11/8/24

Θαύμα στο Μιλάνο - Miracolo a Milano (Επαν.)

Κλασική ταινία του Βιτόριο Ντε Σίκα που αναδεικνύει το κοινωνικό κλίμα της μεταπολεμικής Ιταλίας,  αλλά με διαχρονικά νοήματα και επίκαιρη όσο ποτέ. Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Τσέζαρε Ζαβατίνι «Totò il Buono», και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του ιταλικού νεορεαλισμού, αν και περιλαμβάνει και στοιχεία φαντασίας και σουρεαλισμού.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στον Τότο, ένα ορφανό αγόρι που μεγαλώνει σε ένα φτωχό προάστιο του Μιλάνου. Μεγαλώνοντας, ο Τότο παραμένει ευγενικός και αισιόδοξος, παρά τη φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής. Όταν ανακαλύπτεται πετρέλαιο κάτω από τις φτωχογειτονιές, η σύγκρουση μεταξύ των φτωχών κατοίκων και των πλούσιων βιομηχάνων είναι αναπόφευκτη. Χάρη σε ένα μαγικό περιστέρι που του έχει χαρίσει μια ηλικιωμένη γυναίκα, ο Τότο μπορεί να πραγματοποιήσει θαύματα και να βοηθήσει τους φτωχούς φίλους του.  
Η ταινία συνδυάζει ρεαλιστικά και φανταστικά στοιχεία, και επικρίνει την κοινωνική ανισότητα, παρουσιάζοντας με χιούμορ και ειρωνεία την πάλη των φτωχών με τους πλούσιους. Αν και εντάσσεται στον νεορεαλισμό, η ταινία ξεχωρίζει για τον παραμυθένιο και σουρεαλιστικό της χαρακτήρα.
Το «Θαύμα στο Μιλάνο» απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών το 1951, ενώ έχει κερδίσει και άλλες διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Παραμένει μια από τις καλύτερες ταινίες του Ντε Σίκα αλλά και του ιταλικού κινηματογράφου γενικότερα. (Κριτική μου για το myFilm)
INFO
Προβάλλεται στις αίθουσες από 15/8//2024
Είδος: Δράμα, 100΄
Χώρα: Ιταλία, 1951
Σκηνοθεσία: Βιτόριο Ντε Σίκα,
Παίζουν:  Φραντσέσκο Γκολισάνο, Έμα Γκραμάτικα, Πάολο Στόπα, Γκουλιέλμο Μπαρνάμπο, Άνα Καρένα, Μπρουνέλα Μπόβο,  Άλμπα Αρνόβα.
Διανομή: New Star