13/1/22

Θάνατος στο 2021 - Death to 2021

Ένα σατιρικό ντοκιμαντέρ για τη χρονιά που (όπως και την προηγούμενη) όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Ένα κοινωνικο-πολιτικό σχόλιο, μέσα από δηλώσεις επιστημόνων και καθηγητών (της πλάκας), ανθρώπων της διπλανής πόρτας, σχολιαστών και σχολιαστριών του καναπέ, όπως η «μέση νοικοκυρά» που υποδύεται η Στόκαρτ Τσάνινγκ και μέσα από πλάνα πραγματικών τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και σκηνοθετημένων, όπως αυτό της Μάντισον Μάντισον που υποδύεται η Τρέισι Ούλμαν.
Αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο Λόρενς Φίσμπερν, ο οποίος σχολιάζει με σοβαροφάνεια και λεπτή ειρωνεία όλες τις τραγικές καταστάσεις που έζησε ο πλανήτης το 2021, βασικά από την έκρηξη του κορωνοϊού και ύστερα, με πρώτο μεγάλο γεγονός την κατάληψη του Καπιτώλιου από τους «επαναστάτες του Ντόναλντ Τραμπ» μέχρι τις κινήσεις για την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, ενώ ο σκηνοθέτης (η φωνή του οποίου ακούγεται όταν ρωτάει τους συνεντευξιαζόμενους τον οποίο υποδύεται ο Νικ Μοχάμεντ), κάνει σχόλια που τσακίζουν κόκαλα και δεν σέβονται κανέναν.  
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται ο Χιου Γκραντ (ως ο ανιστόρητος και ρατσιστής καθηγητής ιστορίας Τένισον Φος), που κλέβει και την παράσταση, ο Σάμσον Κάγιο (ως βιολόγος Πυρέξ Φλασκ), η Λούσι Λιού (ως Σνουκ Όστιν) κ.ά.
Η σκηνοθεσία είναι αρκετά σφιχτή και δεν αφήνει περιθώρια πλήξης, το χιούμορ είναι σκληρό και κυνικό έως μαύρο και οι ερμηνείες των ηθοποιών εξαιρετικές. Το βρήκα αποκαλυπτικό, όπως και το αντίστοιχο περυσινό (Θάνατος στο 2020). Διασκεδαστικό και σύντομο. Δείτε το. (Κριτική μου στο MyFilm)
INFO
Προβάλλεται στο Netflix
Είδος: Κωμωδία, Ντοκιμαντέρ (60΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Τζακ Κλαφ και Τζος Ρούμπεν
Παίζουν: Λόρενς Φίσμπερν, Νικ Μοχάμεντ, Χιού Γκράντ, Τζο Κίρι, Γουίλιαμ Τζάκσον, Λούσι Λιού, Τρέισι Ούλμαν, Σάμσον Κάγιο.
Σύνοψη: Μια κωμική ιστορική αναδρομή που αναμειγνύει αρχειακό υλικό και σκηνοθετημένα σκετς με σενάριο και επανεξετάζει όλο τον τρόμο και τις πρόσκαιρες απολαύσεις που είχε να προσφέρει το 2021.