9/2/22

Ο όρκος

Πρόκειται για μια δραματική κοινωνική σειρά (36 ωριαίων επεισοδίων) με αστυνομικό ενδιαφέρον,
που αυτή την εποχή προβάλλεται στην ΕΡΤ1 κάθε Σάββατο στις 22.00 (και στη συνέχεια στο ERTFLIX).
Στην αρχή της σειράς, ο Άγγελος Ράπτης (Γιάννης Στάνκογλου), που θεωρείται ο καλύτερος γενικός χειρουργός της Ελλάδας («σώζει ζωές», ειδικά πλουσίων ασθενών γι’ αυτό και πολύ πλούσιος), το βράδυ των γενεθλίων του, στην εφημερία του, τού φέρνουν νεκρές από τροχαίο τη γυναίκα του δικηγόρο Ηρώ Αναγνωστοπούλου (Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους) και την κόρη του Μελίνα (Μαρία Σιαράβα), οι οποίες βρίσκονταν πολλές ώρες αβοήθητες στον δρόμο. Παθαίνει σοκ και οδηγείται στην άρνηση της πραγματικότητας αλλά και της ζωής. Φεύγει από το νοσοκομείο και απομονώνεται στο πατρικό του εξοχικό, κοντά σε κάποια λίμνη έχοντας χάσει την πίστη του για όλα και για όλους.
Μετά από ένα χρόνο, ενώ περπατάει σ’ ένα δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, (Τερψιθέας 16, πληροφορούμαστε από το διάλογο), μια ετοιμόγεννη γυναίκα, η Λουΐζα, κινδυνεύει να γεννήσει αβοήθητη στον δρόμο. Ο Άγγελος (ως άγγελος εξ ουρανού) δεν μπορεί να μη τη βοηθήσει (είναι και ο Όρκος του στον Ιπποκράτη), την ξεγεννά για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι η  Λουΐζα είναι η σύζυγος ενός γνωστού εφοπλιστή, του Χάρη Ζαφείρη (Δημοσθένης Παπαδόπουλος), ο οποίος για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, χορηγεί το εθελοντικό πρόγραμμα «Ιατρικής Δρόμου», που θέλει να ξεκινήσει ο αδελφός του Άγγελου, o Παύλος (Γιώργος Γάλλος), που είναι πανεπιστημιακός καθηγητής και επιμελητής του νοσοκομείου, στο οποίο εργαζόταν και ο Άγγελος. Ο οποίος. το ίδιο βράδυ της γέννας, θα δει ένα βίντεο ζωτικής σημασίας από το τροχαίο της γυναίκας του και θα σχηματίσει βάσιμες υποψίες ότι το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή της και της κόρης του, δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά προσχεδιασμένο έγκλημα. Ερευνώντας δε, το γραφείο της γυναίκας του, θα διαπιστώσει επίσης ότι είχε πελάτη τον εφοπλιστή Ζαρείφη, αλλά δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο, αφού ένας φάκελος έχει χαθεί.

Έτσι, μαζί με τον αδελφό του Παύλο, θα αρχίσουν μια έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας, στους δρόμους της Αθήνας θα έρθουν αντιμέτωποι με περιστατικά που θα δοκιμάσουν τις ιατρικές τους γνώσεις αλλά και τα ψυχικά τους αποθέματα. Μαζί τους θα είναι, ο γενικός ιατρός Φάνης Μαρκάτος (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), η διασώστρια-νοσηλεύτρια Πάτι Στιούαρτ (Αρετή Τίλη), ο γνώστης του πεζοδρομίου Σαλβαντόρο Κρασσάς (Ιωσήφ Πολυζωίδης), η επιστήθια φίλη της Ηρώς και κοινωνική λειτουργός Χλόη Τερζάκη (Λουκία Μιχαλοπούλου) και τέλος, ο αναισθησιολόγος Στέφος Καρούζος (Νίκος Πουρσανίδης).
Η σειρά (όπως προκύπτει από τα 2 πρώτα επεισόδια που είδα) έχει ατμόσφαιρα και συμβάλλουν σ’ αυτό η φωτογραφία του Δημήτρη Θεοδωρίδη και η μουσική της Χριστίνας Κανάκη και παρά τις κάποιες υπερβολές του σεναρίου της Τίνας Καμπίτση, που ακολουθεί το στυλ της ξένης σειράς Greys Anatomy, βλέπεται με ενδιαφέρον.
Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές, όπως και η σκηνοθεσία του Σπύρου Μιχαλόπουλου και ελπίζω ότι δεν θα «ξεχειλώσει» στη συνέχεια, αν και πιστεύω ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στην ΕΡΤ1 (και ERTFLIX)
Είδος:  Σειρά, Δραματική, Κοινωνική, Αστυνομική (36 επεισοδίων)
Χώρα: Ελλάδα (2021)
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μιχαλόπουλος 
Παίζουν:  Γιάννης Στάνκογλου, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Γιώργος Γάλλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Νίκος Πουρσανίδης, Μανώλης Εμμανουήλ, Αρετή Τίλη, Ντίνα Αβαγιανού, Γιώργος Μπανταδάκης, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Κωνσταντίνος Αρνόκουρος, Βίκη Χαλαύτρη, Βένια Σταματιάδη, Νεφέλη Παπαδερού, Αλεξία Σαπρανίδου, Λάμπρος Κωνσταντέας, Άλκηστις Ζιρώ, Γεωργία Σωτηριανάκου, Βασιλική Διαλυνά, Ελένη Στεργίου, Μαρία Σιαράβα