Καλό Πάσχα

Τα Πάθη του Χριστού σε peplum movies

8/12/22

Νέες ταινίες από 8/12/2022

Παρουσίαση και σχολιασμός των ταινιών που προβάλλονται από σήμερα στους κινηματογράφους: Dragon Ball: Super Hero / R.M.N. / Άγρια Νύχτα / Ησυχία 6-9 / Η ιστορία της γυναίκας μου / Καραγκιόζης the movie / Λευκός θόρυβος / Οι πέντε διάβολοι / Πιο πολύ από ποτέ / Στο σκοτάδι / Η πηγή των παρθένων (επαν.)
Λευκός θόρυβος – White noise
Ξεκαρδιστική αλλά και τρομακτική, λυρική και παράδοξη, συνηθισμένη και ταυτόχρονα αποκαλυπτική, η ταινία (που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ντομ Ντελίλο) δραματοποιεί τις προσπάθειες μιας σύγχρονης αμερικανικής οικογένειας να ανταπεξέλθει στις τετριμμένες συγκρούσεις της καθημερινής ζωής, παλεύοντας παράλληλα με τα οικουμενικά μυστήρια της αγάπης, του θανάτου καθώς και της πιθανότητας να ευτυχήσει κανείς σε έναν αβέβαιο κόσμο.
Είδος: Κομεντί (136΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπακ
Παίζουν: Άνταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουικ, Ντον Τσιντλ
Διανομή: Odeon
=========================================
Πιο πολύ από ποτέ - Plus que Jamais – More than ever
Χαμηλών τόνων αξιοπρεπές δράμα χαρακτήρων (όχι μελό), με φόντο την έννοια του αναπόφευκτου.
Η Ελέν και ο Ματιέ ζουν ευτυχισμένοι εδώ και πολλά χρόνια, όταν ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας της Ελέν θα αναστατώσει την ήσυχη ζωή τους. Ο σύντροφός της είναι υπέρ οποιασδήποτε λύσης τής επιτρέψει να ζήσει, ανεξάρτητα από το ρίσκο ή το κόστος που σημαίνει για την ποιότητα ζωής της. Η Ελέν από την άλλη, αντιμέτωπη με το υπαρξιακό της δίλλημα  αποφασίζει και ταξιδεύει μόνη στη Νορβηγία για να αναζητήσει την ηρεμία και να συναντήσει έναν blogger που τον βρήκε στο διαδίκτυο και έχει μ’ αυτήν το ίδιο πρόβλημα υγείας. 
Είδος: Αισθηματικό, Δράμα (123΄)
Χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία (2022)
Σκηνοθεσία: Εμιλί Ατέφ
Παίζουν: Βίκι Κριπς, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μπγιορν Φλόμπεργκ
Διανομή: Rosebud .21
======================================
Η ιστορία της γυναίκας μου - The story of my wife
Δουλεύοντας σε έναν επικό αφηγηματικό καμβά, η υποψήφια για Όσκαρ δημιουργός του «Ψυχή και Σώμα» διασκευάζει με καλαισθησία το μυθιστόρημα ενός καταδικασμένου έρωτα. Η ταινία πραγματεύεται την ιστορία ενός σκληραγωγημένου Δανού καπετάνιου στη δεκαετία ’20, που βάζει στοίχημα με έναν φίλο του πως θα παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα μπει στο μπαρ που βρίσκονται οι δυο τους. Και ξαφνικά μπαίνει μέσα η Λίζι, με τη μορφή της Λεά Σεϊντού. Δυστυχώς, όμως, ένας γάμος που ξεκινά σαν στοίχημα, σύντομα μετατρέπεται σε μια συναισθηματικά επώδυνη καταβύθιση στη ζήλεια. 
