14/8/24

Όλες οι νέες ταινίες από 15/8/2024 :

 Pacifiction / Οι ναυαγοί / Βρέχει άντρες / Θαύμα στο Μιλάνο (Επαν.) / Η λεωφόρος της Δύσης (Επαν.) / Οι υπάλληλοι (Επαν.)
===
Pacifiction
Μία ταινία που κινείται στα όρια του υπαρξιακού δράματος και του πολιτικού θρίλερ, η οποία διερευνά τις δυναμικές εξουσίας, την απομόνωση και την αίσθηση του ελέγχου που χάνεται.
Η ιστορία της  διαδραματίζεται στην Ταϊτή, της γαλλικής Πολυνησίας στον Ειρηνικό, όπου καταφθάνει ένας χαρισματικός και έμπειρος Γάλλος αξιωματούχος, ο Ντε Ρολέρ ως Ύπατος Αρμοστής, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες των ντόπιων. Ανησυχίες οι οποίες εντείνονται από τις φήμες ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει πάλι πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή, στοιχείο της ταινίας που θυμίζει τις πραγματικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στον Ειρηνικό κατά τον 20ό αιώνα.
Αν και παρουσιάζεται αρχικά ως ικανός και μετριοπαθής, ο Ντε Ρολέρ (που τον υποδύεται έξοχα ο Μπενουά Μαζιμέλ), σταδιακά αποκαλύπτει έναν πιο σκοτεινό και κυνικό εαυτό καθώς η πίεση των καταστάσεων αυξάνεται, από την παρουσία εκεί και ενός πλοιάρχου με μισή ντουζίνα άντρες προερχόμενους από κάποιο υποβρύχιο που πλέει εκεί κοντά.
Ο Σέρα, που είναι γνωστός από την «Τιμή της ιπποσύνης» (2006), το «Θάνατο του Λουδοβίκου 14ου» (2016) και «Ελευθερία» (2019), μας προσφέρει μια ατμοσφαιρική και πολυσύνθετη ματιά στην αποικιοκρατική κληρονομιά και τις εντάσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στον Ειρηνικό Ωκεανό, που τη συνδυάζει με μια έντονη αίσθηση μυστηρίου που τονίζει επιπλέον την υπαρξιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.
Συνολικά, η ταινία ξεφεύγει από τα συμβατικά όρια και προσφέρει μια βαθιά στοχαστική εμπειρία για όσους έχουν υπομονή και αναζητούν κάτι πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Ψυχολογικό, 165'
Χώρες: Γαλλία, Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Άλμπερτ Σέρα
Παίζουν: Μπενουά Μαζιμέλ, Παχόα Μαχαγκαφανάου, Μαρκ Σουσίνι
Διανομή: Weirdwave
===
Οι ναυαγοί - Soudain Seuls - Suddenly
Βραδυφλεγές θρίλερ, με θέμα την ψυχολογική πίεση της απομόνωσης, την ένταση στις ανθρώπινες σχέσεις υπό ακραίες συνθήκες και την πάλη για επιβίωση με φόντο την Ανταρκτική, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο της Ιζαμπέλ Οτισιέ με τίτλο «Soudain, seuls».
Η ταινία ακολουθεί ένα ανδρόγυνο ζευγάρι, που αποφασίζει να κάνει ένα μακρινό ταξίδι με ιστιοφόρο στον Νότιο Ειρηνικό για να δώσει στη σχέση του μια νέα ευκαιρία.. Όμως, μετά από μια καταιγίδα, βρίσκονται ναυαγοί σε ένα απομονωμένο νησί στα ανοιχτά της Χιλής και πολύ κοντά στην Ανταρκτική. Εν όψει μιας σφοδρής καταιγίδας, βρίσκουν καταφύγιο σε έναν εγκαταλειμμένο φαλαινοθηρικό σταθμό για τη νύχτα, αλλά ξυπνούν το επόμενο πρωί και διαπιστώνουν ότι το ιστιοφόρο τους έχει χαθεί. 
Η απομόνωση και οι δυσκολίες αρχίζουν να δοκιμάζουν τη σχέση τους και την ψυχική τους υγεία. (Αναλυτική κριτική ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Περιπέτεια, Ψυχολογική, Δράμα, 113΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Τομά Μπιντεγκέν
Παίζουν: Ζυλ Λελούς, Μελανί Τιερύ
Διανομή: Spentzos Film
===
Βρέχει άντρες – Iris et les hommes - It’s raining men
Η ίρις (Λορ Καλαμύ) έχει έναν υπέροχο σύζυγο, δύο τέλειες κόρες και ένα οδοντιατρείο που τα πηγαίνει περίφημα. Όλα στη ζωή της πάνε εξαιρετικά και ανέφελα. Αλλά, δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανε σεξ με τον σύντροφό της. Στη σκέψη ότι ίσως ήρθε η ώρα να βρει έναν εραστή η Ιρίς παίρνει τη μεγάλη απόφαση να κάνει εγγραφή σε μια εφαρμογή γνωριμιών, ανοίγοντας έτσι το κουτί της Πανδώρας. Και οι άνδρες θα αρχίσουν να πέφτουν βροχή, κατά τον Αγγλικό (και ελληνικό) τίτλο.
INFO
Είδος: Κομεντί, Αισθηματική, 98΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Καρολίν Βινιάλ
Παίζουν: Λορ Καλαμύ, Βενσάν Ελμπάζ, Σουζάν Ντε Μπεκ, Σιλβέν Κατάν, Λοράν Πουατρενό, Ισμαέλ Σι Σαβανέ
Διανομή: Rosebud.21
===
Θαύμα στο Μιλάνο - Miracolo a Milano (Επαν.)
