9/12/22

Βόρειοι και Νότιοι (και Κίρστι Άλεϊ)

Βρισκόμαστε στο 1842. Ένας νεαρός άνδρας από τη Νότια Καρολίνα, ο Όρι Μέιν, αφήνει το πλούσιο σπίτι του για την Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ. Στο δρόμο του προς τα βόρεια, θα συναντήσει τον Τζορτζ Χάζαρντ, ο οποίος -επίσης- βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Στρατιωτική Ακαδημία Γουέστ Πόιντ. Στην Ακαδημία, γίνονται στενοί φίλοι. Πολεμούν μαζί για τις ΗΠΑ στον Μεξικανικό Πόλεμο στο Τσουραμπούσκο, όπου ο Τζορτζ σώζει τη ζωή του Όρι. Κοντά σ’ αυτούς γίνονται φίλοι και οι οικογένειές τους: Οι Μέινς από τη Νότια Καρολίνα και οι Χάζαρντς από την βορεινή Πενσυλβάνια.  Τα χρόνια περνούν και οι σχέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ήρεμες όσο στο παρελθόν. Οι Βόρειοι τάσσονται υπέρ της κατάργησης της δουλείας, ενώ οι Νότιοι αντιτίθενται. Οι δυο φίλοι θέλουν πολύ την ειρήνη μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά η μοίρα τα φέρνει αλλιώς. Το 1861 μια επίθεση από τους Νότιους σε ένα φρούριο των Βορείων, κηρύσσει ουσιαστικά την έναρξη του πολέμου. Οι δυο φίλοι που πολέμησαν μαζί στο Τσουραμπούσκο, θα βρεθούν αντιμέτωποι.
===================== 
Γύρω από τον άξονα της φιλίας των δυο νέων και των οικογενειών τους, περιστρέφεται η ιστορία μιας μίνι σειράς του 1985, που προβλήθηκε στη χώρα μας με τον τίτλο «Βόρειοι και Νότιοι». Μια καλοστημένη σειρά (με πολλές υποψηφιότητες για βραβεία, αλλά κέρδισε μόνον το Emmy Primetime), η οποία ήταν συνδεδεμένη με πραγματικά ιστορικά γεγονότα και διέθετε ένα καλό καστ που απαρτιζόταν από όχι πολύ γνωστούς -τότε- ηθοποιούς, αλλά ταλαντούχους όπως έδειξε ο χρόνος. Τον Πάτρικ Σουέιζι (ως Όριν) και τον Τζέιμς Ριντ (ως Τζορτζ) που ερμήνευαν συναρπαστικά τους δύο φίλους, τη Λέσλι-Αν Γουόρεν, τον Ντέιβιντ Καραντάιν (υποψήφιοι και οι δυο για Χρυσές Σφαίρες) και την Κίρστι Άλεϊ (ως Βιργιλία, αδερφή του Τζορτζ), η οποία μου είχε κάνει εντύπωση, αφενός από την πληθωρική της εμφάνιση, με τα πλούσια καστανά μαλλιά, τα μεγάλα μάτια και τα σαρκώδη χείλη και αφετέρου, από τον χαρακτήρα που υποδυόταν, της ατίθασης, επαναστατημένης και ταγμένης υπέρ της κατάργησης της δουλείας. 
==================
Τη σειρά «Βόρειοι και Νότιοι», τη θυμήθηκα από την Κίρστι Άλεϊ που έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου 2022 σε ηλικία 71 ετών (είχε γεννηθεί  στις 12 Ιανουαρίου 1951 στην πόλη Γουϊτσίτα του Κάνσας, ΗΠΑ).  
Η επόμενη ερμηνεία της που μου έμεινε αξέχαστη, ήταν αυτή της ψυχαναλύτριας και συζύγου του Γούντι Αλεν στο «Διαλύοντας τον Χάρι» (1997). Είναι χαρακτηριστική η σκηνή όπου ανακαλύπτει ότι ο Γούντι Αλεν την απατάει με μια ασθενή της. Ο απίστευτος διάλογος που ακολουθεί μαζί του, ενώ στο ντιβάνι υπάρχει άλλος ασθενής της, βγάζει όχι μόνο άφθονο γέλιο αλλά και τραγικότητα, διότι με τη συμπεριφορά της θα μπορούσε να βρίσκεται η ίδια στο ντιβάνι της ψυχανάλυσης. Έχει τόση αλήθεια, εκείνη η σκηνή και η Άλεϊ είναι υπέροχη. 
Την θυμάμαι -επίσης- από την τριλογία «Κοίτα ποιος μιλάει» (Look Who’s Talking, 1989, 1990, 1993) με παρτενέρ τον Τζον Τραβόλτα, στην οποία έδειξε ότι μπορούσε να υποδυθεί και κωμικούς ρόλους.
Η Άλεϊ στον κινηματογράφο είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1981, υποδυόμενη μία εξωγήινη, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Σταρ Τρεκ Νο 2: Η Οργή του Καν» (Star Trek: The Wrath of Khan, 1982). 
Το 1984 συμπρωταγωνίστησε με τον Τζόζεφ Μπότομς στο θρίλερ του Νίκου Μαστοράκη «Blind Date». Αργότερα, το 1987 συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Το Μπαράκι» (Cheers), η οποία είχε προβληθεί κι αυτή στη χώρα μας. Σ’ αυτήν είχε το ρόλο της νευρωτικής διευθύντριας ενός μπαρ της Βοστώνης με την επωνυμία «Cheers», για τον οποίο βραβεύτηκε με 'Εμμυ και Χρυσή Σφαίρα το 1991. 
Τέλος, κέρδισε άλλο ένα Emmy το 1994, για την τηλεταινία «Η Μητέρα του Ντέιβιντ» (David's Mother), όπου υποδυόταν μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τον αυτιστικό γιο της.