13/8/24

Η Λεωφόρος της Δύσης - Sunset Boulevard (Επαν.)

Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του αμερικανικού κινηματογράφου, ένα δραματικό φιλμ νουάρ που ασχολείται με τη σκοτεινή πλευρά του Χόλιγουντ, αποκαλύπτοντας τις φιλοδοξίες, τη ματαιοδοξία, την απελπισία και τις καταστροφικές συνέπειες της διασημότητας.
Η ιστορία επικεντρώνεται στη Νόρμα Ντέσμοντ (Γκλόρια Σουάνσον), μια ξεπεσμένη σταρ του βωβού κινηματογράφου, η οποία ζει απομονωμένη σε μια μεγάλη βίλα στην οδό Sunset Boulevard και δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στην αλλαγή που έφερε ο ομιλών κινηματογράφος. Ζει σε μια ψευδαίσθηση, πιστεύοντας ότι θα επιστρέψει στον κινηματογράφο με έναν μεγάλο ρόλο. 
Η ζωή της αλλάζει όταν γνωρίζει τον Τζο Γκίλις (Γουίλιαμ Χόλντεν), έναν νεαρό και αποτυχημένο σεναριογράφο που έχει ανάγκη από χρήματα. Ο Τζο δέχεται να συνεργαστεί μαζί της για να επιμεληθεί το σενάριο που γράφει, αλλά σύντομα παγιδεύεται σε μια επικίνδυνη σχέση μαζί της, καθώς η Νόρμα γίνεται όλο και πιο εμμονική και ασταθής.
Η Γκλόρια Σουάνσον που υπήρξε και η ίδια σταρ του βωβού κινηματογράφου, δίνει μια αξέχαστη ερμηνεία που θεωρείται από τις καλύτερες της καριέρας της, συνοδεύεται από τον Έριχ φον Στρόχαϊμ στο ρόλο του πιστού μπάτλερ της Μαξ φον Μάγιερλινγκ.
Ο Μπίλι Γουάιλντερ με αυτή την ταινία, διεισδύει στη σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του κινηματογράφου και αναδεικνύει με ιδιαίτερο κυνισμό την απώλεια φήμης και τη μετάβαση από τον βωβό στον ομιλούντα. Ο χαρακτήρας της Νόρμας Ντέσμοντ αντιπροσωπεύει τους καλλιτέχνες που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές στον κινηματογράφο. Πολλοί δε από αυτούς εμφανίζονται στην ταινία υποδυόμενοι τους εαυτούς τους.  
Το Sunset Boulevard σημείωσε τεράστια επιτυχία και κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ του 1951. Τελικά κέρδισε τρία: του Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και της Καλύτερης Μουσικής. 
Η ταινία θεωρείται σήμερα κλασικό αριστούργημα από αυτά που δεν πρέπει να χάσετε. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα, Θρίλερ, 110΄
Χώρα: ΗΠΑ, 1950
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Παίζουν: Γουίλιαμ Χόλντεν, Γκλόρια Σουάνσον, Έριχ Φον Στροχάιμ
Διανομή: Summer Classics