Κλασική ταινία του Βιτόριο Ντε Σίκα που αναδεικνύει το κοινωνικό κλίμα της Ιταλίας του μεταπολέμου,  αλλά με διαχρονικά νοήματα και επίκαιρη όσο ποτέ. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τσέζαρε Ζαβατίνι «Totò il Buono», και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του ιταλικού νεορεαλισμού, αν και περιλαμβάνει και στοιχεία φαντασίας και σουρεαλισμού.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στον Τότο, ένα ορφανό αγόρι που μεγαλώνει σε ένα φτωχό προάστιο του Μιλάνου. Μεγαλώνοντας, ο Τότο παραμένει ευγενικός και αισιόδοξος, παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής. Όταν ανακαλύπτεται πετρέλαιο κάτω από τις φτωχογειτονιές, η σύγκρουση μεταξύ των φτωχών κατοίκων και των πλούσιων βιομηχάνων είναι αναπόφευκτη.  (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, 100΄
Χώρα: Ιταλία, 1951
Σκηνοθεσία: Βιτόριο Ντε Σίκα,
Παίζουν:  Φραντσέσκο Γκολισάνο, Έμα Γκραμάτικα, Πάολο Στόπα, 
Γκουλιέλμο Μπαρνάμπο, Άνα Καρένα, Μπρουνέλα Μπόβο,  Άλμπα Αρνόβα.
Διανομή: New Star
===
Η Λεωφόρος της Δύσης - Sunset Boulevard
Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του αμερικανικού κινηματογράφου, ένα δραματικό φιλμ νουάρ που ασχολείται με τη σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ, αποκαλύπτοντας τις φιλοδοξίες, τη ματαιοδοξία, την απελπισία και τις καταστροφικές συνέπειες της διασημότητας.
Η ιστορία επικεντρώνεται στη Νόρμα Ντέσμοντ (Γκλόρια Σουάνσον), μια ξεπεσμένη σταρ του βωβού κινηματογράφου, η οποία ζει απομονωμένη σε μια μεγάλη βίλα στην οδό Sunset Boulevard και δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στην αλλαγή που έφερε ο ομιλών κινηματογράφος. Ζει σε μια ψευδαίσθηση, πιστεύοντας ότι θα επιστρέψει στον κινηματογράφο με έναν μεγάλο ρόλο. 
Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει τον Τζο Γκίλις (Γουίλιαμ Χόλντεν), έναν νεαρό και αποτυχημένο σεναριογράφο που έχει ανάγκη από χρήματα. 
Η ταινία θεωρείται σήμερα κλασικό αριστούργημα από αυτά που δεν πρέπει να χάσετε. (Περισσότερα ΕΔΩ)
INFO
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, 110΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1950
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Έριχ Φον Στροχάιμ
Διανομή: Summer Classics
===
Οι υπάλληλοι – Clerks (Επαν.)
Κωμωδία, σάτιρα της καθημερινής ζωής και ταυτόχρονα μια προσπάθεια ειλικρινούς προσέγγισης της κουλτούρας των νέων της δεκαετίας του ’90. Χαρακτηριστικά της, ο μικρός της προϋπολογισμός, το ασπρόμαυρο στυλ της και ο διαλογικός της χαρακτήρας. Οι ατάκες και τα εξυπνακίστικα αστεία, πέφτουν βροχή, αλλά αυτό άρεσε τότε και ανέδειξε τον Κέβιν Σμιθ, που ήταν και η πρώτη του ταινία.
Η ταινία ακολουθεί την καθημερινή ζωή δύο φίλων, που εργάζονται σε γειτονικά καταστήματα: ο ένας σε ένα μινι-μάρκετ και ο άλλος σε ένα βιντεοκλάμπ. Η ημέρα τους είναι γεμάτη από διάφορες κωμικές και παράλογες καταστάσεις, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους παράξενους πελάτες και τις προσωπικές τους ζωές.
Η ταινία γυρίστηκε με πολύ μικρό προϋπολογισμό (περίπου 27.000 δολάρια), κάτι που ανάγκασε τον σκηνοθέτη να χρησιμοποιήσει ασπρόμαυρο φιλμ και να κάνει βραδινά γυρίσματα στο κλειστό μινι-μάρκετ που δούλευε, για να μειώσει το κόστος. Παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Sundance Film Festival, εκτόξευσε την καριέρα του σκηνοθέτη, που έκανε και κάποιες άλλες -άλλοτε επιτυχημένες και άλλοτε όχι- ταινίες. Δικές του ταινίες είναι το «Κυνηγώντας την Έιμι» (Chasing Amy, 1997) και «Γλυκός μπελάς» (Jersey Girl, 2004)
Η ταινία αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα low budget movie και του πώς μια απλή ιδέα μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία.
INFO
Είδος: Κωμωδία, 92'
Χώρα: ΗΠΑ, 1994
Σκηνοθεσία: Κέβιν Σμιθ
Παίζουν: Μπράιαν Ο' Χάλοραν, Τζεφ Άντερσον, Μέριλιν Γκιλιότι, Λϊζα Σπονάουερ, Κέβιν Σμιθ
(Για τα trailer των ταινιών -μαζί με κριτικές και άλλων κριτικών της ΠΕΚΚ- δείτε ΕΔΩ)