7/12/22

Η πηγή των παρθένων – Jungfrukällan

Αριστουργηματικό φιλμ του Μπέργκμαν, με διαχρονικό θέμα και ταυτόχρονα μια κοινωνική αλληγορία για τη θρησκεία, τη ζηλοφθονία και την αυτοδικία.
Η ταινία ξεκινά με την Ινγκέρι (Γκούνελ Λίντμπλομ), την (έγκυο από βιασμό) ψυχοκόρη μιας οικογένειας χωρικών, να κάνει παράκληση στο θεό Οντίν για να προκαλέσει συμφορές στην έφηβη κόρη της οικογένειας, Κάριν (Μπιργκίτα Πέτερσον) την οποία ζηλεύει επειδή είναι όμορφη, αγνή και παρθένα.
Το πρωί οι γονείς αναθέτουν στην Κάριν να πάει τα κεριά στην εκκλησία για την πρωινή λειτουργία (σύμφωνα με την παράδοση μόνο μια παρθένα μπορεί να το κάνει αυτό). Η Κάριν επιμένει να πάρει μαζί της και την Ίνγκερι κι οι δύο τους ξεκινούν μαζί για την εκκλησία. Στο δρόμο όμως η Ίνγκερι μένει πίσω κι αφήνει την Κάριν να συνεχίσει μόνη της. Η Κάριν συναντά τρεις βοσκούς, δύο μεγάλους άνδρες και το μικρό αδερφό τους. Οι βοσκοί παρασύρουν την Κάριν, τη βιάζουν και τη σκοτώνουν. 
Αργότερα οι τρεις βοσκοί ζητούν καταφύγιο στο σπίτι της Κάριν, χωρίς να ξέρουν ότι πρόκειται για την οικογένειά της. Ο Τέρε (Μαξ Φον Σίντοφ) κι η Μερέτε (Μπιργκίτα Βάλμπεργκ) οι γονείς της Κάριν τους παρέχουν άσυλο, χωρίς να γνωρίζουν τι έχει συμβεί στην κόρη τους. Όταν όμως ανακαλύπτουν τα ματωμένα της ρούχα, ο Τέρε σχεδιάζει μια εκδίκηση που θα φέρει την κάθαρση.
Βασισμένη σε σουηδική μπαλάντα του 13ου αιώνα με τίτλο Töres döttrar i Wänge, η ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη διακρίνεται για την πυκνή αφηγηματικότητα και για την έξοχη, ανάγλυφη από τις φωτοσκιάσεις, ασπρόμαυρη φωτογραφία του Σβεν Νίκβιστ (που αργότερα θα εξελιχθεί σε μόνιμος συνεργάτης του Μπέργκμαν), ενώ και η ερμηνεία του Μαξ Φον Σίντοφ στον ρόλο του πατέρα εκδικητή είναι συγκλονιστική. Το δε φινάλε της, που έχει άμεση σχέση με τον τίτλο, αφήνει ανοιχτά πολλά θέματα για συζήτηση γύρω από τη φύση του καλού και του κακού, τη δικαιοσύνη, την αυτοδικία και την πίστη.
Η ταινία σόκαρε κατά την προβολή της το 1960 και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις λόγω της ρεαλιστικής αναπαράστασης (για την εποχή της) του βιασμού και του φόνου της έφηβης Κάριν από τους δύο βοσκούς. Η προβολή της μάλιστα, απαγορεύτηκε σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1960 κι έλαβε και μια επίσης υποψηφιότητα για Όσκαρ Κουστουμιών. Παρουσιάστηκε τέλος, στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα. (Παλιότερη κριτική μου στην Αμαρυσία)
INFO
Προβάλλεται: από 8/12/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Δράμα (89΄) 
Χώρα: Σουηδία (1960)
Σκηνοθεσία: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Παίζουν: Μαξ Φον Σίντοφ, Μπιργκίτα Βάλμπεργκ, Γκούνελ Λίντμπλομ, Μπιργκίτα Πέτερσον
Διανομή: Weirdwave