Είδος: Δράμα (160΄)
Χώρες: Γερμανία, Oυγγαρία (2021)
Σκηνοθεσία: Ιλντίκο Ενιέντι
Παίζουν: Λεά Σεϊντού, Λουί Γκαρέλ
Διανομή: Strada Films
============================
Οι πέντε διάβολοι - The five devils
Άνισο και με ανύπαρκτο σενάριο φιλμ, του οποίου το suspense του στηρίζεται στην πολύ καλή ερμηνεία της μικρής Σάλι Νταμέ, που υποδύεται τη Βίκυ, η οποία έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει όποιο άρωμα της αρέσει που μετά συλλέγει σε μια σειρά από βάζα με σχολαστικές ετικέτες. Έχει αιχμαλωτίσει κρυφά το άρωμα της μητέρας της Τζοάν, για την οποία τρέφει υπερβολική αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα της μπαίνει στη ζωή τους, η Βίκυ αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές αναμνήσεις που την οδηγούν να ανακαλύψει τα μυστικά της οικογένειάς της, αλλά και της ίδιας της ύπαρξής της. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
Είδος: Δράμα, Φαντασίας (103΄)
Χώρα: Γαλλία (2022)
Σκηνοθεσία: Λέα Μισιούς
Παίζουν: Σάλι Ντραμέ, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Δάφνη Πατακιά, Σουάλα Εματί
Διανομή: Tanweer
===================
Στο σκοτάδι - Darkling
Αλληγορικό, αντιπολεμικό θρίλερ τρόμου με δόσεις μεταφυσικής, εμπνευσμένο από το γράμμα μιας Σέρβας μαθήτριας που διαβάστηκε στη συνέλευση του ΟΗΕ.
Η μικρή Μίλισα μεγαλώνει με τον παππού και τη μητέρα της σε ένα απομονωμένο σπίτι, στα δάση του Βόρειου Κοσόβου. Την ημέρα πάει σχολείο με ένα άρμα των κυανόκρανων. Μόλις πέσει η νύχτα, κρύβεται πίσω απ’ την αμπαρωμένη πόρτα και ακούει το δάσος να ζωντανεύει. Στο σκοτάδι, όμως, κατοικεί μόνο ένα απροσδιόριστο κακό που κοντοζυγώνει. 
Είδος: Δράμα, Πολεμικό (105΄)
Χώρα: Σερβία, Δανία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Ντούσαν Μίλιτς
Παίζουν: Ντανίκα Κουρσίτς, Σλάβο Στίμακ, Μιόνα Ίλοφ, Φλάβιο Παρέντι   
Διανομή: Trianon Filmcenter
====================
Ησυχία 6-9 - Silence 6-9
Ένα αλληγορικό, βραδυφλεγές φιλμ που κινείται μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και σουρεαλισμού με θέμα την αγάπη και την απώλεια. 
Ο Άρης και η Άννα, συναντιούνται τυχαία σε μια μικρή, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκπέμπουν τις φωνές των Εξαφανισμένων κατοίκων της. Ανθρώπων που έχουν χαθεί ξαφνικά και αδικαιολόγητα. Καθώς παρακολουθούμε την καθημερινή ζωή και τις παράξενες τακτικές που έχουν επινοήσει αυτοί που έμειναν πίσω προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους Εξαφανισμένους, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
Είδος: Αισθηματικό, Δράμα, Επιστημονικής Φαντασίας (81΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής
Παίζουν: Aγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Σκουλά
Διανομή: Weirdwave
========================
R.M.N.
Ο Μουγκίου ονόμασε την ταινία «R.M.N.» από το ρουμανικό ακρωνύμιο για τη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, καθώς η ταινία είναι «μια έρευνα του εγκεφάλου, μια σάρωση που προσπαθεί να ανιχνεύσει πράγματα κάτω από την επιφάνεια».
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έχοντας παρατήσει τη δουλειά του στη Γερμανία, ο Ματίας επιστρέφει στο χωριό του στην Τρανσυλβανία. Επιθυμεί να ασχοληθεί περισσότερο με την εκπαίδευση του γιου του, που έμεινε για πολύ καιρό στη φροντίδα της μητέρας του, και να απαλλάξει το αγόρι από τους άλυτους φόβους που τον έχουν κυριεύσει. Είναι απασχολημένος με τον γέρο πατέρα του και επίσης ανυπομονεί να δει την πρώην αγαπημένη του, Σίλα. 
Είδος: Δράμα (125΄)
Χώρες: Ρουμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Σουηδία (2022)
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Μουγκίου
Παίζουν: Μαρίν Γκριγκορέ, Τζούντιθ Στάτε, Μακρίνα Μπαρλαντεάνου  
Διανομή: Spentzos Film
=========================
Καραγκιόζης the movie
Το φιλμ βασίζεται στην ιστορία «Ο Καραγκιόζης γραμματικός», αποδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητά του, την ιδιότητά του να ανανεώνεται και να συντονίζεται με το πνεύμα της εποχής, προκαλώντας το ενδιαφέρον και συγκινώντας όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ο διοικητής του χωριού αποφασίζει να διορίσει έναν δημόσιο γραμματέα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς οι υπάλληλοί του αναγκάζονται να παραμελούν την εργασία τους για να εξυπηρετούν τους αναλφάβητους συμπολίτες τους στην γραπτή τους επικοινωνία. Ο Χατζηαβάτης προτείνει για τη θέση τον Καραγκιόζη. Μετά από μια ξεκαρδιστική συνάντηση με τον διοικητή, ο Καραγκιόζης αν και χωρίς γνώσεις, προσλαμβάνεται αμέσως.
