ομότιτλο bestseller της συγγραφέως Σάρα Βον), η οποία συνδυάζει στοιχεία ψυχολογικού, πολιτικού θρίλερ και δικαστικού δράματος με στοιχεία σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο Τζέιμς και η Σόφι Γουάιτχαουζ ζουν ευτυχισμένα στον κόσμο τους με τα δυο τους παιδιά. Ο Τζέιμς (Ρούπερτ Φρεντ), είναι υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και φαίνεται να ακολουθεί μια πορεία χωρίς όρια. Μέχρι που ξαφνικά έρχεται στο φως το γεγονός ότι ο Τζέιμς είχε έναν δεσμό διαρκείας μόνον πέντε μηνών με την πολύτιμη γραμματέα του Ολίβια (Ναόμι Σκοτ). Κάτι που το εξομολογείται στη γυναίκα του Σόφι (Σιένα Μίλερ), η οποία το αποδέχεται με κατανόηση αλλά και επιφυλάξεις. Το ίδιο και ο πρωθυπουργός, με τον οποίο ανήκαν στην ίδια «αδελφότητα» ως συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο πριν 20 χρόνια. 
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι θέλουν να ξεσπάσει οπωσδήποτε σκάνδαλο, διότι δύο μήνες μετά τη λήξη του δεσμού τους, η γραμματέας-ερωμένη του Τζέιμς, υποβάλλει αγωγή για βιασμό της από τον Τζέιμς μέσα στο ασανσέρ του κοινοβουλίου. Μπορεί όμως να ευσταθεί ο ισχυρισμός του βιασμού μεταξύ δύο ανθρώπων που είχαν δεσμό προηγουμένως; Το επιχείρημα καλείται να τεκμηριώσει η δικηγόρος Κέιτ Γούντκροφτ (Μισέλ Ντόκερι) που αναλαμβάνει τη δίωξη και της οποίας το παρελθόν διασταυρώνεται με εκείνο του Τζέιμς και του πρωθυπουργού. Η δικηγόρος Κέιτ με αφορμή τη δίωξη, απειλεί να πλήξει ολόκληρη την κυβέρνηση, τον γάμο των Γουάιτχαουζ, αλλά και να σώσει τη δική της προσωπική υπόληψη. Κατά τη διάρκεια της δίκης, θα βγει στην επιφάνεια -μεταξύ άλλων- κι άλλος βιασμός που είχε διαπράξει ο Τζέιμς πριν 20 χρόνια, ένα βράδυ μετά από ένα πάρτι στο οποίο είχε διαπραχθεί και άλλο ένα έγκλημα.
Η σκηνοθέτρια Σ. Τζ. Κλάρκσον, χρησιμοποιώντας δυναμικά flashback, κτίζει με μαεστρία ένα δικαστικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό θρίλερ, έχοντας ταυτόχρονα στη διάθεσή της τις φανταστικές ερμηνείες όλων των συντελεστών και ιδιαιτέρως της Σιένα Μίλερ, που ως πιστή σύζυγος ενός άμεμπτου πολιτικού, της έρχεται δύσκολα να πιστέψει ότι ο άντρας της είναι βιαστής και μάλιστα κατά συρροή.  
Η σειρά έχει φοβερό suspense και ανατροπές. Είναι επίκαιρη στο πλαίσιο του κινήματος #metoo και βλέπεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, έχοντας και το πλεονέκτημα των μικρής διάρκειας έξι επεισοδίων. (Κριτική μου στο myFilm)
INFO
Είδος: Μίνι σειρά, Θρίλερ, Δραματική, Ψυχολογική (6 επεισόδια των 40-45΄)
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο (2022)
Σκηνοθεσία: Σ. Τζ. Κλάρκσον
Παίζουν: Σιένα Μίλερ, Μισέλ Ντόκερι, Ρούπερτ Φρεντ, Ναόμι Σκοτ, Τζοζέτ Σάιμον, Τζέφρι Στρίτφιλντ, Τζόσουα Μαγκουάιρ
Σύνοψη NETFLIX: Η γεμάτη προνόμια ζωή της Σόφι ως συζύγου του ισχυρού πολιτικού Τζέιμς αλλάζει απότομα, όταν έρχονται στο φως μυστικά και σκάνδαλα — κι εκείνος κατηγορείται για έγκλημα.