12/8/24

Pacifiction

Μία ταινία που κινείται στα όρια του υπαρξιακού δράματος και του πολιτικού θρίλερ, η οποία διερευνά τις δυναμικές εξουσίας, την απομόνωση και την αίσθηση του ελέγχου που χάνεται.
Η ιστορία της  διαδραματίζεται στην Ταϊτή, της γαλλικής Πολυνησίας στον Ειρηνικό, όπου καταφθάνει ένας χαρισματικός και έμπειρος Γάλλος αξιωματούχος, ο Ντε Ρολέρ ως Ύπατος Αρμοστής, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες των ντόπιων. Ανησυχίες οι οποίες εντείνονται από τις φήμες ότι η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει πάλι πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή, στοιχείο της ταινίας που θυμίζει τις πραγματικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στον Ειρηνικό κατά τον 20ό αιώνα.
Αν και παρουσιάζεται αρχικά ως ικανός και μετριοπαθής, ο Ντε Ρολέρ (που τον υποδύεται έξοχα ο Μπενουά Μαζιμέλ), σταδιακά αποκαλύπτει έναν πιο σκοτεινό και κυνικό εαυτό καθώς η πίεση των καταστάσεων αυξάνεται, από την παρουσία εκεί και ενός πλοιάρχου με μισή ντουζίνα άντρες προερχόμενους από κάποιο υποβρύχιο που πλέει εκεί κοντά.
Ο Σέρα, που είναι γνωστός από την «Τιμή της ιπποσύνης» (2006), το «Θάνατο του Λουδοβίκου 14ου» (2016) και «Ελευθερία» (2019), μας προσφέρει μια ατμοσφαιρική και πολυσύνθετη ματιά στην αποικιοκρατική κληρονομιά και τις εντάσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στον Ειρηνικό Ωκεανό, που τη συνδυάζει με μια έντονη αίσθηση μυστηρίου που τονίζει επιπλέον την υπαρξιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.
Αν και είμαι κατά των ταινιών πολύ μεγάλης διάρκειας, ο Σέρα καταφέρνει παρά τα μακροσκελή πλάνα του και τον σχεδόν υπνωτικό ρυθμό του, να δημιουργήσει μια οπτικά εντυπωσιακή και ατμοσφαιρική ταινία με έναν συνδυασμό φυσικού φωτός και νέον που τονίζει την εξωτική και ταυτόχρονα απομονωτική φύση του τόπου (η «τουριστική» φωτογράφηση ανήκει στον Αρτύρ Τορ). 
Η θάλασσα, ο ουρανός και οι ντόπιοι χαρακτήρες γίνονται μέρος μιας ευρύτερης αλληγορίας για την αποικιοκρατία, αλλά και την εσωτερική αναζήτηση του ανθρώπου, για την οποία ο Μπενουά Μαζιμέλ, καταφέρνει να ενσαρκώνει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Ύπατου Αρμοστή με ευαισθησία και βάθος, αποδίδοντας την εσωτερική του αναταραχή και τις αντιφάσεις του (και είναι απολαυστικός στην παρουσίαση ενός βιβλίου, για το οποίο μιλάει επί 2-3 λεπτά, χωρίς να λέει απολύτως τίποτα).
Συνολικά, η ταινία ξεφεύγει από τα συμβατικά όρια και προσφέρει μια βαθιά στοχαστική εμπειρία για όσους έχουν υπομονή και αναζητούν κάτι πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 15/8/2024
Είδος: Θρίλερ, Δράμα, Ψυχολογικό, 165'
Χώρες: Γαλλία, Ισπανία, 2022
Σκηνοθεσία: Άλμπερτ Σέρα
Παίζουν: Μπενουά Μαζιμέλ, Παχόα Μαχαγκαφανάου, Μαρκ Σουσίνι
Διανομή: Weirdwave