Είδος: Animation, Κωμωδία, Οικογενειακή (74΄)
Χώρα: Ελλάδα (2022)
Σκηνοθεσία: Άκης Καρράς
Ακούγονται: Άθως Δανέλλης, Έλενα Μαραγκού
Διανομή: Spentzos Film
=======================
Άγρια Νύχτα – Violent Night
Μια ταινία με Christmas mood που περιλαμβάνει μπόλικη δράση, κακής ποιότητας χιούμορ και απρόσμενη βία.
Μια ομάδα αδίστακτων μισθοφόρων εισβάλει την παραμονή των Χριστουγέννων στην έπαυλη μιας πλούσιας οικογένειας και εξολοθρεύοντας όλους τους σεκουριτάδες κρατάει ομήρους όλη την οικογένεια. Όμως δεν είναι προετοιμασμένοι για έναν μαχητή-έκπληξη: ο Σάντα Κλάους τυχαίνει να βρίσκεται στη γειτονιά και πολύ σύντομα θα δείξει στους κακοποιούς ότι η Άγια Νύχτα μπορεί να εξελιχθεί σε Άγρια Νύχτα. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
Είδος: Κωμωδία, Δράσης (101΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τόμι Γουίρκολα
Παίζουν: Ντέιβιντ Χάρμπουρ, Τζον Λεγκουιζάμο, Καμ Τζιγκαντέτ, Άλεξ Χάσελ, Αλέξις Λάουντερ
Διανομή: Tulip
=========================
Dragon Ball Super: Super Hero
Ο Στρατός της Κόκκινης Κορδέλας είχε κάποτε διαλυθεί από τον Son Goku. Κάποιοι που διατηρούν το σθένος και το όραμά του δημιούργησαν τα απόλυτα Androids, Gamma 1 και Gamma 2. Αυτά τα δύο Androids αυτοαποκαλούνται «Super Heroes» και ξεκινούν επίθεση ενάντια στον Piccolo και τον Gohan. Ποια είναι η αποστολή του Νέου Στρατού της Κόκκινης Κορδέλας; Δεδομένου του κινδύνου που αντιμετωπίζουν, είναι η ώρα να ξυπνήσουν τον Super Hero.
Η ταινία απόλυτα συνεπής στον Akira Toriyama δημιουργό του Dragon Ball, συνεργάζεται με τον θρυλικό manga δημιουργό στην ιστορία, το σενάριο και το σχεδιασμό των  χαρακτήρων.  
Είδος: Animation, Περιπέτεια, Δράση (100΄)
Χώρα: Ιαπωνία (2022)
Σκηνοθεσία: Τετσούρο Κοντάμα
Διανομή: Feelgood
========================================
Η πηγή των παρθένων – Jungfrukällan (Επαν.)
Αριστουργηματικό φιλμ του Μπέργκμαν, με διαχρονικό θέμα. Μια νεαρή κοπέλα, μια παρθένα με αγνή και άδολη ψυχή, πηγαίνει μαζί με την ζηλιάρα, παγανίστρια και έγκυο υπηρέτριά της να παραδώσει κεριά στην εκκλησία, κατά το τοπικό έθιμο. Όμως, ο ναός βρίσκεται αρκετά μακριά από το αγρόκτημα της οικογένειάς της και κάποια στιγμή συναντά τρία άτομα, για τα οποία νομίζει πως είναι άκακοι βοσκοί. Αν και μοιράζεται μαζί τους το φαγητό της, οι τρεις άντρες την βιάζουν και την σκοτώνουν. Το τραγικό στοιχείο είναι ότι οι δράστες, στη συνέχεια, ζητούν καταφύγιο στη φάρμα των γονιών της που είναι φιλόξενοι μέχρι μάθουν για το φρικώδες έγκλημα. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
Είδος: Δράμα (89΄) 
Χώρα: Σουηδία (1960)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Μαξ Φον Σίντοφ, Μπιργκίτα Βάλμπεργκ, Γκούνελ Λίντμπλομ, Μπιργκίτα Πέτερσον
Διανομή: Weirdwave