6/12/22

Άγρια Νύχτα – Violent Night

Το ακριβώς αντίθετο της Άγιας Νύχτας (Silent Night) είναι αυτή η ταινία, η οποία όπως λέει ο σκηνοθέτης Τόμι Γουίρκολα, «μπορεί να είναι τρομακτική, βίαιη και αστεία ταυτόχρονα». Άποψή του. Επειδή, κοιτάζοντας πίσω χρονιάρες μέρες, διαπιστώνεις ότι με την πάροδο των ετών η κινηματογραφική μαγεία των Χριστουγέννων μειώνεται χρόνο με το χρόνο και απομυθοποιούνται όλα τα στερεότυπα, ανεξαρτήτως του πώς διαμορφώθηκαν αυτά, καλώς ή κακώς. 
Η δικαιολογία της παραγωγής ότι «η Χριστουγεννιάτικη σεζόν είχε ανάγκη για μια εναλλακτική γιορτινή ταινία, γεμάτη δράση και βία. Έτσι λοιπόν, οι παραγωγοί εμπνεύστηκαν αυτή την τρελή ιστορία για τον αληθινό Άγιο Βασίλη που θα σώσει την κατάσταση, όταν βρεθεί στο επίκεντρο της ομηρίας μιας οικογένειας», αποτελεί ένα από τα σημεία των καιρών και όσο κι αν προσπαθούν οι παραγωγοί να δικαιολογήσουν τις εμπνεύσεις τους, αυτό δεν τους δίνει κανένα άλλοθι (εκτός από το ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας στα στούντιο).
Η υπόθεση του Violent Night θα μπορούσε να «κολλήσει» σε οποιαδήποτε Κορεάτικη ταινία λίγο πριν ή λίγο μετά το Παιχνίδι του Καλαμαριού, αρκεί να μην υπήρχε ο Σάντα Κλάους με το έλκηθρο, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο ζεστός χρωματικός διάκοσμος της έπαυλης των δισεκατομμυριούχων. Κατά τα άλλα, πιο σπλάτερ Χριστουγεννιάτικο φιλμ δεν υπάρχει. 
Η ιστορία ξεκινάει με τον πραγματικό Σάντα Κλάους φουλ μεθυσμένο να φέρνει προς τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον στο Bad Santa (2003), αλλά να είναι χειρότερος. Ο Bad Santa είχε τουλάχιστον έναν χαρακτήρα βγαλμένο από τις δυσκολίες της ζωής, ενώ ο Σάντα Κλάους του Τόμι Γουίρκολα, είναι απόγονος του Θορ (όπως το διαβάσατε). Τον υποδύεται ο Ντέιβιντ Χάρμπουρ, σαν να παίζει στο «Πολύ σκληρός για να πεθάνει», αφού παραμονή Χριστουγέννων βρίσκεται κι εκείνος αντιμέτωπος με μια ομάδα αδίστακτων μισθοφόρων που κρατούν ομήρους κάποιους αχώνευτους πλούσιους (να και ο ταξικός ρατσισμός), ενώ ένα κορίτσι κρύβεται κάπου στην έπαυλη και βοηθάει τον Σάντα με walkie-talkie.
Καλογυρισμένες αιματηρές μάχες σώμα με σώμα, βίαιες σκηνές, χιούμορ αμφιλεγόμενης ποιότητας, αναφορές σε ταινίες δράσης και άλλα κινηματογραφικά είδη και στο τέλος… «Merry Christmas». 
Με Χριστουγεννιάτικο mood αλλά μόνο για χαβαλέ. (Κριτική μου στο MYFILM)
INFO
Προβολή: από 8/12/2022 στους κινηματογράφους
Είδος: Κωμωδία, Δράσης (101΄)
Χώρα: ΗΠΑ (2022)
Σκηνοθεσία: Τόμι Γουίρκολα
Παίζουν: Ντέιβιντ Χάρμπουρ, Τζον Λεγκουιζάμο, Καμ Τζιγκαντέτ, Άλεξ Χάσελ, Αλέξις Λάουντερ, Έντι Πάτερσον και Μπέβερλι Ντ’ Άντζελο
Διανομή: Tulip