13/8/24

Οι ναυαγοί - Soudain Seuls - Suddenly

Βραδυφλεγές θρίλερ, με θέμα την ψυχολογική πίεση της απομόνωσης, την ένταση στις ανθρώπινες σχέσεις υπό ακραίες συνθήκες και την πάλη για επιβίωση με φόντο την Ανταρκτική, το οποίο βασίζεται στο βιβλίο της Ιζαμπέλ Οτισιέ με τίτλο «Soudain, seuls».
Η ταινία ακολουθεί ένα ανδρόγυνο, που αποφασίζει να κάνει ένα μακρινό ταξίδι με ιστιοφόρο στον Νότιο Ειρηνικό για να δώσει στη σχέση του μια νέα ευκαιρία.. Όμως, μετά από μια καταιγίδα, βρίσκονται ναυαγοί σε ένα απομονωμένο νησί στα ανοιχτά της Χιλής και πολύ κοντά στην Ανταρκτική. Εν όψει μιας σφοδρής καταιγίδας, βρίσκουν καταφύγιο σε έναν εγκαταλειμμένο φαλαινοθηρικό σταθμό για τη νύχτα, αλλά ξυπνούν το επόμενο πρωί και διαπιστώνουν ότι το ιστιοφόρο τους έχει χαθεί. 
Καθηλωμένοι σε ένα εχθρικό περιβάλλον χωρίς μέσα επικοινωνίας, λιγοστές προμήθειες και με τον βαρύ χειμώνα να καραδοκεί, προσπαθούν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν την ελπίδα τους για διάσωση. Η απομόνωση και οι δυσκολίες αρχίζουν να δοκιμάζουν τη σχέση τους και την ψυχική τους υγεία.
Οι ερμηνείες των Λελούς και Τιερύ διακρίνονται για την ένταση και την αυθεντικότητα, με την οποία αποδίδουν την εσωτερικότητα των χαρακτήρων τους, αλλά ο σκηνοθετικός ρυθμός του Τομά Μπιντεγκέν αφαιρεί από τη δραματικότητα της κατάστασης που βιώνουν.
Η ταινία, πάντως, παρακολουθείται με αρκετό ενδιαφέρον, κυρίως χάρη στις ερμηνείες και τους μεστούς, αποκαλυπτικούς για τους χαρακτήρες, διαλόγους. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 15/8/2024
Είδος: Περιπέτεια, Ψυχολογική, Δράμα, 113΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Τομά Μπιντεγκέν
Παίζουν: Ζυλ Λελούς, Μελανί Τιερύ
Διανομή: Spentzos Film