17/1/19

Περιμένοντας τη νονά

Ο Νίκος Ζαπατίνας (Ο Ηλίας του 16ου - Το Φιλί της Ζωής κ.ά.) επιστρέφει με μια ελαφριά και καλοκαιρινή κωμωδία, της οποίας το βασικό θέμα είναι η φιλία και (υποδόρια) η επιπολαιότητα. Η ιστορία αναφέρεται σε δύο φίλους, τον Ηρακλή και τον Αγησίλαο, στη Νάξο όπου έχουν πάει τελείως άφραγκοι, για να προλάβουν την υπέργηρη νονά του Ηρακλή πριν φύγει από τη ζωή. 

Εκεί θα συναντηθούν με τη Φαίδρα, μια νεαρή βοτανολόγο που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά έχει μεγαλώσει και σπουδάσει στη Γερμανία και η οποία βρίσκεται στο νησί μαζί με το φίλο της Άλεξ κάνοντας διακοπές παρόλο που η μητέρα της προσπαθούσε να την εμποδίσει.
Πολλά ευτράπελα συμβαίνουν στην ταινία και οι καταστάσεις –πράγματι- βγάζουν γέλιο, το οποίο κορυφώνεται όταν πριν το «απροσδόκητο φινάλε», ο θεατής διαπιστώνει ένα απροσδόκητα «κακό» (σε εισαγωγικά) καστ, όχι από άποψη ερμηνειών. Διότι όλοι είναι αρκετά καλοί σ’ αυτό που κάνουν, αλλά οι σεναριακές ηλικίες των πρωταγωνιστών δεν συμπίπτουν με την εμφάνιση των ηθοποιών της ταινίας. Ο Τσαλταμπάσης και ο Ελευθερίου (ως Ηρακλής και Αγησίλαος, αντίστοιχα) εμφανισιακά είναι πολύ νέοι και στους ρόλους τους συμπεριφέρονται σαν να είναι έφηβοι σε σκασιαρχείο, σε αντίθεση με την Demmy (Φαίδρα) και τον Joel Ceredberg (Άλεξ), που ενώ είναι φοιτητές συμπεριφέρονται εξαιρετικά ώριμα. Πρέπει να δείτε την ταινία…
Κατά τα άλλα, η φωτογραφία του Γιάννη Δρακουλαράκου αναδεικνύει τις ομορφιές της Νάξου και κομμάτια του νησιού που ίσως και οι Ναξιώτες δεν τα γνωρίζουν, ενώ το σενάριο κοντά στα άλλα, αναδεικνύει την οικονομία και τις παραγωγικές δυνατότητες του νησιού, μέσα από τις δουλειές που κάνουν ο Ηρακλής με τον Αγησίλαο για να ζήσουν (γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, μάρμαρα κλπ). Πέρα από το γεγονός, ότι το φιλμ χωρίς να έχει διδακτικό χαρακτήρα, εκτός από τη φιλία βγάζει και το μήνυμα ότι εάν κάποιος θέλει πραγματικά να δουλέψει… δουλειές υπάρχουν. Και μάλιστα, στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας και όχι μόνον στον τουρισμό, που κι αυτόν αναδεικνύει η ταινία (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 17/1/19
Είδος: Κωμωδία 
Σκηνοθεσία: Νίκος Ζαπατίνας 
Παίζουν: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Λευτέρης Ελευθερίου, Demy, Κατερίνα Παπουτσάκη, Joel Cederberg, Νατάσα Τσακαρισιάνου 
Σύνοψη: Ηρακλής και Αγησίλαος, δύο επιστήθιοι φίλοι, εγκαταλείπουν την Αθήνα και ξεκινούν για τη Νάξο όταν μαθαίνουν ότι η πολυαγαπημένη νονά του Ηρακλή… μετράει ώρες. Ταυτόχρονα, η Φαίδρα που ζει μόνιμα στη Γερμανία ετοιμάζεται να περάσει το πρώτο καλοκαίρι της στην πατρίδα κι έτσι καταφθάνει στο νησί παρά τις έντονες αντιδράσεις της μητέρας της Ερμιόνης. Η συνάντηση όλων στο νησί θα γίνει αφορμή για μια σειρά από απίστευτες καταστάσεις ζωής... και θανάτου, σε μια αισιόδοξη και τρυφερή κωμωδία με απροσδόκητο φινάλε (Από την Odeon)