17/8/24

Decameron (σειρά)

Μια σειρά για την ανθρώπινη φύση, την αγάπη, τη φιλία, την αρετή αλλά και την μοχθηρία γενικότερα, παραγωγής Netflix, η οποία είναι εμπνευσμένη από το κλασικό έργο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου (1353). Αποτελεί μια σύγχρονη προσαρμογή που τοποθετεί την ιστορία στην ίδια μεν χρονική περίοδο και στον ίδιο τόπο προσθέτοντας ένα στίγμα μαύρου χιούμορ και βιτριολικής σάτιρας της εποχής μαζί με ψήγματα ωμής βίας. 
Το πρωτότυπο έργο του Βοκάκιου περιλαμβάνει μια συλλογή από 100 νουβέλες που αφηγούνται δέκα «ευγενείς» νέοι της ανώτερης τάξης, που έχουν αποσυρθεί σε μια βίλα έξω από τη Φλωρεντία για να αποφύγουν την πανώλη που αποδεκατίζει τον πληθυσμό.   
Το Decameron του Netflix, από το πρώτο επεισόδιο καταφέρνει να μας μεταφέρει (με ωμά πλάνα, μάλιστα) την αίσθηση -κατ’ αρχήν- του πανικού και της απόγνωσης από την επιδημία της πανούκλας και στη συνέχεια της απομόνωσης και της επιβίωσης σε συνθήκες κρίσης.
Υπάρχει μια τεράστια γκάμα δραματικών και κωμικών χαρακτήρων, τους οποίους ο δημιουργός της σειράς κρατάει σε τέλεια ισορροπία, ώστε αν και ερευνώντας σοβαρά θέματα που αφορούν την σημερινή κοινωνία, όπως η εξουσία, η σεξουαλικότητα και η θρησκεία καταφέρνει να διασκεδάζει (σε στυλ Monty Pythons) προσφέροντας γέλιο και ταυτόχρονα να ψυχαγωγεί, αναδεικνύοντας μέσα από τους χαρακτήρες της σειράς, τις αντιφάσεις και τις παραξενιές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Αυτοί δε οι χαρακτήρες είναι, ο Σιρίσκο (Τόνι Χέιλ), ο διαχειριστής της Βίλα Σάντα, ο περήφανος αλλά και ερωτικά ανήσυχος υπηρέτης που είναι στα πρόθυρα της τρέλας με αυτά που βιώνει. Η μαγείρισσα Στρατίλια (Λέιλα Φαρζάντ), που συμπεριφέρεται σαν να έχει έρθει από άλλον κόσμο. Ο αγγελιοφόρος Αντρεόλι (Τζιαμπιέρο Ντε Κονσίλιο) που κι αυτός δείχνει να τρελαίνεται με όσα συμβαίνουν. Η Παμπινέα (Ζοσία Μάμετ) η πλούσια αρραβωνιαστικιά (και wannabe κόμισσα) του Βισκόντε Λεονάρντο, ιδιοκτήτη της βίλας. Η Μίσια (Σαόρσι-Μόνικα Τζάκσον), η οποία προσπαθεί να καθορίσει την ταυτότητά της, πέρα από την πίστη της στην ερωμένη της. Ο υποχόνδριος άρχοντας Τιντάρο (Ντάγκι ΜακΜίκινγκ, που προκαλεί συνεχώς γέλιο με τις ατάκες του) με τον προσωπικό του γιατρό, αλλά ραδιούργο, Ντιομέο (Αμάρ Γκαντά-Πατέλ). Είναι επίσης ο Πανφίλο (Κάραν Τζιλ) παντρεμένος με τη θεούσα Νέιφιλε (Λου Γκαλά), που είναι έτοιμη να παραδοθεί στην αγκαλιά του Σιρίσκο, τον οποίο διεκδικούν και τα άλλα θηλυκά της βίλας. Και τέλος έχουμε και την νάρκισσο-αρχόντισσα Φιλομένα (Τζέσικα Πλάμερ) με την κακοποιημένη (και κακώς θεωρούμενη «πιστή της») υπηρέτρια Λισίσκα (Τάνια Ρέινολντς).
Συνολικά, μια σειρά για να ξεσκάσετε, αλλά και να σοκαριστείτε από τις αιφνίδιες βίαιες σκηνές. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Είδος: Σειρά, Κωμική, Δραματική, Δράσης (8 επεισοδίων των 60΄περίπου)
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Μάικλ Άπενταλ (4), Άνια Άνταμς (2), Άντριου Ντεγιάνγκ (2)
Παίζουν: Τζέσικα Πλάμερ, Τάνια Ρέινολντς, Τόνι Χέιλ, Λέιλα Φαρζάντ, Τζιαμπιέρο Ντε Κονσίλιο, Ζοσία Μάμετ, Σαόρσι-Μόνικα Τζάκσον, Ντάγκι ΜακΜίκινγκ, Αμάρ Γκαντά-Πατέλ, Κάραν Τζιλ, Λου Γκαλά
Προβάλλεται στο Netflix